2014.08.21. 14:16:28 10030 37

Ha a nulláról szeretnél elkezdeni mozogni, válaszd a gerincjógát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gerincjóga igazából egy modern gyógytorna, amely a Hatha jóga tartásaira épít, és ezeket alakítja úgy, hogy a lehető legjobban szolgálja a hátizmok erősítését. Nagyon ajánlott azoknak, akik valamilyen hátproblémával, esetleg egyéb, a mozgást megnehezítő ízületi fájdalmakkal küzdenek. Azok is nyugodtan ellátogathatnak egy gerincjóga órára, akik már régóta nem sportoltak, hiszen egy nagyon kíméletes, mégis a teljes testet átmozgató módszerről van szó.

Jóga - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jóga

A neked tökéletes megoldásra törekedj

A gerincjógában az a jó, hogy nem dolgozik nyakatekert pozíciókkal, idősebb korban is el tudja végezni az ember a feladatokat. A jóga oktató valószínűleg tisztában van azzal, hogy aki ide jár, az valamilyen problémával küzd, ezért sokkal jobban ügyel arra, hogy ki, hogyan reagál egy-egy gyakorlatra, kinek mi fájhat. Elmondja adott pozíciónak a könnyített változatát, vagy felhívhatja a figyelmet arra, hogyha valakinek valamije fáj, akkor ezt a gyakorlatot ne csinálja, helyette végezzen általános nyújtást. Tehát a gerincjóga alapvetően egy biztonságos mozgásforma, jól képzett oktatókkal.

Kívülről befelé

Amikor bepottyansz egy jóga órára, általában még nagyon el vagy foglalva a külső ingerekkel, és kevésbé tudsz magadra koncentrálni. Ezért egyszerűbb összpontosító gyakorlatokkal kezdődik az óra és fokozatosan haladsz egyre beljebb és beljebb. Először lassulni kezd a légzésed, csökkenthet a vérnyomásod és szépen lassan megnyugszol, megérkezel. Csak akkor tudsz teljesen a gyakorlatokra koncentrálni, amikor mindez bekövetkezett és a végén könnyebben ellazulsz majd a relaxáció vagy meditáció során, ami szerves része egy-egy ilyen alkalomnak.

A légzésben az erő

Fontos a légzés is, hiszen ez is hozzájárul a teljes relaxációhoz, egy jó oktató a légzőizmok tudatos használatára is rávezet. Ahogy ezt megtanulod, egyre összehangoltabban tudod majd végezni a gyakorlatsorokat, és egyre jobban megismered a tested. A testtudat és a koncentrációs készség is javulhat ezzel. Mivel a jóga ösztönzi a helyes tartást, a légzésed automatikusan javul majd.

Hatékony stressz oldó

A mély légzésnek és a gyakorlatoknak köszönhetően a stressz oldás egyik fontos eszköze lehet a gerincjóga. Az órák végén meditációs gyakorlat is van, de ettől nem kell megijedni, a legtöbb helyen inkább relaxáció semmint egy mélyebb meditáció. Van ahol 5, van ahol akár 15 percet is szánnak erre a részre.

Itt megnézhetsz egy teljes gyakorlatsort

Forrás: jogaoktato.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában