2024.09.26. 08:37:46 4983 175

Ez a három fűszernövény kivételes gyógyhatással bír
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A világ majd’ minden tájáról származó fűszerfélék mindegyikének megvan a maga sajátos és különleges tulajdonsága, színé és aromája, melyekkel az ételeinket egészségesebbé, ízesebbé, valamint változatosabbá varázsolhatjuk. Most megnézzük, hogy a tagadhatatlan gasztronómiai előnyeik mellett milyen egészségügyi hatásokkal rendelkeznek.

Illatos fahéj Fotó: 123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Illatos fahéj Fotó: 123rf.hu

Egy idén márciusi gazdasági kimutatás szerint a különféle fűszerek és gyógynövények iránti kereslet világszerte növekedést mutat, melyen belül az online értékesítés is jelentősen megnövekedett. A fűszertípusok közül idén a kurkuma és a gyömbér keltett nagyobb figyelmet, elsősorban az egészségügyi előnyeiknek köszönhetően - jegyzi meg a Statista.

Fahéj

A modern kutatások egyre több bizonyítékkal és megerősítéssel szolgálnak azon fűszerek kapcsán, melyeket már évszázadok óta nagyra értékelnek, és hol gyógyító ismérveik, hol pedig ízük miatt használják azokat. Ezek közül emelkedik ki a vércukorszint-csökkentő és cukorbetegség-megelőző hatással rendelkező fahéj. Ez a méltán népszerű fűszer, amit megannyi süteményben, ételben és italban is fellelhetünk a benne található fahéjaldehid nevű vegyületnek tudhatja be gyógyászati értékeit. Erős antioxidáns hatásával segít a gyulladások, a triglicerid- és koleszterinszint csökkentésében. Mindemellett javítja az inzulinérzékenységet és segíti a szénhidrátok lebomlását az emésztőrendszerben.

Zsálya

A zsályáról, aminek a latin neve igencsak beszédes (Salvere: megmenteni) lehet sokak számára, kiderült, hogy javítja a memóriát és az agyműködést. Különösen fontos adat ez, ha az Alzheimer-kór kerül szóba. Ezt a kórt ugyanis az acetilkolin nevű ingerületátvivő anyag szintjének csökkentése kíséri. A zsálya viszont képes meggátolni ennek a fontos anyagnak a lebomlását - adta hírül a Healthline egészségügyi információszolgáltató. A „sötét” jelzővel sűrűn ellátott középkori járványidőkben pedig gyakran a pestis megelőzésére használták ezt a különleges fűszernövényt.

Borsmenta

Az irritábilis bél szindróma (IBS) krónikus panaszaira és a hányingerre ugyancsak enyhítőleg hat a borsmenta, amit a népi gyógyászatban és az aromaterápiában is előszeretettel használnak. Gyógynövény értékét a benne található olajos komponens adja. Több tanulmány rámutatott arra, hogy a borsmentaolaj fájdalomcsillapító hatással bír IBS esetén - képes ellazítani a vastagbél sima izmait, mérsékelni a hasi puffadást. Néhány eredmény szerint az aromaterápiában a borsmenta enyhíti az émelygést.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...