2024.01.20. 17:46:25 7895 295

Kertészkedj, hogy megőrizd az egészséged – városlakók is megtehetik!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A látványosan megnövekedett igények, és a folyamatos élelmiszer-ellátás érdekében kialakult termesztési formák sajnos már nem nélkülözik az egészségre gyakran káros anyagok használatát. Ennek kiegyensúlyozása érdekében ezért egyre többen választják a saját kertben történő biogazdálkodás megoldását. Aki pedig a biokertészet iránt mutat érdeklődést mindent megtesz annak érdekében, hogy mind az egészségmegőrzés, mind pedig a környezetvédelem érvényesüljön.

Kert a városban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kert a városban

Ma már nem csak vidéki környezetben, hanem akár városokban is kivitelezhetővé válhat a kertészkedés. Amennyiben tehát nem rendelkezünk saját kerttel, akkor sem kell elkeserednünk, hiszen ott van példaképpen a közösségi kertgazdálkodás lehetősége. Ezekhez az innovatív, egészség- és környezettudatos közösségekhez tagként lehet csatlakozni – több információhoz itt http://kozossegikertek.hu/rolunk/kozossegi-kertek/ juthatunk, és meglelhetjük a lakóhelyünkhöz legközelebb eső kerteket, ahol elkezdhetjük ezt a nagyszerű tevékenységet.

Sokan, kimondva-kimondatlanul, meg vannak győződve afelől, hogy a világ káros hatással van az egészségre, életvitelre, gondolkodásmódra. A világ összlakosságának majd fele urbánus környezetben él, mely a szakértők becslése szerint negyedszázad múlva akár 70 százalékot is mutathat. A nagy forgalom, a folyamatos zaj, a megfékezhetetlennek tűnő környezetszennyezés miatt egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a városi lakosság körében magasabb a mentális betegségek aránya, mint vidéki közegben – a szorongásos tüneteknek 21 százalékkal, a hangulati zavaroknak 39 százalékkal magasabb a kockázata.

A kertészkedés mindebből egyfajta kiutat, fellélegzési lehetőséget jelenthet, mely a természet közelségének felemelő érzésével töltheti el az ehhez a (hobbi)tevékenységhez folyamodókat. A növények gondozása a fizikai és a mentális jólétre egyaránt jótékony hatást gyakorol. Gwenn Frief hortikulturális (kertészeti, kertművelési) terapeuta szerint a természet, a nyugodt, zöld környezet rendkívül jó hatással van az emberek kortizol szintjére. A NYU Langone Rusk Rehabilitation nevű kezdeményezésben működő kertészeti terápiában segítik a felnőttek fizikai, kognitív, szociális és érzelmi teljesítményének helyreállítását. Frief szerint a növényekkel való foglalkozás sikerélménnyel, a függetlenség és az önellátásra való képesség élményével gazdagítja az ide látogatókat.

A kertészkedés során szinte együtt rezdülünk a természettel – feltűrjük az ingujjunkat, ásunk, ültetünk, gyomlálunk és figyelemmel kísérjük gondoskodásunk eredményeit. Nem mellesleg, mindezen tevékenységeink közepette kalóriát is égetünk. A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) meglátásában egy órányi kertészkedés során, mely a közepes intenzitású testmozgások körébe sorolható, nagyjából 330 kalóriát égethetünk el. Ez megegyezik egy ugyanennyi ideig tartó mérsékelt tempójú gyaloglás folyamán elégetett kalória mennyiséggel. Az amerikai Journal of Public Health hasábjain közölt egyik 2013-as tanulmány szerint: a közösségi kertészeti programokban részt vevő tagok BMI-je (testtömegindexe) ugyanakkor lényegesen alacsonyabb volt, mint passzívabb társaiké, szomszédaiké.

Egy félórás kertészkedéssel a vérnyomásunknak is jót teszünk. A friss levegő, a napsütés pedig biztosítja a D-vitamin szükségletet, ami segít a kalcium-felszívódásban. Mindez pedig a csontjaink egészségének megőrzésében nyújthat kiváló lehetőséget számunkra. Továbbá örömmel és megelégedettséggel tölthet el a saját magunk által termelt, egészséges étkek fogyasztása.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.