2015.10.13. 18:00:47 10939 264

E-számok – Hol ellenőrizhetem, hogy biztonságos-e?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

"Hű, mennyi E van benne, ez csak rossz lehet!" Te is rettegsz az E-számoktól? Pedig még az aszkorbinsavnak, azaz a C-vitaminnak is van ilyen jelölése, hiszen ez kötelező az összes élelmiszeripari adalékanyagnál az EU-ban. Igaz, valóban vannak kockázatos adalékok, de nem minden E-től kell rettegni.

E-számok, élelmiszer-adalékanyagok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com E-számok, élelmiszer-adalékanyagok

A Tudatos Vásárló (tudatosvasarlo.hu) egy hatalmas adatbázist gyűjtött össze az E-számokról, ahol nem csak azt tudhatjuk meg, hogy melyik kód mögött milyen anyag rejtőzik igazából, hanem arról is információval szolgálnak, hogy a kérdéses anyag használata jár-e valamilyen kockázattal. Nemcsak a bizonyított, hanem a feltételes kockázatokról is képet kaphatunk, így az olyan örök kétkedők is, mint én, biztonságban érezhetik magukat.

Ellenőrizd az adalékanyagokat!

Az adatbázist ezen a linken éred el>> Itt rákereshetsz az adalékanyag nevére, az E-számra és a típusra is. Ha megjelent az E-szám, akkor a linkre rákattintva részletes információkat olvashatsz annak előállításáról, általános felhasználásáról és arról is, hogy mennyire biztonságos.

Mire érdemes rákeresni?

Az adatbázis rendkívül hasznos, és könnyedén ellenőrizheted vele a naponta fogyasztott élelmiszerek adalékanyagait. Érdemes a felvágottak, a májkrémek, a tasakos levesek, a különböző fűszersók, készételek, süteményporok, krémporok, csokoládék, kekszek stb. adalékanyagait leellenőrizni, ha kétségeid vannak.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.