2014.09.04. 07:00:00 9027 35

Így óvd a szemed! Egyszerű szemnyugtató torna
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemcsak a gerincünknek, hanem a szemünknek is szüksége van némi tornára, ha számítógép előtt görnyedve dolgozunk naphosszat. Igaz, a mai monitorok és képernyők már sokkal kímélőbbek a szemnek, mint évekkel ezelőtt voltak, de az egy irányba történő folyamatos bambulás nem tesz jót a szemmozgató izmoknak és a látásnak sem. Ezenkívül, a nem megfelelő környezet és világítás is hozzájárulhat a látás romlásához, a szem fáradásához.

Szem | Fotó: morguefile.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szem | Fotó: morguefile.com

Milyen gyakorlatokkal segítheted a szemed?

1. Tarts szünetet!

A munka törvénykönyve szerint egyébként is jár óránként 10 perc szünet számítógépes munka esetén. Ezt jó, ha valóban kihasználod és vagy olyan munkát végzel, ami nem kapcsolódik a számítógéphez, vagy pihenteted a szemet. Például távolba nézéssel. Ilyenkor nézz ki az ablakon, és fókuszálj egy távoli épületre vagy tárgyra!

2. Relaxáció a szemnek!

Ez egy nagyon egyszerű és nyugtató gyakorlat. Hunyd be a szemed és tedd elé a kezed, úgy hogy ne nehezedjen rá nyomás, és a tenyered közepe legyen a szemed előtt. Lélegezz mélyeket!

3. Figyelj a tartásodra!

Különösen a nyak és a váll lazaságára ügyelj, ne húzd fel a vállad, de ne is ejtsd előre, és semmiképp ne feszítsd az izmaid. Próbáld megtalálni a legkényelmesebb pozíciót, állítsd addig a szék magasságát és a monitor szögét, amíg meg nem találod az ideális testhelyzetet. Ha szükséges masszíroztasd meg a vállad, használj izomlazító krémeket. Erre azért lehet szükség, mert a szemizom is átveheti ezt a feszültséget.

4. Pislogj tudatosabban!

A pislogással egy kis könny kerül a szemre, így biztosítjuk, hogy az ne száradjon ki, és ne legyen kellemetlen szúró érzésünk. A könny egyébként oxigént és más tápanyagokat is eljuttat így a szaruhártyára. 10-15 másodpercenként kellene pislognunk, de a monitor előtt ülve erről sokszor elfeledkezünk, pedig a könny még a látást is élesíti, tisztítja. Szóval pislogj többet!

Forrás: hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...