2024.09.04. 17:57:18 4835 182

Ezért szeresd nagyon a narancsot
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyetlen narancs elfogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk számára a napi C-vitamin mennyiség 92- valamint a napi élelmi rost 12 százalékát. Utánozhatatlan ízének köszönhetően a narancslé az egyik legnépszerűbb gyümölcslének bizonyul, ugyanakkor fogyasztható egészséges snack gyanánt, salátába keverve és még számos más módon egyaránt.

Narancs Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Narancs Fotó:123rf.com

Magas C-vitamin- és rosttartalma mellett gazdag kálium- és kolinban – ez utóbbi a szervezetben többféle szerepet is játszó esszenciális tápanyag. A narancstörténelmi érdekességekhez hozzátartozik, hogy először Kínában termesztettek narancstermő fákat. Néhány narancsfajtára, amiből világszerte közel hatszáz példány létezik, pedig az is jellemző, hogy érés után is zöldek marad. A C-vitamin, mint vízben oldódó antioxidáns a szabadgyökök semlegesítése révén képes megakadályozni a sejtkárosodást.

Emellett a C-vitamin segítségével csökkenhet az olyan egészségügyi állapotok súlyossága is, mint az asztma, az ízületi gyulladás; erősíthető az immunrendszer, így nagyobb lesz az ellenállás a vírusokkal és kórokozókkal szemben; javítja a vasfelszívódást; lassítja az időskori látásromlás egyik leggyakoribb okaként számon tartott makuladegenerációt (AMD); vérnyomáscsökkentő hatással is bír, ugyanakkor a kortizolt és a stresszhormont is csökkenti.

A számos egészségmegőrző tápanyagban bővelkedő narancsban a folsav is fellelhető, amit a szervezet a sejtosztódáshoz használ. Káliumtartalmának köszönhetően csökkentheti a vérnyomást. A citrusfélékre jellemző savanyú vegyületben, vagyis a citromsavban sem szűkölködik a narancs, ami megváltoztatja a vizelet pH-értékét, megakadályozza a vesekőképződést, valamint természetes tartósítószerként is működik.

A BBC Good Food kiemelte, hogy a narancsfogyasztás pozitív hatással van a szívegészségre. A kutatások szerint a benne található antioxidáns-vegyületek egyike, pontosabban a heszperidin névre hallgató vegyület, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő képességgel van felvértezve. Néhány tanulmány pedig arra is rámutat, hogy a növényvilág gyógyhatású vegyületcsoportja, a flavonoidok, javítják a memóriát és segítségükkel megelőzhetővé válhatnak a neurodegeneratív állapotok is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...