2015.05.28. 19:45:34 13281 313

Fertőtlenítés 1x1 a konyhában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A konyhában a mosogató, a konyhapult, a gáztűzhely és a húsos deszka igényel fertőtlenítést időről-időre. Nézzük, hogyan szabadulhatsz meg a baciktól ezeken a területeken egyszerű házi praktikákkal!

Rendetlen konyha - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rendetlen konyha

Hogyha nem hagyod, hogy a piszkos edények halmokban álljanak a mosogatódban, akkor ennek a fertőtlenítése igazából rém egyszerű. Elég ha mosogatószeres forró vízzel átmosod és leöblíted, majd időnként ecettel letakarítod, ami ugyebár a vízkő ellen is tökéletes lesz. (Hetente egyszer az alábbi fertőtlenítési módszert a mosogatóban és környékén is alkalmazhatod.)

Ha hússal volt dolgod, akkor igényel egy kicsit alaposabb takarítást a dolog: a mosogató és környéke valamint a húsos deszkád. Megoszlanak a vélemények arról, hogy szükségese-e a hús lemosása, hiszen az azon található baktériumok elpusztulnak a hőkezelés hatására, már pedig a főzés és sütés során elég magas hőmérsékleten kezeljük a húsokat. Ha ezelőtt megmossuk, akkor a rajta található bacikat egyenesen a mosogatónkba és környékére úsztatjuk. A deszkán, amin szeleteljük a húst pedig egyértelműen hemzsegni fognak a különböző bacik. Ezeket pusztíthatod el egy kis hypós öblítéssel. Nincs sok fertőtlenítő szerre szükséged.

Fogj egy szórófejes palackot, csavard le a szórófejét, engedd fel vízzel, majd a szívócsövét mártsd kb. 3/4-éig fertőtlenítőszerbe, majd tedd a vizes flakonba, és ismételd ezt meg még egyszer. Ennyi elegendő is lesz. Fújj le minden felületet, ami érintkezhetett a hússal, hagyd 10 percig hatni, majd bő vízzel öblítsd le. Tádám, kész is a hús utáni fertőtlenítés.

Ha fa vágódeszkát használsz, azon is végrehajthatod ezt a házi praktikák, és ha műanyagot használsz, azon is. Arra azonban figyelj, hogy a fa deszkát ne merítsd el és ne hagyd vízben huzamosabb ideig, mert megrepedezhet. A műanyag vágódeszkák felülete egy idő után olyan karcos lesz, amit nehéz higiénikusan tartani, érdemes tehát elgondolkodni rajta, hogy mégis csak jobb választás a jó öreg fadeszka.

Ha nem szereted a vegyszeres fertőtlenítőket próbálkozz ecettel, majd utána 3%-os hidrogén-peroxiddal végül öblítsd le a felületet. A két anyag kombinációja hatékony fertőtlenítő szer.

Az ételmaradékokat és a szagos dolgokat szódabikarbónával érdemes átdörzsölni, ecettel áttörölni majd vízzel leöblíteni. Ezt a gáztűzhelyen is alkalmazhatod.

Forrás: thekitchn.com | Szerző: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...