2024.01.02. 17:46:34 7181 274

Erdősétálj a mentális egészséged megőrzése érdekében
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Parkokban, erdőkben sétálni felemelő, léleküdítő, gondolatfrissítő mozgásforma. Ilyenkor az embernek az az érzése támadhat, hogy ténylegesen egy a természettel, melyet lépéseinek ritmusa, légzése, csendes szemlélése koronáz. Szelíd mozdulatsor ez, mely betölti a szívet és gyönyörködteti a szemet. Festői tájakon, zöldbe burkolt réteken lépdelni, illatos virágok illatát szívni, hallgatni a madárcsicsergést, és kémlelni a tájat rendkívül pihentető. Ilyenkor még a hétköznapok is ünnepélyessé formálódnak, nyugodtabbnak, egészségesebbnek, és igen: szelídebbnek érezzük magunkat ilyenkor.

A természetben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A természetben

Számos tanulmány született már az erdőséta mentális egészségre gyakorolt jótékony hatásáról. Ha nincs hangulatunk, ha egy kis mozgással egybekötött gondolkodásra és rövid elvonulásra van szükségünk, mindig számíthatunk a természetben töltött barangolás közérzetjavító erejére. Amennyiben nehezen alszunk el, vagy gyakran fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat, akkor is számíthatunk a természetben töltött idő gyógyító erejére.

A kutatások ma már arra is rámutattak, hogy a zöld területeken történő gyaloglás során meditatív állapotba kerülhetünk. Ezért van az, hogy ilyenkor nyugodtnak érezzük magunkat, szinte ösztönösen elcsendesedünk, befelé fordulunk, és együtt rezdülünk a természettel. Ez alatt képesek vagyunk más megvilágításban látni az esetleges problémákat és egyéb helyzeteket – felerősödik a problémamegoldó képességünk. Többen tapasztalják, hogy felpezsdül a kreativitásuk, mivel az erdők és a fák látványa, az illatok, a színek és a formák ihletforrásként szolgálnak, így elkezdenek festeni, barkácsolni, zenélni, énekelni.

Az erdei túrázás minden korosztály számára kiváló szabadtéri tevékenységet kínál. Kiváltképp az inaktivitásra hajlamos, digitális térbe rendeződött társadalmunkban fontos erre kellő időt fordítani. Tapasztalhatjuk, hogy a séta első lépéseinél még fáradtnak, kedvetlennek érezzük magunkat, ám a végére energiával és kedvvel telítetten távozunk. Mivel séta közben a szervezetünk endorfint termel, kevésbé érezzük magunkat stresszesnek, nem szorongunk és boldogabban térünk haza.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...