2023.03.08. 17:20:00 8253 335

Elő a sárgaborsóval! Okok, amiért a betonfőzelék nem maradhat ki a menüből!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sárgaborsóról a legtöbben a régi iskolai menzás főzelékre asszociálunk. A furcsa színű és illatú főzelékben általában megállt a kanál, így nem csoda, ha csak betonfőzelék néven emlegettük azt. Pedig, ha tudtuk volna, mennyire egészséges ez a zöldség – főleg a klasszikus habarás nélkül készítve – biztosan több fogyott volna belőle, nem csupán a fasírtot esszük meg mellőle.

Sárgaborsó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sárgaborsó

A sárgaborsó valójában nem más, mint zöldborsó. Nem, nem az éretlen változata! Hántolják, szárítják és felezik, legalábbis a mi térségünkben ez a hagyományos eljárás. Emiatt sok helyen felesborsóként is ismerik ezt a csodás, ennek ellenére méltatlan nagy közutálatnak örvendő élelmiszerünket. Gyerekként te is messzire elkerülted? Több okot is mutatunk, amiért mégiscsak jobb lenne megbarátkozni vele!

A sárgaborsó tápanyagtartalma

Többek között remek forrása a magnéziumnak, a folsavnak, a karotinnak és a vasnak. Emellett gazdag cinkben, káliumban és kalciumban is, valamint tökéletes réz- és foszforforrásnak számít. Fontos megemlíteni, hogy komplex B-vitamin forrás, de E- és C-vitamin tartalma sem elhanyagolható. A felezett sárgaborsó főtt állapotában kevesebb kalóriát tartalmaz, de nem is igazán jellemző, hogy nyersen fogyasztanánk.

A sárgaborsó egészségre gyakorolt élettani hatásai

A felezett sárgaborsó külső, vékony héja a hántolás során el van távolítva, így a borsószemek rosttartalma valamennyivel alacsonyabb, mint a héjas társaié, de még így is jelentős. Ennek a magas rosttartalomnak köszönhetően jótékony hatással van az emésztőrendszer egészségére. Székrekedésre hajlamos személyek természetes segítőtársa lehet a normál bélműködés fenntartásában.
A rostban gazdag étrend azonban nem csak a vastag-és végbélrák kialakulásának mérsékléséhez járulhat hozzá, de szerepet játszhat a szív és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében is.

Már viszonylag kis adag is kellemes teltségérzetet biztosíthat étkezéskor, emiatt fogyókúrás étrendek kedvelt eleme is lehetne, míg a lassú felszívódású, összetett szénhidrátok révén a népbetegségnek számító cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is segítségünkre lehet.

Lisztérzékenyek is fogyaszthatják a legtöbb belőle készült ételt, hiszen állaga miatt nem igényel hozzáadott gabona lisztet! Sőt, aki egészségesebben szeretne étkezni, rövid úton kikísérletezheti, hogy milyen ételek sűrítéséhez tudja elfogadni még az ízlése.

Amiért a sárgaborsó tökéletes tavaszi fogás

A húsvéthoz kötődő böjti időszak slágere lehetne a csicseriborsó és a bab mellett, hiszen kiváló fehérjeforrás. Vegetáriánusok számára kimondottan ajánlott az étrendbe történő beépítése, mivel a jellemzően húsokban található vitaminokat is pótolhatjuk nagyrészt a sárgaborsó fogyasztás által.
A sárgaborsót a tavaszi fáradtság elkerüléséhez is szokták ajánlani, ami nem meglepő, a már említett B-vitaminoknak hála. Ezt a hatást a benne található folsav még megerősíti, míg a molibdén a közérzet javulását eredményezheti.

Forrás: www.hungarianflavours.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...