2014.11.15. 13:38:50 8744 48

Curry - a csodás keverék
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha azt mondom, curry, nagyjából mindenkinek egy frissen sült, pikánsan elkészített, illatos csirkeétel jut eszébe. Esetleg valami ínycsiklandozó, ízkavalkáddal megajándékozó mártás, szósz. Vagy egy hűsítő mártogatós, ami répa, ropogós zellerszál mellé kiváló. De egyvalami biztos beugrik mindenkinek: a mesebeli India. Viszont a britek eszünkbe sem jutnának. Ahogy az sem, hogy a curry valójában nem is egy, hanem több fűszer.

Curry fűszerkeverékek | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Curry fűszerkeverékek | Fotó: 123rf.com

Több van belőle, mint gondolnád

Hiszen a curry nemcsak egyes ételeink finom ízesítője, hanem egy Dél-Indiában élő növény is. A Távol-Keleten honos, citrusfélékhez sorolható cserjének a levelét használják fűszerezésre, főként „vega” ételekhez.

A curry eredete

Hitted volna, hogy a finoman szólva is „érdekes” angol konyha egyik remeke a curry, ami valójában egy fűszerkeverék? Nos, a gyarmatosításnak ez a fűszercsoda egy igen pozitív hozadéka. Talán a „meghódított” indiai területek iránti nosztalgiából, vagy az irányukba tanúsított rajongásból kifolyólag, esetleg szimplán azért, mert ízlett nekik egzotikus konyha ízvilága, az angolok megalkották a saját brit-indiai fűszerkeveréküket. Kalkutta és Bombay meghódítása után a Ködös Albion lakói még inkább „rákattantak” erre az egzotikus ízvilágra, 1780-tól az étlapok rendszeres szereplőjévé vált a curry.

A nem is olyan titkos összetevők

Egy-egy curry fűszerkeverék összetétele vidékről vidékre változhat. A briteknek saját currys specialitásuk is van, ez pedig a Chicken tikka masala. Ez annyiban különbözik az indiai Chicken tikkától, hogy a britek ezt az ételkülönlegességet egy paradicsomos, fűszeres mártásban, vagy mártással fogyasztják.

Összetevőit tekintve íme néhány, ami megtalálható ezekben a keverékekben. Mindet felsorolni lehetetlen, mi sem próbálkozunk vele, jöjjenek csak a fontosabbak: szerecsendió, gyömbér, chili, mustármag, paprika, hagyma, fehérbors, ánizs, római kömény, koriandermag, szegfűszeg, fokhagyma, kurkuma. És ezen kívül még rengeteg variáció létezik.

Ha csípős ízre vágyunk, a fent felsoroltak közül a következőt kell tartalmaznia keverékünknek: chili, koriandermag, gyömbér, görögszéna, római kömény, mustármag.

Egészségünkre is válhat

Amellett, hogy finom ízt ad ételeinknek, egyes összetevőnek köszönhetően segít bizonyos betegségek kialakulás elleni küzdelemben, esetleg gyógyításában.

  • Rendszeres fogyasztása segít például megelőzni a kettes típusú cukorbetegség kialakulását, de gyulladáscsökkentő hatással is bír.
  • Egyik legfontosabb alkotóeleme, a kurkuma, illetve az abban található vegyület, a kurkumin kutatások szerint is segít a rákos megbetegedések (főként mell-, nyakdaganatok, és a prosztatarák esetén) kialakulásának megelőzésében.
  • Antioxidáns hatásának köszönhetően a már fent említett kurkumin nemcsak a daganatos megbetegedések, hanem akár az Alzheimer-kór gyógyításában is jeleskedik. Ám utóbbi hatás még orvosi vizsgálatok alatt áll.
  • Immunrendszerünket is erősíti, természetesen még mindig a kurkumin. Ezt úgy éri el, hogy olyan fehérjék termelődését segíti elő a szervezetben, melyek nélkülözhetetlenek védekező rendszerünk megfelelő működéséhez.
  • Az isteni kurkumin a menstruációs görcsöket is enyhítheti.
  • A benne lévő chili kiváló antidepresszáns, valamint a láz, és különböző légúti megbetegedések ellen is hatásos.

Engedd, hogy „becurrytsen” ;)

Ha már annyit beszéltünk remek ízéről, íme egy rém egyszerű mártogatós receptje.

Hozzávalók:

  • Tejföl vagy natúr joghurt (fő szerinti mennyiség)
  • Cukor vagy édesítő
  • Csipetnyi só
  • CURRY ízlés szerint
  • különböző zöldségek

Elkészítés

A tejföllel összekeverjük a sót, cukrot vagy édesítőt és a curryt. Uborkát, sárgarépát szeljünk vékony csíkokra, néhány ropogós zellerszálat is készítsünk ki. És már kész is az egészséges és finom nasi. Ennél egyszerűbb már nem is lehetne. De kiváló öntetként is szolgálhat mondjuk héjában sült, vagy finom fűszeres burgonyához.

Forrás: currywelten.com, edenkert.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.