2014.09.04. 07:00:00 3694 26

Így óvd a szemed! Egyszerű szemnyugtató torna
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemcsak a gerincünknek, hanem a szemünknek is szüksége van némi tornára, ha számítógép előtt görnyedve dolgozunk naphosszat. Igaz, a mai monitorok és képernyők már sokkal kímélőbbek a szemnek, mint évekkel ezelőtt voltak, de az egy irányba történő folyamatos bambulás nem tesz jót a szemmozgató izmoknak és a látásnak sem. Ezenkívül, a nem megfelelő környezet és világítás is hozzájárulhat a látás romlásához, a szem fáradásához.

Szem | Fotó: morguefile.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szem | Fotó: morguefile.com

Milyen gyakorlatokkal segítheted a szemed?

1. Tarts szünetet!

A munka törvénykönyve szerint egyébként is jár óránként 10 perc szünet számítógépes munka esetén. Ezt jó, ha valóban kihasználod és vagy olyan munkát végzel, ami nem kapcsolódik a számítógéphez, vagy pihenteted a szemet. Például távolba nézéssel. Ilyenkor nézz ki az ablakon, és fókuszálj egy távoli épületre vagy tárgyra!

2. Relaxáció a szemnek!

Ez egy nagyon egyszerű és nyugtató gyakorlat. Hunyd be a szemed és tedd elé a kezed, úgy hogy ne nehezedjen rá nyomás, és a tenyered közepe legyen a szemed előtt. Lélegezz mélyeket!

3. Figyelj a tartásodra!

Különösen a nyak és a váll lazaságára ügyelj, ne húzd fel a vállad, de ne is ejtsd előre, és semmiképp ne feszítsd az izmaid. Próbáld megtalálni a legkényelmesebb pozíciót, állítsd addig a szék magasságát és a monitor szögét, amíg meg nem találod az ideális testhelyzetet. Ha szükséges masszíroztasd meg a vállad, használj izomlazító krémeket. Erre azért lehet szükség, mert a szemizom is átveheti ezt a feszültséget.

4. Pislogj tudatosabban!

A pislogással egy kis könny kerül a szemre, így biztosítjuk, hogy az ne száradjon ki, és ne legyen kellemetlen szúró érzésünk. A könny egyébként oxigént és más tápanyagokat is eljuttat így a szaruhártyára. 10-15 másodpercenként kellene pislognunk, de a monitor előtt ülve erről sokszor elfeledkezünk, pedig a könny még a látást is élesíti, tisztítja. Szóval pislogj többet!

Forrás: hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tesztett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feleslegesnek tűnő kiadások, amelyek mégis megtérülnek!

Néha sajnáljuk a pénzünket, amikor eljön egy-egy nagyobb kiadás ideje, amit nem feltétlenül terveztünk, de aztán úgy alakult, hogy mégis elköltöttünk egy kisebb vagyont. Na nem azért, mert annyira kellett vagy létszükséglet lett volna… Ha néha így érzel, nem tedd, ne ostorozd magad! Elvégre miért dolgozol, ha soha nem élvezheted annak a gyümölcsét, mert mindig mindenen spórolsz?

A Nébih kiemelten ellenőrzi a lengyel tojásszállítmányokat

Szalmonellával fertőzött lengyel tojásszállítmányokról érkezett riasztás az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül. A magas élelmiszerbiztonsági kockázat miatt Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elrendelte a lengyel tojásszállítmányok kiemelt ellenőrzését - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

3 tipp a rendszeres sportoláshoz igazán lustáknak!

Kedvenc tevékenységed munka után az, hogy hazamész, elnyúlsz a kanapén és csak bambulsz ki a fejedből? A tévében igazából nincs semmi értelmes, csak kapcsolgatod a csatornákat, és érzed, hogy ennél hasznosabban is el lehetne tölteni az időt – hopp, már meg is találtuk azt az időszakot, amit nyugodtan edzésre fordíthatsz! Nem lehet kifogás az időhiány, a lustaság pedig tudod, hogy nem mentség.

Ajánlataink