2015.08.29. 08:32:42 10156 324

Esszük, isszuk, áruljuk! – A petrezselyem
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sem a vasárnapi húsleves, sem az újkrumpli nem létezik nélküle. Meg a zsemlegombóc, és persze a lánybúcsú!:-) Illatos, zöld levele, csodás, fehér gyökere nem hiányozhat sem a konyhánkból, sem a gyógynövényes ládikánkból. Jöjjön, amit talán már tudtál és amit még nem is sejtettél a petrezselyemről.

Petrezselyem - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Petrezselyem

Miért esszük?

Mert finom!

Isteni növény, hiszen „tetőtől talpig”, vagyis a levele és a gyökere, de még a termése is felhasználható. Sokan nem szeretik a levesbe karikázott gyökérrészt, de az még számukra sem kétséges: remek ízt ad az amúgy is finom „lének”. Lombja szintén ízesítésre, emellett díszítésre is használható. Apropó, díszítés! Bizony, húsvétkor is megvan a maga szerepe cikkcakkos levelének!:-)

Mert számos bajunkra gyógyír!

Termése flavonoidokat és illóolajat tartalmaz, míg levele C-vitaminnal, gyökere pedig illathordozókkal „büszkélkedhet”. Emellett fontos E-vitamin és ásványi só forrás, a téli hónapokban különösen ajánlott fogyasztása. Gyógynövényként különböző bajokra lehet gyógyír: az A-vitamin tartalom miatt javítja látásunkat, sőt, akár a szürkületi vakságon is javíthat. De olyan gyakori betegségek ellen is jó, mint a magas vérnyomás, allergia, láz. Támogatja a szervezetet a szívinfarktus, illetve a pangásos szívelégtelenség elleni harcban. Hölgyeknek is ajánlott, hiszen képes csökkenteni a menstruáció okozta görcsöket. Ha a ciklus is rakoncátlankodik, azon is segíthet a petrezselyem. Magas kalcium tartalmának hála, serkentheti a vese működését. És még egy pozitív tulajdonság, ha petrezselymet rágcsálunk: felveszi a harcot a kellemetlen lehelet ellen.

Miért isszuk?

Teája (2 teáskanálnyi felaprított levél 3 dl vízzel leforrázva, melyet 15 percig állni hagyunk) kiváló gyomorserkentő, vesekő- és vizelethajtó. De kortyolgatható asztma, köhögés, hólyaghurut esetén, illetve a kötőhártya megbetegedése esetén.

Miért áruljuk?:-)

Petrezselymet árulni annyit tesz, mint partner, táncpartner nélkül maradni. Hogy honnan a mondás eredete? Talán onnan, hogy régen kevésbé ismerték a petrezselyem jótékony hatását, „csak” főzéshez használták, így sok az árusok nyakán maradt, talán nem is érte meg foglalkozni vele.

Ahogy tárolhatod

Kis csomagokban, alufóliába tekerve a fagyasztódban sokáig eláll a finom zöld levél. De ha úgy szeretnéd, meg is száríthatod, így pedig jól zárható üvegben még sokáig használhatod.

Amit készíthetsz még belőle

Természetesen, a bevezetőben felsoroltakon kívül van még jó néhány étel, aminek elengedhetetlen tartozéka a petrezselyem. Ezek közül vannak rendkívül egyszerű, ám annál különlegesebben finomságok:

Kivis-citromos-petrezselymes dzsem

Kell hozzá:

  • 3 db citrom

  • 3 db lime

  • 2 kivi

  • 1 csokor petrezselyem

  • jamaicai szegfűbors, őrölt

  • 30 dkg 2:1-es zselésítő cukor

A lime és a citrom levét kipréseljük, a gyümölcshúst is felfogjuk. A kivit meghámozzuk, a petrezselyemleveleket leszedjük a szárról. Az egészet pürésítjük, majd ízlés szerint ízesítjük a szegfűborssal. Hozzáadjuk a zselésítőt és a tűzhelyre rakva kb. 3 percig főzzük. Ha megvan, üvegekbe öntjük és már kész is!

„Rántva”

A jól megtisztított leveleket panírozd be a szokásos módon a liszt-tojás-zsemlemorzsa „kombóba” és süsd ki forró olajban.

Fogyaszd bátran…

… hacsak nem tiltólistás számodra! Mert vannak az életben olyan szerencsés (gyermekvárás) és kevésbé szerencsés (bizonyos veseproblémák) esetek, amikor kúraszerűen nem javasolt a petrezselyem fogyasztása.

Forrás: egeszsegtukor.hu, napidoktor.hu, chefkoch.de, erzsebetrosta.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Mi lapul a jókislány-szindróma hátterében?

A túl sok jóból is megárthat a sok. A mindig, mindenkinek, minden körülmények között való megfelelési kényszer idővel kifejti a mentális egészségre gyakorolt negatív hatásait. Bár tökéletesen ártalmatlannak tűnik, ha valakit olyan jelzőkkel illetnek, mint: csendes, jól nevelt, engedelmes, mindig mások kedvét és örömét kereső, mégis sok nő önbecsülésén és önbizalmán ejthet súlyos sebeket.

Konkrét célok nélkül nincs siker

Az élet célok nélkül olyan, mint a… és itt most mindenki behelyettesítheti a számára legszimpatikusabb hasonlatvariánsokat erre a kihagyott helyre. Azt már az önsegítő könyvek lapozásából és elszánt jegyzeteléséből, videókból, közösségi oldalakról és tréningekről tudjuk, hogy a sikeres élet elengedhetetlen elemei a célok. Mégpedig a konkrét célok. De miért is fontos kristálytisztán látni azokat?