2020.11.27. 16:19:14 5831 122

Hasznos tanácsok KETO diétához: Leplezzük le pro és kontra!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A keto diéta néven elhíresült módszert eredetileg az 1920-as években ketogén étrend néven az epilepszia kezeléséhez állították össze. Időközben elkezdték ajánlani másoknak is a jó egészség érdekében, azonban a pontos iránymutatásokat betartva sem megfelelő mindegyikünk szervezetének!

Lazac citrommal és spenóttal - egészséges fogás! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lazac citrommal és spenóttal - egészséges fogás!

A keto diéta lényege

A keto étrend dióhéjban: a lényeg az lenne, hogy erőteljesen fordítsuk meg az elfogyasztott zsírok és szénhidrátok arányát: A szénhidráthiány fellépése során szervezetünk arra kényszerül, hogy másfajta energiaforrást találjon, így az ahelyett fellelhető zsírt fogja hasznosítható ketonokká bontani (ketózis).

Mit tanácsos fogyasztani a keto diéta alatt?

  • Fontos, hogy telítetlen zsírokban gazdag étrendet kövessünk! A halak, a diófélék és egyéb magvak, az olívaolaj és az avokádó ráadásul a szívünknek is jót tesz.
  • A szénhidrát tartalmú ételeink legyenek rostban is gazdagok! A zöldségek közül a kelkáposzta, a kaliforniai paprika és a brokkoli biztosan megfelelnek ennek az ismérvnek.

A keto étrend előnyei

  1. A diétát kipróbálók nagy arányban számoltak be arról, hogy jóval kevésbé lépett fel náluk az éhezés érzete. (A zsíros ételeket tovább tart lebontania a szervezetnek.) Természetesen ők fogytak is új étrendjükkel, hiszen a ketózis mellett a kalóriabevitel is csökken.
  2. Egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy javulhat vele az inzulinérzékenység.
  3. A diéta alatt nem fogyasztható feldolgozott étel, így számos feleslegesen bevitt ételtől elszokhatnak a diétázók.

A keto étrend hátrányai

  1. A ketózis állapotában iszonyúan fontos a megfelelő fehérje-egyensúly! Ha túl sok a fehérje, a ketózis megállhat, a kevés fehérje pedig izomvesztéssel járhat.
  2. A lakosság nagy részének egyáltalán nem ajánlható: hasnyálmirigy-, máj-, pajzsmirigy-, vese- vagy epehólyag-betegség, vagy vesekő esetén semmiképp se próbáljuk ki a diétát! De annak is kerülendő a keto, akinek étkezési rendellenességei vannak vagy eltávolították az epehólyagját. A telített zsírok koleszterinnövelő hatása szívbetegségeket okozhat.
  3. A teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök (cukormegvonás = agyi kapacitás csökkenése) stb. kerülése tápanyaghiányt és székrekedést is okozhat. A megerőltető testmozgást végzők számára különösen hátrányos lehet az alacsony szénhidrátbevitel – teljesítményük jelentősen csökkenhet.
  4. A diéta gyakori rövidtávú mellékhatása lehet a fejfájás, a fáradtság un. ketoinfluenza és a gyomorrontás. Hosszútávú egészségügyi kockázatot jelent a májra és a vesére.

Összegzés a Keto diétáról

A keto diéta erősen korlátozó jellegű és merev, ráadásul rendszertelen étkezéshez is vezethet, éppen ezért a legtöbb szakember azt ajánlja, hogy csak rövidtávon és kifejezetten az orvosunk utasítására, de mindenképp szakértői felügyelet és rendszeres kontroll mellett kövessük!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...