2024.09.26. 12:44:52 3292 145

Kulcsfontosságú üzenetek, amelyeket minden szülőnek át kell adnia felnőtt gyermekei számára
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kevés olyan értékes kapcsolattípus létezik, amiről kijelenthető, hogy egy életen át tart; ám a szülő-gyermek kapcsolat bizony ilyen. Noha tény, hogy e különleges kötelékhez tartozók folyamatosan fejlődnek, így az együttélés, illetve az együtt létezés dinamikája is jelentősen átalakul, mégis mindig van egy megtartó erő, ami láthatatlan és szelíd fonállal összefűzi őket.

Apa fiával - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Apa fiával

Különleges érzés belegondolni abba, hogy a gyermekek minden életkorában és fejlődési szakaszában meghatározó a szülői jelenlét, melyekben mindig kissé átminősül a szerepük, hiszen lehet szó: tanításról, útmutatásról, a róluk való gondoskodásról, érzelmi és szociális fejlődésük támogatásáról, erősítésükről és motivációjukról.

A családterapeuta és író Sarah Epstein kiemelte azokat a szülői üzeneteket, amelyeket minden immár felnőtté vált gyermeknek hallania kell. Epstein arra is felhívja a figyelmet, hogy az önálló életet élő, szüleik otthonából egy ideje kirepült gyermekek gyakran sóvárogják szüleik (verbális módon is kifejezésre juttatott) szeretetét. Sok szülő egyértelműnek tekinti, hogy a tettek és gesztusok elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a gyermekeik meg legyenek győződve az irántuk érzett szeretetükről. A terapeuta szerint viszont érdemes mindezt szavakba öltöztetve is átnyújtani számukra. Megfigyelései szerint a legszívesebben olyan elismeréseket és üzeneteket hallanak, mint az alábbiak.

Kimondhatatlanul büszke vagyok rád!

Tévedés azt hinni, hogy csakis csillogó szemű csöppségekként zene füleiknek ez a szülői „kinyilatkoztatás”, hiszen felnőttként is örömmel veszik tudomásul, ha azok az emberek, akik életet adtak nekik és felnevelték őket, ekként vélekednek róluk.

Értékes ember vagy!

Gyakori tapasztalat, hogy a szülők kevésbé lelkesednek a gyermekeik pályaválasztását illetően, főként olyan esetekben, ha valami újszerű szakma iránt mutatnak érdeklődést. Ha viszont látják a törekvést, az elszántságot, a kitartást, az út közben elért sikereket, főként pedig azt, hogy a gyermekük ettől boldognak, elégedettnek érzi magát, akkor mindenképpen adjanak hangot meglátásuknak.

Hiszek benned!

Egy szülő a születéstől fogva végigkíséri szeme fényeit, ismeri minden rezdülésüket, hosszú éveken át óvja, védelmezi őket, így a szava megannyi életkérdésben döntő lehet. Van, hogy a gyermek csak egy megerősítésre, egy acélos biztatásra vár attól a valakitől, akiről biztosan tudja, a legjobbat szánja neki, és szemrebbenés nélkül áldozatot hozna értük.

Szeretlek!

Ez a szó, amennyiben őszinte és súlya van, minden életkorban varázserővel bír, soha nem évül el, és a kimondása erőt adó. Vétek lenne elcsépeltnek, egyértelműnek tekinteni, és azt gondolni, hogy nem érdemes annyiszor hangoztatni, hiszen úgyis tudják már. A szakember szerint a felnőtt gyermek is vágyik arra, hogy szülei ajkáról olykor felcsendüljön ez a mágikus erejű szó.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...