2016.04.06. 08:04:23 9436 296

Hogyan takarít és mire ügyel egy mikrobiológus? 6 tipp
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre többet hallani mindennapos használati dolgainkról, hogy több bacit találhatunk rajtuk, mint például egy WC-ülőkén… Míg egyáltalán nem áll szándékunkban rémisztgetni, kötelességünknek érezzük, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a tipikus hibákra, melyeket elkövethetünk takarítás vagy fertőtlenítés közben. Most egy szakember véleményét közöljük.

Baktériumok Petri-csészében - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Baktériumok Petri-csészében

Dr. Charles Gerba évtizedek óta mikrobiológusként dolgozik, és a baktériumok, vírusok tanulmányozásával tölti az idejét, így már van egy kis fogalma arról, hogy miről is beszél. Már több tucat tanulmánya jelent meg a baktériumok és mindennapi életünk kapcsolatáról. Felhívta már a mosogatószivacs és a konyha valamint olyan hétköznapi tárgyak, mint például a mobiltelefon higiéniai problémáira, a takarításuk illetve fertőtlenítésük elbagatellizálására. A goodhousekeeping.com kérésére megosztotta tapasztalatait és tanácsait a háztartásunk általános tisztántartásával kapcsolatban.

1. Ha a fürdőt rendszeresen takarítjuk, akkor a konyhát miért nem?

Dr. Charles Gerba szerint a konyha higiéniája miatt sokkal jobban kell aggódni, mint a fürdőszobáért. Hogy miért? Az emberek többsége rendszeresen takarítja és fertőtleníti a fürdőszobát, viszont a konyhapult és asztal, lehetséges, hogy soha nem látott még fertőtlenítőszert egyes háztartásokban. Pedig a konyha- vagy étkezőasztalon sok minden landolhat, a boltban vásárolt, kevésbé higiénikus helyen tartott ételes dobozoktól, konzervektől, a bevásárló szatyrokon és kulcsokon keresztül egyészen a mobiltelefonokig, szóval tényleg tengernyi dolog. Nem is beszélve a húsokról, tojásról stb. Utána pedig itt eszünk, ezen a helyen…

Melyek az igazán kritikus pontok a konyhában Dr. Charles szerint? A konyhai, mosogató szivacs, a vágódeszkák – főként a húsos, a mosogató tálca, a konyha pult, a hűtőajtó fogója, valamint a hűtőszekrény alja – minden ide csöpöghet le, és itt fordulhat elő a leggyakrabban penész. A hölgyeknek külön a figyelmébe ajánlja, hogy a táskájukon akár még e-coli baktérium is lehet (egy kutatás szerint a női táskák 25%-án megtalálható), így nem tanácsos a konyhában az asztalra tenni, pláne nem miközben a reggeli szendvicset készítik…

2.Ha nincs kis baba, a padló tisztasága kevésbé fontos

Dr. Gerba ma már kevésbé ügyel oda a padló tisztaságára, hiszen többnyire papucsban járnak, így az ágyba sem viszik be a bacikat, valamint a gyerekek sem csúsznak-másznak a járólapon vagy a parkettán. Így ez a felület kevésbé kritikus, amikor a lakás higiéniájáról van szó. Azonban ha kisállatunk van, vagy kis gyermekünk, akkor jó, ha ezt is rendszeresen takarítjuk.

3. A pamuttáskákra jobban oda kellene figyelni!

Dr. Gerba szerint az emberek 50%-a soha nem mossa ki az újrahasználható, pamut vagy egyéb textíliából készült bevásárló szatyrokat, pedig ha belegondolsz ezek igazi baci tanyák lehetnek. Egyrészt leteszed őket a boltban, ami valószínűleg nem rendelkezik kórházi higiéniával, majd beteszed a kocsidba őket, ráadásul mindenféle doboz, zacskó stb. kerül bele… Az ételt, amit megeszel, ebben szállítod, szóval érdemes kimosni őket egy kicsit gyakrabban. Az sem árt, ha a húsnak és zöldségnek kinevezel egyet.

