2016.12.20. 12:00:50 13532 286

Extra köretek a karácsonyi asztalra!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudjuk, hogy a karácsonyi menü sztárja általában nem a köret, hanem vagy a hús vagy a desszert, de mi most megpróbálkozunk a lehetetlennel, és olyan köreteket próbálunk bemutatni nektek, melyek könnyen elvihetik a pálmát a fő attrakciónak tartott ételek elől.

karácsonyi köretek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com karácsonyi köretek

Tudjuk, hogy a burgonyának úgyis ott lesz a helye az asztalon, így arra is hoztunk neked pár variációt:

Sült burgonya másként 1.

Vásárolj sárga burgonyát, főzd meg a héjában. Húzd le a héját, pirítsd meg – úgy egészben – kacsazsírban vagy libazsírban. A zsírt ne sajnáld, locsolgasd vele bőszen. Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezheted. Fejenként 2 db közepes burgonyát számolj.

Sült burgonya másként 2.

Hámozd meg és vágd kockákra a burgonyát. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Szellősen helyezd el rajta a krumplikat, melyet forgass át olívaolajjal, sóval. Fedd le alufóliával a serpenyőt – egyszerre kettőt is be tehetsz a sütőbe – 20 percig süsd lefedve, további 20 percig pirítsd. Közben az alsó és felső serpenyőket felcserélheted, hogy mindegyik tudjon pirulni. A végén szórd meg apróra vágott petrezselyem zölddel. Ropogósra süsd, brassóihoz is jó!

Burgonyapüré karamellizált hagymával

A vöröshagymát vágd vékony szeletekre (félkörökre), pirítsd meg olíva olajon, hogy szép, aranybarna színe legyen. Készítsd el a krumplipürét a szokásos módon, ízesítsd egy kis szerecsendióval, majd halmozd rá a karamellizált hagymát.

PROAKTIVdirekt nyereményjáték - nyerj akár 10.000.000 Ft-ot!PROAKTIVdirekt nyereményjáték - nyerj akár 10.000.000 Ft-ot!

Aranyló fodros kel

1 nagyobb fodros kelt vágj csíkokra, miután eltávolítottad a kemény középső részt. Párold egy kis vízben 7-8 percig, majd csepegtesd le. 4-5 szelet bacont piríts meg ropogósra. A bacont vedd ki a serpenyőből, és a kisült zsírjához tégy még egy kanálnyi vajat. Ebben puhítsd meg 3 gerezd kockára vágott fokhagymát, negyed vöröshagymát kis kockákra vágva valamint egy kisebb kaliforniai paprikát, szintén felkockázva. Adj a zöldségekhez egy kanál lisztet, és keverd, míg csomómentes nem lesz. Adj hozzá egy pohár tejfölt, forrald fel. Keverd hozzá a párolt kelkáposztát. Keverj össze zsemlemorzsát (kb. másfél csésze), reszelt parmezánt (1/4 csésze) és 2 evőkanál olíva olajat. A kelkáposztás köretet a serpenyőből tedd át egy tűzálló tálba, tedd rá a ropogós szalonnákat és szórd meg a zsemlemorzsás keverékkel és süsd a sütőben, míg aranybarna nem lesz.

Pirított kelbimbó baconnel

A kemény végét vágd le a kelbimbónak, majd vágd mindegyiket félbe. Főzd őket puhára sós vízben, majd csepegtesd le. (Ezt akár előre is elkészítheted.) Piríts ropogósra 4-5 szelet bacont, majd vedd ki a serpenyőből. A zsírjában pirítsd át a kelbimbókat is, sóval, borssal fűszerezd. Ezt is vedd ki, majd adj a fennmaradó zsiradékhoz még olíva olajat, negyedkarikákra vágott póréhagymát, egy gerezd zúzott fokhagymát, pici sót és borsot. Kevergesd, míg a póréhagyma meg pirul. Add hozzá a bacont, a kelbimbót egy kis almaecetet, egy csokor apróra vágott petrezselymet, és tálald melegen.

Édeskömény-narancs saláta

A dresszinghez keverj össze 2 evőkanál narancslevet, 2 evőkanál cherry ecetet és 2 evőkanál olívaolajat egy kis sóval és borssal. Egy vagy több fajta zöld salátát (rukkola, bébi spenót, jégsaláta stb.) forgass össze narancsgerezdekkel, csíkokra vágott édesköménnyel, zöld olívabogyóval és friss bazsalikom levelekkel. Locsold meg az öntettel, keverd át, és tálald.

Sült sárgarépa

A sárgarépát nemcsak főzni lehet. A sárgarépát vágd negyedekre hosszában, ha nagyok, akkor meg felezheted őket. Tedd egy tepsibe, locsold meg olívaolajjal, adj hozzá sót, oregánót, pici pirospaprikát, szerecsendiót és fekete borsot. Dörzsöld át, majd süsd 1 órát, vagy amíg megpuhul.

Ha mindez nem lenne elég, íme, még 3 kiváló köret a burgonyán és a rizsen túl>>

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...