2015.08.27. 16:44:35 11505 293

Miért halogatunk és hogyan szabaduljunk meg tőle?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindannyian bűnösek vagyunk ebben egy kicsit. Képesek vagyunk az utolsó, vagy rosszabb esetben az azutáni pillanatig halogatni azokat a dolgokat, amelyekhez kevésbé van kedvünk. Legyen az az adóbevallás vagy a fogorvos. Hiszed vagy sem, a halogatásnak rengeteg komoly oka lehet, nemcsak a szimpla lustaság.

Fáradt nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fáradt nő

Vagyis, ha folyamatosan előfordul veled az, hogy halogatsz dolgokat, nem végzel velük határidőre, és úgy érzed, hogy valami visszatart a feladatod elvégzésében, akkor lehetséges, hogy valamilyen komolyabb problémával kell szembe nézned, hogy véget vess halogató életstílusodnak. De melyek lehetnek ezek? A webmd.com szakértői összeszedték a lehetséges tényezőket.

Stressz

A jó öreg stressz. Ha egy feladat hallatára stresszesebbek leszünk, akkor hajlamosak vagyunk azt elnapolni, hogy egy időre megszabaduljunk a kellemetlen érzéstől. Aztán ahogy közeleg a határidő, újra felül kerekedik rajtunk a stressz, erősebben, mint az első alkalommal. Ilyenkor még mérgesek is leszünk magunkra, hogy miért nem foglalkoztunk a problémás feladattal azonnal, vagy hamarabb. Ismerős szituáció, igaz?

Ha stresszes az életed, akkor az alábbi tünetekkel is találkozhatsz:

 • Alvászavar
 • Kavargó gondolatok
 • Dekoncentráltság, fáradtság
 • Fejfájás és feszültség az izmokban

Mit tehetsz ellene? Próbálj meg többet aludni, ne igyál alkoholt, fogyassz kevesebb koffeint és mozogj rendszeresen (ezzel hatékonyan vezetheted le a felgyülemlett feszültséget). Ha úgy érzed jót tenne, beszélj róla egy baráttal vagy egy pszichológussal.

Figyelemzavaros hiperaktivitás

Bármilyen furcsa is, ez felnőttekkel is előfordulhat, és nem is olyan ritka. A figyelemzavaros hiperaktivitás kihat a viselkedésünkre. Van, akinek nehezére esik előre megtervezni a teendőiket és könnyedén feladják, sokszor mielőtt még belekezdtek volna. Másoknál úgy nyilvánul meg, hogy nem tudnak rendesen fókuszálni és könnyű elterelni a figyelmüket, esetleg nehéz számukra a döntéshozás.

Egyéb szimptómái:

 • álmodozás
 • feledékenység, a dolgaik elvesztése
 • fészkelődés, nem tudnak egy helyben ülni
 • figyelmetlenségből adódó hibák, balesetek

Ha komolyan ilyen problémával küzdesz, valószínűleg egy pszichiáter vagy pszichológus segítségére lesz szükséged, aki a megfelelő gyógyszerrel vagy terápiával segíthet enyhíteni a tüneteken.

Fáradtság

A kimerültség simán okozhatja, hogy bizonyos dolgokat elnapolsz és halogatsz. Az, hogy mennyi akaraterővel rendelkezünk, változó, és attól is függ, hogy mennyire vagyunk kipihentek. Ha keveset aludtál, ne várd, hogy ma az a bizonyos mindent megoldós, hatékony nap lesz.

Jelek, hogy kimerültél:

 • Tévézés vagy olvasás közben bealszol
 • Ingerült vagy
 • Reggelente nehéz felkelni és hétvégén sokáig alszol

Hogy egy kicsit gatyába rázd a szervezeted, és bepótolt a nemalvásokat, a lefekvés és a felkelés is nagyjából ugyanabban az időpontban legyen mindennap. Ne dohányozz, ne igyál alkoholt, vigyázz a koffeinnel, és lefekvés előtt egy órával már ne bámuld a monitort vagy a telefonod kijelzőjét. A sportolás és a megfelelő étkezés is segíthet.

