2014.11.06. 15:00:00 14587 75

Hogyan egyél meg napi 5 adag zöldséget és gyümölcsöt?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már megint nem sikerült 5 adag zöldséget és gyümölcsöt magadba szuszakolni? Nekem sem. Jóllehet mindenhol ezt hallani, és itthon még nem is sulykolják annyira, mint külföldön. Angliában például minden gyümölcs- és zöldségfélére, de még a 100% gyümölcsléből készült jégkrémekre is rányomnak egy plecsnit: ez 1 adag a napi 5-ből! De mennyi is pontosan az az egy adag és hogyan együnk meg ötször annyit?

Zöldségek | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldségek | Fotó: 123rf.com

Hogy az ügynek utána járjunk az Európai Unió által támogatott eufic.org, azaz az Európai Ételinformációs Tanács – igen, van ilyen – honlapján kutakodtunk. Hiszen mi is szeretnénk mindent megtenni az egészségünk érdekében. Íme a tanulságok:

Miért éppen 5 adag a javasolt mennyiség?

Az általánosítások mindig sántítanak. Hiszen egyénenként eltérő lehet a tápanyag szükségletünk, mégis kötik az ebet a karóhoz, hogy már pedig mindenkinek napi ötször kellene érintkeznie azokkal a bizonyos rost és vitaminforrásokkal. Ennek pedig az az oka, hogy körülbelül ez az a mennyiség, ami az ÁTLAGEMBER tápanyagigényét biztosan fedezi. Értsd: az egészséges élethez szükséges mennyiségű vitamin, ásványi anyag és rost kb. 5x valamennyi gyümölcsben és zöldségben leledzik.

Mennyi az a valamennyi és mi számít bele?

Egy felnőtt ember részére körülbelül 1 müzlis tálnyi nyers salátát vagy 3 púpos evőkanálnyi főtt répát, borsót vagy kukoricát jelent egy adag, ahogy az említett honlapról megtudhattuk. Egy müzlis tál kb. 2 dl űrtartalmú. Gyümölcsből egy adag az egy darab, kivéve a szemes fajták, azokból kb. egy maroknyi szükséges (pl.: cseresznye, málna, eper, szőlő).

BELESZÁMÍT a napi 5 adagba a friss mellett a párolt, a fagyasztott vagy konzervált változat, valamint az aszalt gyümölcs is. A különböző krémlevesek, a paradicsomszósz és az egyéb előre elkészített étkeket mértékletesen fogyasszuk, mivel ezek kevésbé hasznos adalékokat is tartalmaznak, mint például a só.

NEM SZÁMÍT BELE sokak bánatára a burgonya, a rizs, a tészta és a kenyér sem, hiába növényi eredetűek. :)

EGYNEK JÓ a kukorica, a bab, a lencse és a többi hüvelyes, bármennyit is fogyasztasz belőlük, mivel főként keményítőből állnak és magas a fehérje tartalmuk is. Egynek számítható a 100%-os gyümölcslé is, hiába iszod egész nap. :)

Hogyan zsúfold mindezt az étrendedbe?

Most már tudjuk, hogy mit és mennyit, mégis maradt egy kérdés. Ki az, aki mindennap ennyi zöldséget és gyümölcsöt megeszik? (Én a vegetáriánusokra és a fogyókúrázókra tippelek.) Kinek van ideje arra, hogy e séma szerint tervezze étkezéseit munka és gyerekek mellett? Mert bár fontos az egészség, mégis van, ami felülírja a számításainkat.

Nézzük meg példaként az én mai adagom, amire e cikk megírása miatt különösen ügyeltem, s még így sem jött össze:):

  • Reggelire 2 darab kisebb paradicsom (a szendvics mellé)

  • Ebédre párolt brokkoli (a tejszínes tésztám mellé)

  • Uzsonnára éppen most iszom a frissen facsart grapefruitlevet, s már most látom, hogy a vacsora mellé maximum újra egy kis paradicsom jut zöldség gyanánt. :)

Ez négy adag, pedig én igazán megtettem mindent.

Mit javasolunk?

  • A lehetőségeidhez mérten iktass be annyiféle zöldséget és gyümölcsöt az étrendedbe, amennyit csak bírsz.
  • Ne múljon el étkezés valamilyen vitaminforrás nélkül, tehát olyan ne legyen, hogy csak húst eszel krumplival! Egy kis uborkasalátát vagy savanyúságot biztos kapsz mellé.
  • Egyél levest, abban általában előfordul némi zöldség is!
  • Két étkezés között nassolj valamilyen gyümölcsöt!
  • Figyelj arra, hogy mit kívánsz és válassz annak megfelelően!

Érdemes erre ennyire odafigyelni?

A válaszunk egyértelműen: IGEN! Hiszen ez lenne az egészséges étkezés és minden diéta alapja.

Sok sikert és jó egészséget kívánunk!

Forrás: eufic.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...