2018.03.27. 11:00:51 13126 414

Húsvét és egyéb nyusziságok
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyetérthetünk abban, hogy a húsvét a keresztény kultúrkör legnagyobb ünnepe. Jézus kereszthalálára és feltámadására emlékezik a keresztény világ, ezzel zárul a nagyböjtnek nevezett negyven napos időszak, ekkor „szabad” először húst enni. Innen is ered a szavunk: húsvét.

Húsvéti nyuszi - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Húsvéti nyuszi

De akkor hogy is jön ide a húsvéti nyuszi?

Mondhatjuk persze, hogy a lábán, de most inkább próbáljunk meg utána járni az okoknak. Merthogy a liturgiában nincs utalás nyulakra, pláne tojásokra.

A húsvéti ünnepkör, mint a tavaszvárás időszaka

A vallásos értelmezésen túl ilyenkor szokás a tavasz megérkezését, a megújulást ünnepelni, ilyenkor jön el a természet ébredésének időszaka, ilyenkor telik meg élettel újra minden. (És ilyenkor fagynak le az első virágok a barackfán, de ez tényleg csak részletkérdés…). A húsvét ráadásul általában egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi megemlékezésekkel, ünnepekkel.

Nyuszi-hopp, nyuszi-hopp, máris egyet elkapott…

A nyulat gyakorlatilag az ókortól kezdve a termékenység szimbólumaként tartjuk számon, egyértelmű szaporasága miatt a tavaszi termékenységi ünnepeken kiemelkedő szerepet kap. Mai napig fennmaradt népszerűsége vitathatatlan, bár a szerepe kialakulásának körülményei alapvetően tisztázatlanok, és történetének sok változata ismert.

Változatok egy témára

Az ősi germán mondavilág szerint a nyúl Eostre istennő hírnöke (innen az „easter” elnevezés), aki, ha kisgyereket lát, színes tojásokat hagy maga után. Ezeket a tojások aztán a gyerekeknek kell megkeresni.

Más források szerint Eostre egy sérült galambot mentett meg úgy, hogy nyúllá változtatta, aki viszont megtartotta tojásrakó képességét. Ezzel tökéletes magyarázatot találtunk arra, hogy a húsvéti nyuszi miért tojja a mai napig a színes tojásokat a gyerekek nagy örömére.

Ennek a történetnek egy kevésbé jól csengő változata is ismert, amely szerint nevezett istennő büntetésből változtatta nyúllá egyik galambját.

Nyuszis „dolgok” húsvétkor

Tehát amint az most kiderült: a húsvéti nyuszi tojja a piros tojást, hagyja az ajándékot a kertben a kicsiknek, és okoz fejfájást a nagyoknak, amikor az ünnepkör után nem tudnak mit kezdeni az ajándékba kapott élő kis nyuszival. Alapvetően jellemző és egyre elterjedtebb húsvét reggeli tevékenység a nyuszifészek építése a gyerekek számára, akiknek meg kell keresni a kertben, parkban, erkélyen – kinek mi adatik – a fészekbe rakott festett tojásokat, csokinyuszit, és egyéb apróságot.

Egy ötlet a végére

A húsvéti nyuszifészek keresést egy pici trükkel tudjuk emlékezetessé tenni a csöppek számára – ahogy azt annak idején édesanyám csinálta, és bizony a mai napig nem felejtettem el – vagyis, hagyjuk ott húsvéti nyulunk tappancsainak nyomát az ajándékok körül. Ehhez semmi másra nincs szükségünk, mint egy kartonból kivágott tappancs-sablonra és némi hintőporra. (Utána meg egy porszívóra természetesen, de az most nem is lényeges.) A sablont lehelyezvén a földre, ahol úgy gondoljuk, hogy járhatott a tojáshagyó – vagyis a fészek környékén, az oda vezető útján – leszórjuk a fehér hintőport.

Végül ott marad nekünk a sok-sok nyuszitappancs, és gyermekünk álmélkodó tekintete. Megéri!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?