2024.05.14. 17:45:42 7069 253

Ezért rajonganak sokan a mirelit élelmiszerekért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A modern találmányok között olyan kényelmes és egyszerű megoldásokat kínáló, a legtöbb háztartásban szokványossá vált eszközök vannak, mint a mikrohullámú sütő vagy a fagyasztószekrény. Az alábbiakban azt a kérdést igyekszünk körbejárni, hogy az utóbbi években milyen tényezőknek köszönhetően dobbantott szintet a gyorsfagyasztott élelmiszerek népszerűsége?

Fagyasztott zöldség Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fagyasztott zöldség Fotó:123rf.hu

Milyen a mélyhűtött termékek minősége?

A boltban vásárolt fagyasztott élelmiszereket annak érdekében, hogy a frissen szedett zöldségek és gyümölcsök ne veszítsenek minőségükből, ízükből, állagukból és tápanyagértékükből, a szedéstől számított néhány órán belül feldolgozzák és gyorsfagyasztják. A fagyasztási eljárások által kiküszöbölhetővé válik bizonyos ételek romlása, ugyanakkor a szezonális korlátok is átléphetők (pl. télen is fogyaszthatunk epret, málnát, ribizlit stb.) A korszerű technikával fagyasztott élelmiszerek egy sor pozitívumot hoztak magukkal, melyek közül most listázunk néhányat.

Időt takaríthatunk meg – ezekkel az élelmiszerekkel megkímélhetjük magunkat a gyümölcsök és zöldség szedésétől, azok tisztításától és aprításától egyaránt. Nem beszélve a főzés időtartamának szignifikáns lecsökkentéséről.

Gazdaságosság egy csomagban – amellett, hogy a gyorsfagyasztott ételek jóval olcsóbbak, mint a nem fagyasztott változatoknak, még a szárakkal, héjakkal, esetlegesen sérült vagy romlott darabokkal sem kell bajlódnunk.

Nem tartalmaznak adalékanyagokat – a szigorú ipari minőségellenőrzéseknek és ízvizsgálatoknak alávetett kereskedelmi gyorsfagyasztási eljárások során, nem használnak tartósítószereket. Mindemellett pedig jóval hosszabbra nyúlik az eltarthatósági idejük, mint a nem-fagyasztott gyümölcsöknek és zöldségeknek. Természetesen fontos figyelni az élelmiszerek megfelelő tárolási alapelveire, valamint ellenőrizni a csomagoláson feltüntetett optimális tárolási időt is.

Megfelelnek a modernkori elvárásoknak – a megállás nélküliségre és a gyors megoldásokra berendezkedett társadalmunkhoz kellőképpen illeszkednek a fagyasztott élelmiszerek, melyek által időt, energiát, és pénzt is megtakaríthatunk úgy, hogy közben nem feltétlenül, illetve nem minden termék esetében kell lemondanunk a minőségről és a tápértékről sem.

Mérték és változatosság

A North Shore Health Center szerint több mítosz is körbelengi a fagyasztott ételeket, ezért arra vállalkozott, hogy feltárja a tényeket. A tévhitek között szerepeltette példaként azt is, hogy ezeket az élelmiszertípusokat azonnal el lehet fogyasztani. A Health Center meglátása szerint ez nem minden fagyasztott termékre igaz, ezért javasolt követni a biztonságos felhasználási, tárolási és elkészítési módokat. Ez utóbbiakat a termékek csomagolásain olvashatjuk.

Sok egészséges életmódra és kiegyensúlyozott táplálkozásra törekvő ember részben vagy teljesen kiiktatja az étrendjéből ezeket. Főként amiatti aggodalmára hivatkozva, hogy ezek az élelmiszerek nem biztosítják az egészséges táplálkozáshoz szükséges nélkülözhetetlen anyagokat. Számos olyan fagyasztott ételféle létezik, amelyek megfelelnek az egészségtudatossági igényeknek. A termékeken feltüntetett információk segíthetnek megkönnyíteni a tájékozódást és a döntést egyaránt (pl. kalória, telített zsírmennyiség, nátrium stb.) A Healthline meglátása szerint is léteznek egészséges fagyasztott ételek, melyek támogathatják a gyorsan, egyszerűen és megfizethetően elkészíthető táplálékhoz jutást. Ide sorolta a vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag gyümölcs- és zöldségféléket. Melyeknek – a kutatások szerint – nem lesz kevesebb tápértékük, mint a frisseknek.

Egyes megállapítások szerint például a fagyasztott hazai termékek magasabb tápanyagtartalommal rendelkezhetnek, mint az idő előtt betakarításra és szállításra került importtermékeké. Továbbá csökkenthető az élelmiszer-pazarlás problémája is. Azonban a változatos és kiegyensúlyozott étrend nem épülhet kizárólag mirelit alapanyagokra.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...