2016.02.04. 16:00:42 13017 340

10+1 dolog, amit mindennap takarítani kellene, de nem tesszük!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Fogadni mernénk, hogy legalább három dolog lesz a listában, amit Ti sem takarítotok mindennap, pedig fontos lenne. A tisztaság (illetve a látszólagos tisztaság) nem egyenlő a higiéniával, éppen ezért érdemes megfogadni ezeket a tanácsokat, és időt szánni ezeknek a dolgoknak a cseréjére, tisztán tartására.

Takarítás, fertőtlenítés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Takarítás, fertőtlenítés

1. A vacsora után a járólap

Ha a reggeli, az ebéd és a vacsora is otthon történt, akkor nagy valószínűség szerint egy-két morzsa azért lehullott a földre, de inkább tucatnyi. Nos, a hangya és egyéb kártevők ellen a legjobb, ha egy nap legalább egyszer, este a vacsora után felseperjük a padlót és nem hagyunk csalogató morzsákat rajta.

2. A kávéfőző

Ha nem lenne evidens ez a dolog, akkor igen, a kávéfőzőt is mindennap el kell mosni, legyen akár gép (a kivehető részeit) akár kotyogós. A forró, mosogatószeres mosogatás nem árt neki naponta, és nemcsak belülről, hanem kívülről is jó, ha áttörölgetjük.

3. A piszkos edények

Szintén egyértelmű, hogy a koszos edényeket amint lehet, elmosogatjuk. Főleg nyáron nem érdemes megvárni, amíg beleszáradnak az ételmaradékok, hiszen rendkívül sok baktérium szaporodhat el ezekben egy éjszaka alatt, nem is beszélve arról, hogy sokkal könnyebb azonnal elmosni.

4. A mosogató

A mosogatás után a mosogató falán egy csomó ételmaradék és ezzel együtt baktérium is ott marad. A legjobb, ha a mosogatás után alaposan dörzsöljük, majd teleengedjük forró vízzel és egy csepp fertőtlenítőszerrel 5 percre beáztatjuk. Már ha szeretnék abszolút higiénikusan tartani a konyhát.

5. A konyhapult

Ha már a konyhában járunk ne feledkezzünk el a konyhapultról sem. Ezt is érdemes naponta egyszer fertőtlenítőszeres meleg vízzel átmosni. Használj eme felület takarítására egy külön szivacsot vagy kendőt, mivel nem túl jó ötlet ugyanazzal a ronggyal takarítani többféle felületet, pláne különböző helyiségekben.

6. A gáztűzhely

Ha mindennap főzöl, akkor valószínűleg mindennap sikerül oda kifröccsenteni valamit. Ha ezeket azonnal letörlöd, akkor elkerülheted a vad súrolást!

7. A fürdőszoba csempe

Természetesen nem arra gondolunk, hogy naponta végezd el a nagytakarítást, és vízkőmentesítsd a csempét a fürdőszobában. Épp ellenkezőleg! Hogy a nagytakarítás részét minél később kelljen elvégezni, töröld át száraz ronggyal a nap végén a csempét, miután mindenki lezuhanyozott vagy megfürdött. Ezzel kicsit késleltetheted a vízkő kialakulását, és elkerülheted a penész megjelenését a fugában!

8. A konyharuha

Lehet, hogy nem tűnik koszosnak, de ha te is annyi mindenre használod, mint én, akkor bizonyára sűrűbben cserélendő, mint eddig gondoltuk. Egy kutatás szerint ugyanis a konyharuha a legszennyezettebb pontja egy lakásnak, így 2-3 naponta érdemes cserélni, ha pedig nagyobb a család, akkor naponta!

9. A kéztörlő

A fürdőszobában elhelyezett, kéztörlésre szolgáló törölközőt sem árt naponta cserélni, főleg ha nem kiterítve szárítjuk, hanem fel van lógatva és nem tud rendesen megszáradni.

Cikkajánló: Mennyi ideig használd a törölközőt?

10. A mosdókagyló a fürdőszobában

Ez főként akkor fontos, ha kisgyereked van, főleg, ha már a fogát is mossa. Nagyon fontos, hogy mindennap fertőtleníts, ha lehet akkor vegyszermentesen, vagy legalábbis extra alapos, forróvizes öblítéssel. Gondolj csak arra, hogy a kézmosás után mennyi baci kerülhet oda, és a fogkrém maradványok sem nyújtanak túl szép látványt. Pár perces művelet, de ennyit igazán megér a higiénikus együttélés.

+1. A mobilunk

Egy kutatás szerint kevés szennyezettebb eszközünk van, mint a mobiltelefon. Azt hiszem meg sem tudjuk számolni, hogy naponta hányszor akad a kezünkbe és tesszük az arcunkhoz. Úgy gondolom, hogy ez indokolja, hogy esténként egy kis alkoholos vattával áttörölgessük és lefertőtlenítsük a telefont is.

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...