2024.07.24. 17:49:03 8189 270

Egészségvédő kincsünk, a paprika (és egy isteni recept)
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az étkezési paprika számos fontos vitamin természetes forrása, melynek C-vitamin-tartalmáról kiderült, hogy akár ötször annyi is lehet, mint a citromé. Továbbá olyan értékes anyagok is megtalálhatók benne, mint a kalcium, a vas és az aminosavak. A fogyasztása - sok növénytársához hasonlóan - hozzájárul az egészséges emésztéshez, a benne lévő terpenoid vegyületféle, a kapszidiol, pedig jó hatással van a szívegészségre. Ám ez nem minden…

Paprikák Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paprikák Fotó:123rf.hu

Vitaminok és ásványi anyagok természetes kincsestára

A paprika fűszerként való használata is számos egészségügyi előnnyel jár. A fűszerek többségének a gasztronómiában kiemelt szerep jut, hiszen az elkészített ételfélék ízvilágát gazdagabbá, különlegesebbé teszik. A fűszerpaprika amellett, hogy az ételeket színesebbé, egyúttal tetszetősebbé varázsolja a maga esztétikus téglavörös árnyalatával, olyan értékes tápanyagok kincsestáraként is szolgál, melyek kétségtelenül jó hatást gyakorolnak az elfogyasztók egészségére.

Elsősorban vitaminban gazdag mibenlétét szokták kiemelni. E szerint 100 g paprikafűszer 0,9 mg C-vitamint, 0,33 mg B1-vitamint, 1, 23mg B2-, 10, 1 mg B3-, 2, 51 mg B5-, 2, 14 mg B6-vitamint tartalmaz. Emellett fellelhető benne: A-, E-, K-vitamin is különféle mennyiségben, melyek mindegyike kulcsfontosságú az emberi szervezet komplex folyamataiban, így a fogyasztása nagyban hozzájárulhat az általános egészség megőrzéséhez.

Hatásai közül érdemes kiemelni: emésztés-elősegítő, jóllakottságot növelő, túlevést megszüntető tulajdonságát. Ezen felül támogatja a bőr egészségét. Néhány vizsgálat kimutatta, hogy a xantofilt (sárga pigmentek) és paprika-kivonatot tartalmazó készítmények olyan bőrproblémák kezelésében nyújthatnak segítséget, mint például az UV-sugárzás okozta égési sérülések. Antimikrobiális hatásának köszönhetően segít az olyan típusú bőrproblémák kezelésében, mint a pattanás - pl. paprika kivonattal átitatott arcmaszk használata révén.

Gyulladáscsökkentő vegyületei segíthetnek az ízületi gyulladás tüneteinek kezelésében. Továbbá a likopin, lutein, zeaxantin, kapszaicin és karotin tápanyagok megakadályozhatják a káros (pl. rákos) sejtek szervezetben való terjedését.

B-vitamin-halmozóként akár a jobb éjszakai alvás elérésében is bevethető lehet, ugyanis a kutatások szerint ez a vitamintípus segíti az alvást elősegítő hormon, a melatonin termelődését és felszabadulását. Nem beszélve arról, hogy tele van az emberi szervezet számára rendkívül hasznos antioxidánsokkal, melyek csökkenthetik az olyan súlyos betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek vagy éppen a rákos megbetegedés.

Túros paprikagombócos paradicsomleves recept

Hozzávalók: 6 dl paradicsomlé, 4 dl szárnyas alaplé, 0,5 dl olívaolaj, 10 dkg rizs, zeller, 3 szál bazsalikom, 5 dkg póréhagyma, só, bors. A gombóc hozzávalói pedig: 20 dkg túró, 1 tojás, 10 dkg vegyes paprika, 1 ek olaj, 5 dkg búzadara, só.

A paprikák héját húzzuk le, a húsukat vágjuk kockákra, majd az olajon fonnyasszuk meg. A túrót törjük át, keverjük el a tojással, a darával, a sóval és a felkockázott paprikákkal, majd pihentessük kicsit a hűtőben. Forró, sós vízbe szaggassunk kis gombócokat, melyeket legfeljebb 6 percig főzzünk. A póréhagymát a zellerrel együtt daraboljuk fel, öntsük rá az alaplevet és a paradicsomlevet is. Ezután ízesítsük, és amikor már forr, szórjuk bele az előkészített, átmosott rizst is. Ha már megpuhult, turmixoljuk és szűrjük át. Az olívaolajat is tegyük bele, és forraljuk össze. Tálaláskor levesbetétnek adjuk a gombócokat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...