2021.02.02. 17:57:58 14385 328

Fogyókúrák- miért felejtsd el őket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Manapság nagyon népszerűek a fogyókúrák, diéták, és különböző étkezési irányzatok. De mik is ezek, miben különböznek, és miért nem a fogyókúra lesz a te utad, ha sikeresen és hosszú távon szeretnél lefogyni?

Egészséges étkezés - gabonák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészséges étkezés - gabonák

A fogyókúra egy olyan időszakos étkezési módszer, melynek az elsődleges célja (ahogyan az a nevében is szerepel), a testsúly csökkentése. Nagyon jól hangzó módszerek léteznek, melyek rövid távon viszonylag nagy súly elvesztését ígérik, kezdve az egyoldalú fogyókúráktól a hosszabb távú (pl. 90 napos) étkezési programokig. Közös jellemzőjük, hogy egy meghatározott időre szólnak, és vagy egyoldalúan kizárnak bizonyos ételeket, illetve ételtípusokat, vagy pedig bizonyos napokra vonatkoztatva teszik ugyanezt. Legtöbbjükkel valóban elérhetünk egy átmeneti testsúlycsökkenést- a hangsúly itt azonban az átmenetin van, hiszen a fogyás csak addig fog tartani, amíg a fogyókúra is tart.

A fogyókúra végeztével, ahogyan visszaállsz a korábbi étkezésedre, a kilók is vissza fognak jönni. Ráadásul, mivel az ilyen, nem rendszerben átgondolt, gyors fogyás jellemzően nem zsírból fog történni (a kúra elején főleg vizet veszítesz, később is inkább izmot, mint zsírt), a kúra vége után pedig zsírban telepednek meg a plusz kilók, igazából még sokkal rosszabb formai és egészségi állapotba is kerülhetsz a fogyókúra után, mint előtte. Másik nagy hátrányuk, hogy egyáltalán nem figyelnek a tápanyagbevitelre (hiszen a fogyókúrákkal nem az egészség, hanem a fogyás elérése a cél), így a kúra végére tápanyag hiányos állapotba kerülhetsz, ami nem fog jót tenni az amúgy is megtépázott anyagcserédnek.

Mi akkor a teendő?

  • Ha fogyni szeretnél, tervezz hosszú távra! A plusz kilók sem 3 hét alatt kerültek fel rád, nem várhatod el a szervezetedtől, hogy pár hét alatt átalakuljon úgy, hogy később ez fenntartható legyen és még az egészséged rovására se menjen
  • Koncentrálj az egészségre! Az a szervezet tud könnyen fogyni, ami rendesen működik, tehát nincsenek anyagcsere-és hormonális zavarai, amik befolyásolnák a fogyást. Ezért inkább arra koncentrálj, hogy megfelelő ételeket egyél, melyek magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, és ha valamilyen egészségügyi kihívással rendelkezel, akkor először azt vizsgáltasd ki és kezeltesd (főleg, ha hormonproblémákról vagy cukoranyagcsere zavarról van szó!)
  • Ne kötelezd el magad egyik irányzat mellett sem! Bár mindig lesz, aki esküszik egy-egy étkezési irányzatra, hidd el, hogy egy szélsőséges étkezés betartása nem egyszerű feladat a mindennapokban, és nem is szükséges a fogyáshoz
  • Első lépésként próbáld meg lecsökkenteni az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását, mint pl. kekszek, üdítők, cukorkák, feldolgozott felvágottak-minden olyan termék, mely esetében nem nagyon tudod megmondani, hogy pontosan miből is készült
  • Figyelj a folyadékfogyasztásodra: testsúlykilogrammonként igyál naponta minimum 30 ml tiszta vizet (a legjobb a tisztított víz)
  • Próbáld meg a mozgást valamilyen formában (akár egy könnyű esti sétával) beiktatni a mindennapjaidba!

(20+) Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...