2024.09.04. 13:35:08 4192 157

Mi mindenre használhatjuk a sót, minden háztartás „fehér aranyát”?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A háztartások egyik nélkülözhetetlen elemével, a sóval, nem csupán az ételeinket varázsolhatjuk ízesebbé, hanem egyéb hatékony módokon is felhasználhatjuk azt. Gyakran hajlamosak vagyunk természetesnek venni, hogy ma már a legtöbb konyhaszekrényben helyet kap a tudományos megnevezésében nátrium-kloridként ismert konyhasó, pedig nem mindig volt ez így…

Só és sószóró - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Só és sószóró

A só már az ősidőkben az egyik legnagyobb becsben tartott ásványként volt számon tartva. Egyes ázsiai és afrikai kultúrákban sóistenekről is beszámoltak, akiknek nem mellesleg sóáldozatokat mutattak be; a rómaiaknál csereeszköz értékkel bírt, az ókori Egyiptomban pedig fizetségül szolgált - ami nem csoda, hiszen a leggyakrabban távoli vidékekről szállították a sót, ami megannyi veszedelemmel és megpróbáltatással járt együtt (pl. rablóbanda-támadások).

Nézzük meg, hogy milyen régi, ám ma is alkalmazható módszerek társulhatnak a só felhasználásához:

Nagymamamáink mosás előtt a zsebkendőket, függönyöket, ruhákat sós vízben áztatták, így a foltok, elszíneződések kiáztak az anyagokból, ugyanakkor a mosás is hatékonyabb, látványosabb eredménnyel szolgált.

A ruhára került korom és egyéb makacs szennyeződések, amiket dörzsöléssel nem tudunk eltávolítani, érdemes sóval beszórni, hagyni egy órát állni, majd egy kefe segítségével eltávolítani a foltot.

A fogkefe fertőtlenítését úgy is megoldhatjuk, hogy 24 óra hosszáig sóban áztatjuk azt.

Ha sütéshez készülődve fel szeretnénk gyorsítani a tojásfehérje habbá verésének folyamatát, mindennek titka egy csipetnyi sóban rejlik, amit keverés közben hozzáadunk a tojásfehérjéhez.

Megfázás és influenza esetén hatékony házi praktikának bizonyul a sós-gyógynövényes főzettel való inhalálás, melynek hatására fellazul a letapadt váladék.

Amennyiben van a kertünkben, teraszunkon fonott bútor, és költséghatékony módon szeretnénk felfrissíteni, úgy a sós vizes lemosás segíthet e célunk elérésében, sőt a bútorok rugalmasságának megőrzését is támogathatjuk ezzel a megoldással.

A szőnyegek száraz sóval történő bedörzsölése esetén megélénkült szín lehet a kapott eredmény.

A só erejét régen a zsírfoltok eltávolítására is gyakran használták - például, ha zsír csöppent a ruhára, akkor egy kevés sót hintettek a foltra, pár percig rajta hagyták, így a só magába szívta a zsírt.

A házi praktikák között a sóval tisztított üveg- és ablakfelületek is sűrűn szerepeltek. Azt tartották, hogy a sós vízzel tisztított üveg tisztábbá és fényesebbé válik.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...