2021.06.13. 15:09:48 7565 210

Egészségtelenek-e a mikrózott ételek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ez a kérdés, ha már nem is olyan gyakran, de időről időre felbukkan a világsajtóban. Az alapja mindig az, hogy – valóban - a mikrohullámú sütők elektromágneses sugárzást eredményeznek. Ez persze nem az atombombákkal és az atomkatasztrófákkal járó sugárzás, legfeljebb néhányak agyában. A mikrohullámú sütők nem ionizáló sugárzást hoznak létre, amely hasonló a mobiltelefon sugárzásához - habár valóban sokkal erősebbet.

Mikrohullámú sütő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mikrohullámú sütő

Ne feledjük, hogy a fény úgyszintén elektromágneses sugárzás is, tehát nyilvánvalóan ebből nem lehet kiindulni. A mikrohullámú sütők fém pajzsai megakadályozzák a sugárzás kijutását a sütőből, ezért nem szabad veszélyforrásként tekinteni a mikrókra. Persze, használat közben senki se nyomja az arcát az ablakhoz, és tartsa a fejét legalább 30 cm-re a sütőtől, mert a sugárzás gyorsan csökken a távolság függvényében.

Abból kell kiindulnunk, hogy a főzés minden formája csökkenti az ételek tápértékét. Például a forrásban lévő vízben is kioldódnak tápanyagok az ételből. Viszont a mikrohullámú melegítés/sütés kevesebb tápanyagot von el, mint a gázon való sütés vagy a forralás. Ám ez esetről esetre is változik.

Egy 20 különféle zöldséggel végzett tanulmány megállapította, hogy a mikrohullámú sütés és a sütőben való sütés tartósította a legjobban az antioxidánsokat, míg a nyomáson végzett főzés és a forrázás a legkevésbé. Egy másik tanulmány pedig megállapította, hogy mindössze 1 perc mikrohullámú sütés lerombolja a fokhagymában található rák elleni vegyületek egy részét, míg ez egy hagyományos kemencében csupán 45 perc alatt megy végbe.

Egy harmadik tanulmány kimutatta, hogy a mikrohullámú sütés a brokkoliban elpusztította a flavonoid antioxidánsok 97% -át, míg a forrázás csak 66% -át. Mindezekből az következik, hogy nem mindegy: mit teszünk bele a mikrosütőbe. Például nem ajánlott a tejet ott melegíteni, mert az károsíthatja a tejben található antibakteriális anyagokat.

A szalonna egy olyan étel, amelyről sokan úgy gondolják, hogy főzve, káros vegyületeket képez, amelyeket nitrozaminoknak neveznek. Ezek a vegyületek akkor keletkeznek, amikor az élelmiszerekben lévő nitriteket túlzottan felmelegítik. Egy tanulmány szerint azonban a szalonna melegítése a mikrohullámú sütőben okozta a legkevesebb nitrozamin képződést az összes tesztelt főzési módszer közül. Egy másik tanulmány pedig kimutatta, hogy a mikrohullámúban készült csirkében sokkal kevesebb káros vegyület keletkezett, mint a hagyományos sütés során. Ami már elég jól beivódott a köztudatba: kerülje a műanyag dobozok mikrós melegítését, ugyanis sok műanyag tartalmaz hormonbontó vegyületeket, amelyek kárt okozhatnak.

Tipikusan ilyen példa a biszfenol-A (BPA), amely olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint a rák vagy a pajzsmirigy-rendellenesség. Végül: soha ne melegítse a babatápszereket vagy a kisgyermekeknek szánt ételeket illetve az italokat mikrohullámú sütőben, mert égési sérüléseket okozhatnak.

Forrás: Healthline

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...