2014.11.20. 11:32:03 10374 77

Gyógyszer nélkül a fejfájás ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szúr, nyilall, hasogat, lüktet vagy csak egyszerűen fáj. Ezerféle fájdalom létezik, és még egyszer annyi oka lehet a fejfájásnak. Ősszel és télen a leggyakrabban a nátha és az ezzel járó láz okozhatja. Ilyenkor tudjuk, mi a teendő, ágynyugalom és lázcsillapítás. A fejfájás pedig magától távozik. Ám, van, amikor nem ilyen egyértelmű az oka. Mielőtt gyógyszerhez nyúlsz, próbáld ki ezeket a természetes módszereket fejfájás ellen!

Fejfájás | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fejfájás | Fotó: 123rf.com

Vírusos betegség okozta fejfájás: pihenj!

Ilyenkor ősszel terjedhetnek olyan vírusok is, amelyek jelenlétéről a szervezetedben egyetlen egy dolog fog tanúskodni: a fejfájás. Ha ilyesmire gyanakszol, maradj otthon és ne terjeszd a kórt, pihenj a meleg lakásban, kerüld az erős fényt és igyál elég vizet. Csak ennyit tehetsz.

Illóolajokkal a fejfájás ellen

A levendula illóolaja nemcsak nyugtató hatással bír, hanem enyhítheti akár a migrénes fejfájás gyötrelmeit is. Nincs más dolgod mint meggyújtani egy gyertyát a párologtató alatt, amit levendula illóolajjal illatosítottál. Vigyázz, ne használj túl sokat, mert azzal akár az ellenkezőjét is elérheted, s erősödhet a fejfájás. A legjobb ha 100%-os tisztaságú levendula olajat használsz, ezt akár a bőrbe is masszírozhatod. Ha úgy gondolod, hogy önmagában túl erős lenne az illata, keverd össze egy kis olívaolajjal és finoman masszírozd a fájó pontot vele.

A levendula illóolaja stressz alapú fejfájásra is jó lehet, ekkor tégy 4-5 csepp levendulaolajat hideg vagy meleg vízbe (attól függően, hogy mit kívánsz), áztass bele egy kis törölközőt vagy ruhazsebkendőt, feküdj le és helyezd a homlokodra. Ereszd el a gondolataidat és relaxálj!

A borsmenta olajat többféle fejfájás esetén is alkalmazhatod. Ha hajlamos görcsölni a fejed, akár megelőzésként is érdemes kipróbálnod. 100%-os tisztaságú borsmenta olajat (kb. 2 cseppet) elegyítünk 1 teáskanálnyi olívaolajjal. A bedörzsölést a halántékon, illetve a tarkón alkalmazzuk.

Az eukaliptusz olaj hasonlóan jó hatással lehet a fejfájás megelőzésére és csillapítására, ám ezt nem szabad a bőrre kenni. Használd párologtatóként! Frissíti a levegőt, segít a fájdalom enyhítésében és serkenti a koncentrációs készséget is. Lehet kapni kis üvegcsében természetes, eukaliptuszos légfrissítőt, ami fertőtleníti is a levegőt. Jól jöhet a munkahelyen, vagy olyan helyiségekben, ahol sokan tartózkodnak és könnyen elfogy a levegő.

Amikor a dehidratáltság a fejfájás oka: igyál!

Nagyon gyakori, hogy a szervezet fejfájással jelzi a kiszáradás jeleit. No, nem szó szerint kell érteni, nyilván nem fogsz rögtön kiszáradni, egyszerűen csak hamarabb elfáradnak a sejtek, hiszen a kommunikációjukhoz elengedhetetlen a víz. Ha nem ittál elegendő vizet, akkor ennek pótlásával hozzájárulhatsz a fájdalom csökkenéséhez. Viszont ne igyál túl hideg vizet, mivel az felerősítheti a fejfájást!

Ha hajlamos vagy elfeledkezni a vízivásról, akkor állíts be magadnak emlékeztetőt: óránként 2 dl vízre van szükséged, hogy megelőzd az ilyen jellegű fejfájást (és további egészségügyi problémáktól is megkímélheted magad).

Fejfájás a szem környékén

Nos, ez leggyakrabban látásproblémára utal, főként ha sűrűn jelentkezik. Keress fel egy szemorvost vagy legalább egy közeli optikába látogass el.

Ha a monitor miatt fáj a fejed, akkor kapcsold egy kicsit ki a számítógépet és próbáld ki a szemtornát. A legjobb, ha a szabad levegőn végzed és közben mélyeket lélegzel.

Az erős fények, a neon is okozhat fejfájást, ennek a legjobb ellenszere, ha elvonulunk egy sötét szobában, nyugtató borogatást készítünk és lefedjük vele a szemet, s félórát lazítunk.

Mosd meg a fogad és közben masszírozd az ínyed!

Furcsának hangozhat, de az íny és az arcüreg, orrmelléküreg, a homloküreg nagyon közel vannak egymáshoz és kapcsolatban is állnak. Az ínyed masszírozásával könnyen lehet, hogy segíthetsz a homloküreg környékén jelentkező fejfájáson. Fent olvashattad, hogy a borsmenta hatékony lehet a fájdalom ellen, nos a fogmosással akkor kétszeres támadást indíthatsz a fejfájás ellen.

Moss hajat!

A fej masszírozása hajmosás közben csodákra képes. Már önmagában az is jó hatással lehet, ha egyszerűen folyó víz alá helyezed a fejed, ha ezt közben egy finom eukaliptuszos, borsmentás vagy levendulás samponnal is kombinálod, miközben masszírozod a fejed, akkor biztosra mész.

Van, aki a fejmasszírozó eszközökre esküszik. Ezt is érdemes kipróbálni, stimulálhatja a fejbőrön található idegvégződéseket, fokozza a vérkeringést, így enyhítheti a fájdalmat.

Koffein: kismértékben jótékony lehet

A kávé adott esetben ronthat a fejfájáson, mert túl sok koffeint tartalmaz, és szűkítheti az ereket. Kis mértékben viszont éppen elégséges lehet a vérkeringés serkentéséhez. Ha nyomás vagy szúrásszerű fájdalom jelentkezik a halánték tájékán, vagy a fej egy pontján, az a rossz vérellátás jele lehet. A zöld tea csak egy kevés koffeint tartalmaz, ami éppen elégséges lehet az ilyen típusú fejfájás enyhítésére.

Ha semmi nem segített

Hogyha hosszú időn keresztül vissza-visszatérő fejfájással küzdesz, akkor mindenképpen keresd fel az orvosodat, mivel a fejfájás számos komoly betegség jele is lehet. Van, amikor mélyebben keresendő az ok, ám van amikor többet érhetünk el a házi módszerekkel, mint egy fájdalomcsillapító gyógyszerrel – a mellékhatásokat legalábbis megspórolhatjuk.

Forrás: wikihow.com, mannaszappan.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.