4. Gyakrabban kell mosni a törölközőket is!

Nos, a szakértő szerint a legjobb az lenne, ha papírtörlőre váltanánk, de az nem igazán környezetbarát, így marad a törölköző a kéztörlésre. Viszont ügyeljünk rá, hogy legalább hetente egyszer kimossuk, ha gyermekünk van, akkor még gyakrabban. Hogy miért? Nagyon gyorsan megtelepszenek rajta a bacik, többek között az E-coli is. Az arcunkhoz és a kezünkhöz pedig egyértelműen külön törölközőt kell használni.

5.A szakértő bizony használ kézfertőtlenítőt!

A kézfertőtlenítőkről elterjedt az a hír, hogy elpusztítják a természetes flórát, illetve, hogy az antibiotikumra rezisztens bacik kialakulásához vezethet a használatuk, dr. Gerba szerint azonban erről azért megbízhatóbb tanulmányok kellenének. Véleménye szerint sokkal jobb, ha naponta egy-két alkalommal ezt használjuk (pl. a szemét kidobása, a szennyes szétválogatása, tömegközlekedés stb. után), mintha simán csak kezet mosnánk, mivel helyesen kezet mosni igazából kevesen tudnak. Legalább 15-20 másodpercig kellene mosni, de igazából ennek sincs értelme, ha utána a kilinccsel újra megtelepednek a bacik… A kutatások szerint azok, akik kézfertőtlenítőt használnak, kevesebbszer lesznek betegek.

6. Játszótér után különösen figyeljünk oda, hogy a gyerek jól megmossa a kezét!

Dr. Gerbáék megvizsgálták a játszótér után a gyerekek kezét, és mindegyiken találtak e-Colit… A szakértő szerint az a szülő sem elvetemült tisztaságmániás, aki egy gyengédebb kézfertőtlenítővel mossa meg ilyenkor a gyermek kezét.

Cikkajánló:

10+1 dolog, amit mindennap takarítani kellene, de nem tesszük

Fertőtlenítés 1x1 a konyhában

A 6 legkoszosabb dolog, amit Te sem takarítasz

A telefonod vagy a WC ülőke koszosabb

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Bosszantó nyomok – Így távolítható el a szilikon 1.

Itt a tavasz, megkezdődnek a felújítások, szépítgetések. Munkától, időtől és persze pénztárcától függően van, aki szakemberre bízza a dolgot és akad, aki saját kezűleg igyekszik kivitelezni a felújítási, javítási munkálatokat. Ha apró rések, lyukak eltüntetése a feladat, a szilikonnal érdemes jó barátságot ápolni.

Nyelveljünk! A nyelvtanulás bonyodalmai és apró trükkök

Azt szokták mondani az ismerőseim, hogy szerencsés vagyok, mert gyermekkoromtól két nyelvet beszélek párhuzamosan, anyanyelvi szinten. Ez valóban egy olyan helyzet, amit már felnőtt korban nem igazán lehet pótolni. Ebből a szempontból a saját esetem kapcsán tapasztalom, hogy mit jelent kisgyermekként két nyelven szinte egyszerre megtanulni beszélni, illetve mit jelent később, már kicsit idősebben egy harmadik nyelvet elsajátítani. Azt gondolná az ember, hogy két nyelv magabiztos használata mellett egy harmadik nyelv megtanulása már gyerekjáték. Jelentem, a dolog nem ilyen egyszerű! Sőt, nagyon nem. Szóval, boncolgassuk ezt egy kicsit részletesebben, hátha sokak számára segítséget jelentenek a saját tapasztalataim.

Közeleg a nyár, és vele együtt a jegeskávé szezon! – Dobd össze otthon!

Nincs is jobb, mint egy ráérős délutánon a barátnőkkel jeges kávét kortyolgatva beszélgetni az élet nagy dolgairól, vagy éppen csacsogni a semmiről. Néha jól esik ezt az otthonunk kényelmében, saját készítésű hideg itókát hörpölgetve megtenni. A helyszínt Nektek kell biztosítani, a jeges kávé receptet mi szállítjuk.