2016.04.06. 08:04:23 10301 297

Hogyan takarít és mire ügyel egy mikrobiológus? 6 tipp
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre többet hallani mindennapos használati dolgainkról, hogy több bacit találhatunk rajtuk, mint például egy WC-ülőkén… Míg egyáltalán nem áll szándékunkban rémisztgetni, kötelességünknek érezzük, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a tipikus hibákra, melyeket elkövethetünk takarítás vagy fertőtlenítés közben. Most egy szakember véleményét közöljük.

Baktériumok Petri-csészében - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Baktériumok Petri-csészében

Dr. Charles Gerba évtizedek óta mikrobiológusként dolgozik, és a baktériumok, vírusok tanulmányozásával tölti az idejét, így már van egy kis fogalma arról, hogy miről is beszél. Már több tucat tanulmánya jelent meg a baktériumok és mindennapi életünk kapcsolatáról. Felhívta már a mosogatószivacs és a konyha valamint olyan hétköznapi tárgyak, mint például a mobiltelefon higiéniai problémáira, a takarításuk illetve fertőtlenítésük elbagatellizálására. A goodhousekeeping.com kérésére megosztotta tapasztalatait és tanácsait a háztartásunk általános tisztántartásával kapcsolatban.

1. Ha a fürdőt rendszeresen takarítjuk, akkor a konyhát miért nem?

Dr. Charles Gerba szerint a konyha higiéniája miatt sokkal jobban kell aggódni, mint a fürdőszobáért. Hogy miért? Az emberek többsége rendszeresen takarítja és fertőtleníti a fürdőszobát, viszont a konyhapult és asztal, lehetséges, hogy soha nem látott még fertőtlenítőszert egyes háztartásokban. Pedig a konyha- vagy étkezőasztalon sok minden landolhat, a boltban vásárolt, kevésbé higiénikus helyen tartott ételes dobozoktól, konzervektől, a bevásárló szatyrokon és kulcsokon keresztül egyészen a mobiltelefonokig, szóval tényleg tengernyi dolog. Nem is beszélve a húsokról, tojásról stb. Utána pedig itt eszünk, ezen a helyen…

Melyek az igazán kritikus pontok a konyhában Dr. Charles szerint? A konyhai, mosogató szivacs, a vágódeszkák – főként a húsos, a mosogató tálca, a konyha pult, a hűtőajtó fogója, valamint a hűtőszekrény alja – minden ide csöpöghet le, és itt fordulhat elő a leggyakrabban penész. A hölgyeknek külön a figyelmébe ajánlja, hogy a táskájukon akár még e-coli baktérium is lehet (egy kutatás szerint a női táskák 25%-án megtalálható), így nem tanácsos a konyhában az asztalra tenni, pláne nem miközben a reggeli szendvicset készítik…

2.Ha nincs kis baba, a padló tisztasága kevésbé fontos

Dr. Gerba ma már kevésbé ügyel oda a padló tisztaságára, hiszen többnyire papucsban járnak, így az ágyba sem viszik be a bacikat, valamint a gyerekek sem csúsznak-másznak a járólapon vagy a parkettán. Így ez a felület kevésbé kritikus, amikor a lakás higiéniájáról van szó. Azonban ha kisállatunk van, vagy kis gyermekünk, akkor jó, ha ezt is rendszeresen takarítjuk.

3. A pamuttáskákra jobban oda kellene figyelni!

Dr. Gerba szerint az emberek 50%-a soha nem mossa ki az újrahasználható, pamut vagy egyéb textíliából készült bevásárló szatyrokat, pedig ha belegondolsz ezek igazi baci tanyák lehetnek. Egyrészt leteszed őket a boltban, ami valószínűleg nem rendelkezik kórházi higiéniával, majd beteszed a kocsidba őket, ráadásul mindenféle doboz, zacskó stb. kerül bele… Az ételt, amit megeszel, ebben szállítod, szóval érdemes kimosni őket egy kicsit gyakrabban. Az sem árt, ha a húsnak és zöldségnek kinevezel egyet.

4. Gyakrabban kell mosni a törölközőket is!

Nos, a szakértő szerint a legjobb az lenne, ha papírtörlőre váltanánk, de az nem igazán környezetbarát, így marad a törölköző a kéztörlésre. Viszont ügyeljünk rá, hogy legalább hetente egyszer kimossuk, ha gyermekünk van, akkor még gyakrabban. Hogy miért? Nagyon gyorsan megtelepszenek rajta a bacik, többek között az E-coli is. Az arcunkhoz és a kezünkhöz pedig egyértelműen külön törölközőt kell használni.

5.A szakértő bizony használ kézfertőtlenítőt!

A kézfertőtlenítőkről elterjedt az a hír, hogy elpusztítják a természetes flórát, illetve, hogy az antibiotikumra rezisztens bacik kialakulásához vezethet a használatuk, dr. Gerba szerint azonban erről azért megbízhatóbb tanulmányok kellenének. Véleménye szerint sokkal jobb, ha naponta egy-két alkalommal ezt használjuk (pl. a szemét kidobása, a szennyes szétválogatása, tömegközlekedés stb. után), mintha simán csak kezet mosnánk, mivel helyesen kezet mosni igazából kevesen tudnak. Legalább 15-20 másodpercig kellene mosni, de igazából ennek sincs értelme, ha utána a kilinccsel újra megtelepednek a bacik… A kutatások szerint azok, akik kézfertőtlenítőt használnak, kevesebbszer lesznek betegek.

6. Játszótér után különösen figyeljünk oda, hogy a gyerek jól megmossa a kezét!

Dr. Gerbáék megvizsgálták a játszótér után a gyerekek kezét, és mindegyiken találtak e-Colit… A szakértő szerint az a szülő sem elvetemült tisztaságmániás, aki egy gyengédebb kézfertőtlenítővel mossa meg ilyenkor a gyermek kezét.

Cikkajánló:

10+1 dolog, amit mindennap takarítani kellene, de nem tesszük

Fertőtlenítés 1x1 a konyhában

A 6 legkoszosabb dolog, amit Te sem takarítasz

A telefonod vagy a WC ülőke koszosabb

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...