Idegesség, aggodalmaskodás

Ha úgy érzed, hogy például a családtagjaid miatt való túlzott aggodalmaskodás gátol meg abban, hogy elvégezd a napi feladataidat, akkor ez nem egy átmeneti állapot, és orvosi segítségre lesz szükséged. A pénz vagy az egészség miatt érzett túlzott feszültség i

További tünetek:

 • Kimerültség
 • Ingerültség
 • Izomfeszülés
 • Alvászavar

Hogy meggátold az túlzott idegeskedést, állj meg egy pillanatra és vegyél mély lélegzetet. Ismételd meg tízszer, és helyettesítsd a negatív gondolatokat pozitívokkal. Ha nem sikerül önállóan felülírnod ezeket az érzéseket, beszélj valakivel róluk.

Depresszió

Lehet, hogy még a hobbijaidra is kevesebb az energiád és azokat sem csinálod szívesen. Teljesen elengeded a gyeplőt és reménytelennek látod a helyzetet, ezért aztán nem csinálsz meg semmit.

A depresszió egyéb jelei:

 • mély szomorúság, ami nem múlik el
 • fogyás vagy hízás, étvágytalanság vagy farkasétvágy
 • nyugtalanság
 • öngyilkosság gondolata

Nagyon fontos, hogy orvoshoz fordulj, hogy felülkerekedj a tehetetlenség érzésén.

Kényszerbetegség

Ebben az állapotban az agy nem érzékeli, hogy valamit jól csinálsz vagy sem, ezért nem tudod befejezni a dolgokat. Kényszeresen ragaszkodsz a tökéletes megoldáshoz, és folyamatosan azt gondolod, hogy amit csinálsz az nem jó. Éppen ezért megragadsz egy ponton, és nem tudod tovább vinni a célig a feladatokat.

További jelek:

 • Zavaró gondolatok és képek sorozata
 • Rituálék, szertartások
 • Több mint egy óra eltöltése naponta ezekkel a gondolatokkal és szertartásokkal (például kényszeres kézmosás)
 • Tehetetlenség érzése

A kényszerbetegség leküzdéséhez, illetve a tünetek semlegesítéséhez orvosra és valószínűleg gyógyszerre lesz szükséged.

Légy őszinte magaddal

A probléma megoldásához az első lépés az igazi ok felismerése lesz a kulcs. Ahhoz, hogy ezt sikeresen megállapítsd őszintének kell lenned magadhoz. Ha feltehetően valamilyen súlyosabb gonddal küzdesz, fordulj orvoshoz!

Hogyan birkózz meg a halogatással?

Ha a fenti problémák egyikével sem küzdesz hosszú távon, szimplán csak jellemző rád, hogy néha-néha halogatsz, próbáld ki a következő taktikákat:

 • A nagyobb dolgokat bontsd le kisebb részfeladatokra.
 • Legyenek határidőid a részfeladatokhoz is és próbáld meg betartani őket
 • Jutalmazd meg magad, ha elvégeztél egy számodra megerőltető dolgot
 • Légy megértő magaddal akkor is, ha azon kapod magad, hogy ismét elfecséreled az időt, így legalább saját magadat nem stresszeled, hiszen az is egy gátló tényező lehet.

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest, a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz.

Csak egyszer élsz, élvezd! - A hedonista életszemléletről

Szótári értelmezés szerint a hedonizmus egy ókori görög filozófiai irányzat, mely a testi és szellemi élvezetekre összpontosít, ezt tekintve az életben a legfőbb jónak. Hétköznapibb megközelítésben ez egy olyan életfelfogást és gyakorlatot jelöl, melyben az érzéki örömök élvezete az egyéni élet vezérfonala. Manapság leginkább a „You Only Live Once”, röviden: „YOLO”, magyarul: „csak egyszer élsz”, megközelítésben találkozhatunk ezzel az életfelfogással. Ám nem csupán erről van szó…

Válságban az életünk közepén? Van kiút

Az életközépi krízis (midlife crisis) fogalmáról elsőként Jaques Elliot, kanadai pszichoanalitikus írt, amit leginkább felnőtt férfiak tapasztaltak. A szakember praxisában felfigyelt arra, hogy ez a jelenség nagyjából a negyvenes évekbe lépve, szinte elkerülhetetlenül és szükségszerűen jelenik meg. Ebben a konfliktusban az egyén szembe találkozik a saját végességének valóságával, ami megrémíti, és egyfajta sokként, mi több, halálfélelemként éli meg. Gyakran az „életbe menekülés” útját választja, melyben új szerelmeket keres, lelki öngyógyító kísérletet tesz, és egy illuzórikus második ifjúkor mentsvárába akar menekülni. Hogyan ismerhetőek fel e krízis jelei, és milyen kiutak állhatnak a rendelkezésünkre?