2017.01.09. 11:51:06 16755 407

Fedezd fel újra a főzelékeket! – 5 gyors recept
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyerekkorunkban valószínűleg az egyik legkevésbé szeretett étel, amit kaptunk, az a főzelék volt. Legalábbis mi a testvéremmel a kínok kínját éltük át, amikor az volt az ebéd, kivéve talán a krumplifőzelék… Felnőttként azonban újraértékeli az ember ezeket az ételeket, és megtanulja szeretni őket!

Főzelékek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Főzelékek

Különösen télen, nagyon jól esik egy tál meleg főzelék, ami tápláló és laktató is, nem beszélve róla, hogy a zöldségeknek köszönhetően ellát minket rostokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal is. A szokásos krumpli, zöldborsó, sárgaborsó, lencse, vágott bab, bab, spenót, sóska és finomfőzelék variációkon túl azonban akadnak még főzelékfajták, melyeket felfedezhetsz. Íme, néhány példa.

Tejszínes céklafőzelék

A céklát meghámozzuk és felkockázzuk, majd éppen annyi sós vízben megfőzzük, ami ellepi. Tejszínes habarást készítünk a mennyiségtől függően 2-3 kanál finomliszttel. Amikor a vágyott puhaságúra főtt a cékla, hozzáadjuk a habarást, egy kis őrölt köménymaggal fűszerezzük, majd amikor elkészült egy kis citromlével savanyítjuk.

Brokkolifőzelék

A brokkolit rózsáira szedjük, ha ezek nagyobbak, akkor félbe is vághatjuk őket. Feltesszük annyi sós vízzel főni, ami ellepi. Készíts habarást az ízlésed szerint (lehet tejszínes, tejfölös, tejes vagy vegyes). A brokkolit ne főzd meg puhára, maradjon kissé roppanós. Add hozzá a habarást, ízesíts zúzott fokhagymával és frissen őrölt borssal.

Kelbimbófőzelék

Apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát pirítunk olajon, majd a félbevágott megtisztított kelbimbókat is hozzáadjuk. Kicsit lepirítjuk mindegyik oldalát, kis piros papikával színt adunk neki, majd felengedjük egy kis vízzel, megsózzuk és tovább pároljuk. Közben meghámozunk pár szem burgonyát, kisebb kockákra vágjuk, hozzáadjuk a kelbimbóhoz, és együtt puhára főzzük. Amikor megpuhultak, kivehetünk pár szem kelbimbót, a többit a burgonyával pürésítjük, chilivel, frissen őrölt borssal, kis citrommal fűszerezzük, majd visszatesszük bele a kelbimbókat.

Csicseriborsófőzelék

A csicseriborsót min. 6 órát vízben áztatjuk, majd megfőzzük annyi sós vízben, amennyi ellepi. Babérlevelet is dobunk mellé. Ennek a zöldségfajtának kb 15-20 perc kell, hogy megpuhuljon. Tejfölös habarást készítünk, ami kellemesen savanykás ízt ad a csicseriborsónak. Ezzel besűrítjük a főzeléket, frissen őrölt borssal, és friss petrezselyemmel ízesítjük, melegen tálaljuk.

Sütőtökfőzelék

A sütőtök magját kivájjuk, héját lehántjuk, és kockákra vágjuk. Kb. fele annyi mennyiségben burgonyát is hámozunk, szintén kockákra vágjuk. Egy fej vöröshagymát felaprítunk, és olajon dinszteljük. Hozzáadjuk a sütőtököt és a burgonyát, majd felöntjük, annyi vízzel, ami ellepi. Sózzuk, borsozzuk. Amikor megpuhultak a zöldségek botmixerrel pürésítjük az egészet, egy pici szerecsendióval fűszerezzük. Feltétnek finom hozzá például a Camembert sajt. Jó étvágyat!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.