2023.12.28. 17:50:23 7832 287

Miért felejtünk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emlékezet és a felejtés összetartoznak, együttesen formálják az egyének életét, személyiségét. Egy összetett folyamatról beszélünk ez esetben, amikor a tapasztalatok a memóriában kódokká, programokká formálódnak (pl. szagok, hangok, események, képek stb.), tárolódnak, és szükség szerint előidézhetővé válnak. Hiszen a memória tulajdonképpen egyfajta információraktározó szereppel bír, melyben az agyban található neurotranszmittereknek kulcsfontosságú szerep jut – lévén, hogy ezek a hírvivő molekulák szüntelenül az adatok szűrésén és memóriában történő tárolásán dolgoznak.

Memóriazavar - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Memóriazavar

Ez egy rendkívül dinamikus művelet, melynek sikerét egy sor tényező befolyásolja. E komplex biológiai-pszichológiai folyamat során az előagy egyik része a hippokampusz feldolgozza és kódolja a környezetből felvett információkat, és az agykéregben megtarthatóvá, visszanyerhetővé alakítja.

Arról kevésbé szoktunk beszélni, hogy az egészséges emlékezethez bizonyos mértékig a felejtés is hozzátartozik. Amikor viszont krónikus memóriazavarról vagy memóriavesztésről van szó, akkor nagy valószínűséggel a szükséges impulzusokat továbbító acetilkolin nevű memória neurotranszmitter károsodott. Súlyosabb esetekben (pl. Alzheimer-kór) az acetilkolin sérülése mellett a kéreg fokozatos leépülése is képbe lép – ilyenkor az agy toxikus anyagokat vesz fel. A kutatók a súlyos, sejtpusztító és visszafordíthatatlan patológiájú Alzheimer-kór korai felismerésében látják az egyetlen reményt a gyógyuláshoz, megelőzéshez. Bár vannak felcsillanó remények, ugyanis a szakorvosok a kutatókkal karöltve már dolgoznak egy olyan vakcina kifejlesztésén, mely hatékony lehet. Ettől a szertől azt várják, hogy blokkolja az agyban történő méreganyagok felhalmozódását, és őrizze meg a memóriához nélkülözhetetlen idegrendszeri kapcsolatokat (lásd például a fentebb tárgyalt acetilkolint).

De vajon miért felejtünk? Egyelőre csak hipotézisek vannak e kérdés megválaszolására. Az egyik ilyen feltevés szerint a memóriakód eltűnt, már nem elérhető. Más meglátások szerint viszont az információ még mindig tárolva van a memóriarendszerben, ám valamilyen okból kifolyólag nem lehet előhívni. A felejtést (főként a rövid távú memória esetében) leginkább a memórianyom, azaz az idegrendszeri változások valamilyen formájának elhalványulása, esetleg lassulása idézheti elő. Az ma már vitathatatlan tényként van kezelve, hogy amennyiben hosszú idő telik el a tanulás, információbefogadás és annak felidézése között, akkor a memória már hajlamos kevésbé felidézhetővé válni. Ez az úgynevezett nyomromlás elmélet.

Meglehet, hogy Nietzsche meglátása a felejtés kapcsán (tudniillik: az ember feledékeny állat) ma is aktuálisnak tekinthető, amikor azt mondta, hogy a felejtés egy elemi élettapasztalat, ami ifjúkorunktól kezdődően végigkíséri egész életünket.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...