2015.10.03. 08:33:50 8849 242

Ha ősz, akkor nátha – 3 tipp, ha elkerülnéd
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már nem csak a hónap, hanem az időjárás is jelzi: az ősz bizony megérkezett. És hiába vannak meg ennek az évszaknak is a maga szépségei, vannak tulajdonságai, amelyekért nem rajongunk. A nyálkás, esős, ködös idő, illetve a nagyrészt ennek köszönhető nátha és megfázás például ide sorolható.

Őszi megfázás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi megfázás

A hőmérő folyamatosan lejjebb csúszó higanyszála, a rengeteg csapadék, a megfázással küzdő embertársainkkal tömött tömegközlekedési eszközök mind okozói lehetnek, ha előbb vagy utóbb minket is elér valami őszi nyavalya. Hogy idén elkerüljön a megfázás-köhögés-nátha „triumvirátus”, a következőkre figyelj!

Sport és mozgás

A hidegebb idő ne tartson vissza attól, hogy néha kimenj a friss levegőre, egy hosszabb sétára, túrára vagy egy kis futásra. Persze, a beltéri tevékenységeket se hanyagoljuk, de arra vigyázzunk, hogy a benti, szárazabb levegő kiszáríthatja a nyálkahártyánkat, emiatt az érzékenyebb lehet. Ha rendszeresen mozogsz, sportolsz a friss levegőn, azzal erősítheted az immunrendszered és felkészítheted a szervezetedet az időjárás változásaira.

Moss kezet! Rendszeresen!

Talán banálisan hangzik ez a jó tanács, de legyünk őszinték: néhányszor (talán csak lustaságból) hajlamosak vagyunk elfeledkezni, hogy bizonyos időközönként kezet mossunk. Pedig ez az apróságnak tűnő higiéniai hiányosság könnyen okozója lehet a kellemetlen köhögésnek, állandó orrfújásnak. Ne feledkezzünk meg a rendszeres kézmosásról, meleg vízzel és szappannal. Alaposan suvickoljuk át kacsónk minden zugát. Ha utazás vagy más miatt nincs lehetőségünk kezet mosni, a különböző törlőkendők, fertőtlenítőszerek is megteszik, amíg csaphoz nem érünk.

Szauna és váltózuhany

A szaunázás segít ellazulni és erősíti szervezeted is. A magas hőmérséklet, majd a hűtés edzi testedet, mely így könnyen hozzászokik a hideg és a meleg váltakozásához. Ha nincs lehetőséged szaunázni, megteszi a hideg-meleg váltózuhany is. Így hasonlóan megszokja majd a tested a hirtelen hideg időt, mint a szauna esetében. Egyetlen esetben tilos mind a szauna, mind a zuhany: ha már utolért a megfázás. Ilyenkor inkább terheli, mintsem erősíti a szervezeted.

Összeállította: ssz

Forrás: 100-gesundheitstipps.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...