2020.04.04. 15:34:13 8296 311

Mi történik az agyadban, miután jóllaktál?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jó kérdés, de a közember számára elég, ha jól lakott és kész. Ám most a CNRS, az Inrae, a Burgundiai Egyetem, a Párizsi Université, az Inserm és a Luxemburgi Egyetem kutatói éppen felfedték azokat a mechanizmusokat amelyek az agyunkban a jóllakottság állapotához vezetnek. Ezek egy sor reakciót vonnak maguk után, amelyeket egytől egyig a vércukorszint emelkedése vált ki. Ezt az, egyelőre egerekkel végzett tanulmányt a Cell Reports tette közzé.

Agyi aktivitás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Agyi aktivitás

Az agyunk idegsejtjei, amelyek az éhség és a jóllakottság érzetét szabályozzák, „beállítják” és fenntartják az egyensúlyt az étkezés és a kalória-fogyasztás között. A tudósok azt gyanítják, hogy ez a plaszticitás megváltozhat az elhízott betegek esetében. Az egereken végzett új tanulmányban Alexandre Benani, CNRS-kutató vezette csoport rájött, hogy az idegsejtek „áramkörei” az. étkezés után aktiválódnak ezután szabályozva az etetett egerek viselkedését. Az aktiválás azonban nem az áramkörök "összeköttetéseinek" megváltoztatásával következik be. A tudósok az agyban lévő hipotalamusz POMC idegsejtjeire összpontosítottak, amelyekről ismert, hogy gátolják az ételek bevitelét és nagyon sok neuronhoz kapcsolódnak az agy más részeiből. A kutatók megfigyelték, hogy ez az idegrendszer nem módosul kiegyensúlyozott étkezés után, de a POMC idegsejtekkel társított egyéb idegsejtek, amelyek asztrociták néven ismertek, megváltoztatják a formájukat.

Az asztrociták csillag alakú idegsejtek. Szokásos körülmények között megtöltik a POMC idegsejteket és valahogy úgy működnek mint a fékbetétek, korlátozva a POMC aktivitását. Étkezés után a vércukorszint (glikémia) átmenetileg megnövekszik. Amikor az asztrociták észlelik ezt, kevesebb mint egy órán belül visszahúzódnak. Amint ezt a "féket" elengedik, a POMC idegsejtek aktiválódnak és ez alakítja ki a telítettség érzetét.

A kutatók arra is rájöttek, hogy - meglepő módon - az olyan étel, amelyben magas a zsírtartalom, nem vezet az asztrociták szerepének megváltozásához. Ez azt jelentené, hogy a lipidekkel kevésbé hatékony módon csökkenthető az éhségünk? Erre még nincsen válasz, de a tudósok megpróbálják meghatározni, hogy vajon egy másik áramkörön keresztül szabályozódik-e a telítettség. Még azt is meg kell vizsgálniuk, hogy az édesítőszereknek ugyanaz a hatása van-e, vagy „csábítják-e” az agyat azáltal, hogy addiktív édességérzetet nyújtanak anélkül, hogy csillapítanák az éhséget.

Forrás

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...