2021.04.25. 10:59:02 9229 292

Ha nem bíbelődsz a kovásszal, válaszd az élesztőt! – És használd helyesen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ugyan az elmúlt 1 évben bőven megismerhettük a kovászkészítés és -használat minden csínját-bínját, azért sokunk nem merte bevállalni az azzal való bíbelődést (jelen!), és maradt inkább a jó öreg élesztőnél. Pedig ennek használata sem „veszélytelen”!

Friss élesztő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Friss élesztő

Az igazán lazák a szárított élesztőre teszik a voksukat, a „hagyománytisztelők” maradnak a jó öreg „gyurmás” verziónál. Mindkét esetben érdemes odafigyelni, mert véthetünk olyan szarvashibákat a felhasználásuk közben, ami miatt a sütkérezés többi hozzávalója, netán a végeredmény a kukában landol majd.

Ha nincs elég türelmed

Ahhoz, hogy minden összetevő jól működjön, az élesztő megfelelően fejtse ki a hatását, és finom, puha sütit, pékárut majszolhassunk, sajnos szükség lesz az erőnkre is. Vagyis, nem sumákolhatjuk el a dagasztást, nem bízhatjuk rá a „szipiszuper” konyhai kütyünkre ezt a feladatot. Összetevőket az edénybe, elő a kezekkel, és indulhat a dagasztás, legalább 10 percig!

Maradjunk a (nem létező, de nagyon is szükséges) türelemnél

Ha a dagasztáson túl vagy, eljött a tészta pihentetésének ideje! Minimum fél, de inkább egy teljes óra kell ahhoz, hogy az élesztő kifejtse hatását, bármilyen tésztáról is van szó. Szánj rá időt, és ne zargasd a tésztát szundi közben!

Figyelj a korára!

Sajnos, a friss élesztő nem az a fajta élelmiszer, amiből be lehet spájzolni szűkösebb időkre. Hűtő nélkül maximum 2 napig, hűtőben 10-14 napig bírja. Nem érdemes ennél tovább tárolni, szavatossági időn túl felhasználni. Lehet, küllemre nem látszik rajt, viszont a benne lévő élesztőgombák már nem lesznek olyan aktívak, így a tésztánk nem kel majd meg olyan jól. Ha nem tudjuk, érdemes-e még felhasználnunk a hűtőben tárolt, szavatossági idejét éppen csak túllépő élesztőt, tegyük próbára: tegyük belőle egy keveset langyos, cukros vízbe, fedjük le, majd hagyjuk állni legalább 10 percig. Ha ennyi idő alatt apró hólyagocskák jelennek meg a víz tetején, az élesztő még bevethető állapotban van. Szerencsére, szárított élesztő esetén jobb a helyzet, jóval hosszabb szavatossági idővel számolhatunk.

Amit szintén nem hanyagolhatunk el

Aki dolgozott mér élesztővel, az tudja, hogy a langyos víznek vagy tejnek tényleg érdemes langyosnak lennie. A túl meleg, 40 ⁰C feletti hőmérséklet megölheti az élesztőgombákat. A tojásnak, vajnak pedig nem szabad túl hidegnek lennie, ezek legyenek szobahőmérsékletűek.

Forrás: brigitte.de

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...