2023.06.29. 11:55:00 6540 245

Galette – rusztikus desszert a franciáktól(X)
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Almás pite, meggyes pite, cseresznyés pite – imádjuk mindet. A franciák sincsenek ezzel másképp, a vékony tésztába töltött édes, gyümölcsös töltelékkel ellátott süteményeket ők is kedvelik. Ami nekünk a hagyományos pite, az nekik a galette. Omlós tészta, töltelék, készülhet édesen és sósan egyaránt, garantáltan mindenki odáig lesz érte.

Galette - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Galette

Galette – rusztikus desszert a franciáktól

Almás pite, meggyes pite, cseresznyés pite – imádjuk mindet. A franciák sincsenek ezzel másképp, a vékony tésztába töltött édes, gyümölcsös töltelékkel ellátott süteményeket ők is kedvelik. Ami nekünk a hagyományos pite, az nekik a galette. Omlós tészta, töltelék, készülhet édesen és sósan egyaránt, garantáltan mindenki odáig lesz érte.

Története

A galette Franciaországból, Normandia és Bretagne környékéről származik. Eredetileg hajdinalisztből, vízből és kevéske sóból készítették, és egy forró rácson vagy vaslapon sütötték meg, így vékony, ropogós palacsintatésztát kaptak. Később a recept egyre gazdagodott, és főként gyümölcsökkel, lekvárokkal, krémekkel töltötték meg. Mára számtalan változatban elérhető, de legtöbbször gyümölcsös verzióban készül.

Édes, mutatós, rusztikus

A manapság elterjedt tészta lisztből, egy kevés cukorból, vajból, sütőporból és tejfölből készül, amit gyors mozdulatokkal gyúrnak tésztává. Vékonyra kinyújtják, majd a betöltés után a széleket visszahajtják, így azok kissé fodrosak lesznek, így rusztikus hatást keltenek. Manapság gyakran használnak hozzá kukorica- vagy mandulalisztet, így kicsit más lesz a tészta íze és állaga is.

Gyümölcsöt bele!

A galette édes verziójába bármilyen gyümölcs tökéletesen illik. A gyümölcsöket előbb megpárolják, majd amikor már levet engedtek, keményítővel besűrítik. A kissé kocsonyás állagú töltelék így nem folyik szét, sülés után nagyon finom krémes állagot kap. A tölteléket érdemes kissé fűszerezni. Kardamom, vanília, fahéj, gyömbér vagy szegfűszeg – ami a legjobban illik az adott gyümölcshöz.

Frissen, langyosan kínáljuk

A galette az a sütemény, amit nem érdemes teljesen kihűteni, mielőtt felszolgáljuk. A legfinomabb még langyos állapotban, ilyenkor a vajas tészta omlós és puha. A gyümölcsös töltelék mellé nagyon jól illik egy kis mascarpone krém vagy egy gombóc vaníliafagyi.

Ha valami igazán mutatós, ugyanakkor egyszerű süteménnyel szeretné meglepni vendégeit, ne keresgélje tovább, próbálja ki bátran a franciák kedvenc süteményét. És hogy közben ne kelljen a másnapi ebéden aggódnia, rendeljen házhoz finom ételeket az Interfoodtól, így garantáltan jóllakik az egész család!

("Partner cikk")

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...