2022.12.22. 17:25:00 7787 270

DIY gasztroajándék vagy buli recept? Karácsonyi finomság leveles tésztából
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Időhiányos vagy, de szeretnél valami kreatív dolgot is végrehajtani karácsonykor? A már megosztott univerzális kelt tésztához hasonlóan a leveles tészta is igazi csodafegyver, ha sokoldalúságról van szó! A vendégek imádni fogják, de gasztronómiai témájú ajándékcsomag részévé is válhat egy kis celofánba csomagolva.

Sós karácsonyfa leveles tésztából - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sós karácsonyfa leveles tésztából

Nézd meg a fenti képet! Hát nem fut össze a nyál rögtön a szádban? …és, ha mogyorókrémmel lenne töltve minden kis pálcikára szúrt karácsonyfa? Na ugye!
Egy egyszerű ötletnek hála bármilyen sós vagy édes töltelékkel készült leveles tészta ünnepélyes és gusztusos fenyőfácskává alakulhat!

Karácsonyfák leveles tésztából

Hozzávalók:

2 csomag leveles tészta (már lehet kapni gluténmenteset is)
min. 8-10 db fából készült saslikpálcika vagy hurkapálca
töltelék ízlés szerint

Elkészítés:

A tésztákat vegyük ki előre a hűtőszekrényből, mert szobahőmérsékletűre melegedve könnyebb lesz velük dolgozni, majd tekerjük ki az egyik lapot. A leveles tésztát vékonyan kenjük meg a választott édes vagy sós töltelékkel, majd fektessük rá a tetejére a másik tésztalapot. Egy sodrófa segítségével kicsit nyomjuk össze a két lapot - ehhez elég néhány gurítás.
Vágjuk fel ujjnyi vastag csíkokra a töltött tésztát, majd csíkonként hajtogassunk belőle háromszöghöz hasonló formát harmonika szerű hajtogatással: minden egyes hajtás után vegyük rövidebbre a felhasznált tészta hosszát, míg el nem fogy.
Ezután az így kialakított fenyőket szúrjuk át egy-egy pálcikával, de vigyázzunk arra, hogy a csúcsánál elég hosszú rész nyúljon túl, hiszen a tészta méretileg dagadni fog a sütés folyamán.
A fenyőfácskákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és amennyiben gondoljuk, nyugodtan kenjük meg a tetejüket tojássárgájával vagy felvert tojással.
Sós töltelék esetében szórhatunk rá szezámmagot, lenmagot vagy egész mákszemeket is, míg az édes fácskákra dekorcukor kerülhet.
A (sós) süteményt a tészta csomagolásának útmutatásai szerint süssük jól át. Amikor kész, vegyük ki a fenyőket a sütőből és tegyük át rácsra, hogy kihűlhessenek. Végül tegyük fel a csúcsdíszt is: A sós sütikre olíva bogyó vagy egy darabka sajt kerüljön, míg az édes karácsonyfák csillag alakú mézespuszedlikkal lesznek a legmutatósabbak.

Tippek a töltelékhez: Lekvár, diós vagy mákos töltelék, mogyorókrém, fahéjas vagy kakaós töltelék, pisztáciás töltelék, krémsajt önmagában vagy sonkával, paradicsomszósz és reszelt sajt.
Az édes töltelékek egy részét néhány csepp gél állagú ételszínezékkel zöld színűvé is varázsolhatjuk.

Szerző: GAM

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...