2023.12.07. 12:39:35 7506 309

Mérgező zöldségszárak, ezektől tartsd távol magad!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egészséges életmód kialakítása elképzelhetetlen zöldségfogyasztás nélkül, azonban fontos tudni, hogy néhányuk bizonyos része mérgező lehet. Számos növény természetes védelmi mechanizmusokkal rendelkezik, amelyek az állatok vagy az emberi fogyasztók ellen alakultak ki. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan zöldséget, amelyeknek a szára mérgező lehet, és a fogyasztásukkal óvatosnak kell lenni.

Paradicsom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paradicsom

A paradicsom szára

A paradicsomok szárában található tomatin nevű alkaloid mérgező lehet, különösen nagy mennyiségben. Ez a vegyület védi a növényt a kártevők ellen. A paradicsom fogyasztása biztonságos, de a szárat, leveleket és más részeket kerülni kell.

Burgonya szára

A burgonya szárában és zöld részeiben solanin nevű alkaloid található. A solanin káros lehet, és nagy mennyiségben fogyasztva hányingert, hasmenést és más egészségügyi problémákat okozhat. Azonban a burgonya húsának fogyasztása, különösen jól megfőzve, általában biztonságos.

Borsó szára

A borsószárakban és levelekben oxálsav található, amely túlzott mennyiségben fogyasztva hozzájárulhat a vesekövek kialakulásáshoz. Azonban a borsóhüvely és a borsó biztonságos és egészséges élelmiszer, különösen, ha megfelelően van előkészítve és főzve.

Spenót szára

A spenótszárnak és leveleknek is magas az oxálsav tartalma. Az oxálsav kövesedést okozhat, és gátolhatja a kalcium felszívódását. Azonban a spenót levelei általában nem okoznak problémát, sőt egészségesek, ha mértékkel fogyasztjuk, és száraikat eltávolítjuk.

Uborka szára

Az uborkaszárban cucurbitacin nevű anyag található, amely ha felszaporodik, mérgező lehet. A kereskedelmi uborkafajták általában kevesebb cucurbitacint tartalmaznak, de a vadon növő tökféléknek (ide tartozik az uborka is) magasabb lehet a cucurbitacin tartalma, például azért, hogy a rovarokat távol tartsák.

Hogyan kerülhetők el a mérgező zöldségrészek

Keresd a megbízható forrásból származó zöldségeket, mivel a kereskedelmi termékeknek általában csökkentett a mérgező anyag tartalmuk. Mindig alaposan mossuk meg az alapanyagot és távolítsuk el a szárát és a zöld részeket, ahol a mérgező anyagok legnagyobb koncentrációban találhatók. A változatos és kiegyensúlyozott étrend segíthet minimalizálni a kockázatokat, mivel a különböző zöldségek különböző mérgező anyagokat tartalmazhatnak. Amikor lehetséges, olvassuk el a termékek címkéit, és tájékozódjunk az adott zöldség mérgező részeiről.

Bár a felsorolt növények bizonyos részei ránk nézve károsak lehetnek, a legtöbbjük biztonságosan fogyasztható, ha megfelelően vannak előkészítve. Mindig fontos azonban tájékozott döntéseket hozni az étrendünket illetően, és szakemberrel konzultálni, különösen, ha bármilyen egészségügyi aggály merül fel.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...