2014.12.30. 10:42:09 18409 67

Gyógyító fűszer: a majoránna
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A majoránna sok házi asszony kedvenc fűszere, hiszen sültekhez, főzelékekhez, levesekhez és pörköltekhez is nagyon jól illik a sertéstől a csirkéig. Azt tudtad, hogy nemcsak finomabbá, hanem jobban emészthetőbbé és egészségesebbé is teszi az ételt? Pedig így van!

Friss majoránna - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Friss majoránna

Origanum majorana

A Földközi-tenger medencéjéből származó majoránna neve vándorszó a latinból. Már az ókorban értékes növénynek számított. Aphrodité istennő kedvelt gyógyfüve volt, és afroiziákumnak tartották.

A középkorban gyomorpanaszok és fejfájás ellen, illetve emésztési gondok, puffadás és hasgörcs esetén használták, ezenkívül gyógyító borokat ízesítettek vele. A majoránna az erdélyi konyha egyik igen népszerű fűszere volt, már a 17. század eleji szakácskönyvekben említik. Adják levesekbe, főzelékekhez, különféle húsokhoz, különösen vadas ételekhez.

Ma a majoránna főleg étvágygerjesztő és emésztést segítő hatása révén ismert. A majoránnalevélből készített forrázat köptető, vizelethajtó és izzasztó hatású, oldja a görcsöket, nyugtat és csökkenti a fájdalmat.

A majoránnaolaj

A majoránnaolaj, amelyet a majoránna leveleinek gondos desztilációja útján nyernek, segít fejfájás esetén, és nyugtató hatású.

A majoránnaolaj serkenti az emésztést, segít emésztőrendszeri panaszok, székrekedés vagy puffadás esetén, és csillapítja az eltúlzott evés következményeit.

Az olaj elkészítéséhez tegyünk egy üvegbe két marék majoránnalevelet, és öntsünk rá 1 dl szőlőmag, vagy repceolajat. Hagyjuk állni három hétig, majd szűrjük le apró lyukú szűrön. Szükség esetén vegyünk be egy evőkanállal, de ételízesítésre is használhatjuk. Ez az olaj kiválóan alkalmas a száraz bőr ápolására.

Gyógyító hatás: Magas illóolajtartalma révén a majoránna serkenti az emésztést. Segíti a gyomornedvek kiválasztását, gyakran adják nehezen emészthető, zsíros ételekhez. Levele anitszeptikus hatású, izzaszt és - főleg hörghurut esetén - fellazítja a légutakban letapadt váladékot. A majoránna enyhíti az emésztőrendszer nyálkahártyájának irritációját, segít hasmenés, puffadás és hasgörcs esetén. A majoránnás kenőcsöt nátha esetén alkalmazzák.

A majoránna hatóanyagai

A majoránnában található illóolajok: a kámfor és aborneol köptető hatásúak, a csersav és a keserűanyagok (például a terpenol), serkentik az étvágyat és az emésztést. A majoránnában ásványi sók és rozmaringsav is található. Ez utóbbi anyagnak antibakteriális és antivirális hatása van, lerövidíti a betegség utáni felépülési időt, és erősíti a szervezetet. A karotinoidok (A-provitamin) és a C-vitamin megvédik a sejteket a szabad gyököktől, és erősítik a szervezet ellenálló képességét.

Konyhai tippek

A majoránna azok közé a gyógynövények közé tartozik, amelyek szárítás után is megőrzik erejük nagy részét. Lehetőség szerint törekedjünk ara, hogy mégis inkább friss majoránnát használjunk, amely ízletesebb és több vitamint tartalnmaz. A szárított majoránna morzsolt levelei tovább megőrzik aromájukat, mint a majoránnaőrlemény.

A majoránna nagyon hatásos ízesítő kakukkfűvel, bazsalikommal, borssal és rozmaringgal keverve. Sok fűszerkeverékben is. A főzés elején csak a majoránna kis részét adjuk az ételhez. A maradékot tartogassuk a végére - a növény illatos összetevői így sokkal jobban kibontják aromájukat.

A salátaöntetek, a krumplileves, a húsos káposzta, a bableves, a grillezett húsok, a vadételek (szárnyasok is!) és minden paradicsomos mártás könnyebben emészthető és sokkal ízletesebb, ha adunk hozzá majoránnát. A majoránna az oregánó közeli rokona, de az oregánónak borsosabb az íze, az illata pedig szelídebb.

Gyomornyugtató tea - Gyomorrontás, puffadás és májpanaszok esetén segít a majoránna forrázata: 1 kávéskanál szárított vagy friss majoránnalevelet forrázzunk le 2,5 dl vízzel, majd hagyjuk állni 10 percig. Naponta 1-2 alkalommal igyunk meg lassan egy csésze forrázatot.

Érdemes tudni

A majoránna jótékony hatással van a gyomorra és az epehólyagra. Néhány szárított vagy friss levél segít a zsíros és nehezen emészthető ételek, a liba, kacsa, felvágottak, hüvelyes zöldségek és nehéz pörköltek emésztésében. A majoránna az ételeket nemcsak ízletesebbé, de egészségesebbé is teszi.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...