2018.05.20. 17:53:53 13949 398

Cseresznye és zeller: peszticidteszt-nyertesek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Legalábbis Franciaországban, egy öt éves kutatás eredménye szerint ugyanis a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41%-a tartalmazott növényvédő szert. A határértéket azonban csak 2-3%-nál lépte át a peszticid szintje, a szakemberek szerint pedig mindez nem jelent komoly egészségügyi veszélyt. Mi a helyzet Magyarországon, mire kell figyelni?

Zöldségek, gyümölcsök mosása - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldségek, gyümölcsök mosása

A Laboratorium.hu ennek járt utána...

A Génération futures (A jövő generációi) nevű szervezet megbízásából a versenypolitikai, fogyasztói ügyeket, illetve a csalást felügyelő főigazgatóság (Direction générale de la concurrence, de la consommation, de la répression des fraudes - GCCRF) végezte el a méréseket, amelyek során öt év alatt 19 féle gyümölcsöt és 33 féle zöldséget vettek górcső alá, összesen 11103 mintát vizsgáltak meg - írta a Le Monde napilap.

A szőlőminták 89, a klementin, a mandarin és a cseresznye 88, a grapefruit 86, az eper, a nektarin és az őszibarack 83%-ánál találtak növényvédő szert, a sort pedig a szilva (35%), a kiwi (27)% és az avokádó (23%) zárta. Mindennél azonban fontosabb, hogy a minták mindössze 2,7%-a volt határérték feletti a növényvédő szer aránya! Ebben a listában első helyen a cseresznye, 6,6%, a mangó és a papaya (4,8%), illetve a narancs (4,4%) szerepelt.

Ami a zöldségeket érinti: itt a zeller (85%), a fűszernövények (75%), a cikória (73%) és a saláta (66%) a sorrend, a legkevésbé érintettek pedig a cékla (4 %), a spárga (3 %) és a kukorica (2 %). A minták 3,5 %-nál lépte át a megengedett szintet a növényvédő szer, különösen a fűszernövények, a zeller, mángold és a fehérrépa esetében.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás során nem jelezték a koncentráció szintjét, ahogy a vegyszerek nevét, az emberi szervezetre gyakorolt hatását vagy az előfordulások gyakoriságát sem.

A lapnak nyilatkozó szakértők kijelentették : önmagában az a tény, hogy a vizsgált mintákban előfordultak peszticidek és növényvédőszer-maradékok, nem jelent veszélyt az egészségre, ráadásul ezt a területet szigorúan ellenőrzik is. Akkor lenne igazán komoly a veszély, hogyha az ugyanazt a peszticidet a határértéket meghaladóan tartalmazó gyümölcsből fogyasztana valaki rendszeresen és nagy mennyiségét – ennek azonban nagyon kicsi a valószínűsége.

Mi a helyzet Magyarországon?

„Magyarországon a korábbi vizsgálatok alapján elmondható, hogy a zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti peszticidmennyiség pedig csak közel egy százalékban mérhető – mondta el a Laboratorium.hu-nak Suszter Gabriella, a növényvédőszer-vizsgálatokat is végző WESSLING Hungary Kft. független laboratórium munkatársa.

A feldolgozatlan, nyers gyümölcsök, zöldségek esetében körülbelül 1200 növényvédő szert alkalmaznak világszerte. Ezekből az EU-ban 800 használata engedélyezett, a nagy európai laborok többsége 600 félét mér.

Különösen azokkal a termékekkel vigyázzunk, amelyek az Európai Unión kívülről (Tunézia, Marokkó, Törökország, trópusi és szubtrópusi országok) érkeznek. A nem idényszerűen kapható gyümölcsök esetében ugyanis leginkább az okozhat problémát, hogy azok származási helye bizonytalan, és nem tudjuk, hogy az adott országban milyen növényvédő szereket alkalmaztak.

Az is veszélyes lehet, ha a gyümölcsön talált növényvédő szerek egy bizonyos szervre – például a májra – vannak rossz hatással. Külön-külön az előírt határérték alatt vannak, ám az úgynevezett koktélhatás következtében felerősödhet az ártalmasságuk.

Mit tehet a vásárló?

A déli gyümölcsök vásárlásakor legyünk körültekintőek, ne vegyünk kétes eredetű termékeket (például az aluljárókban). A növényvédő szerek jelentős része a növények héján, felületén található, onnan tehát mosással, hámozással el is lehet távolítani nagy részüket. Fogyasztás előtt ezért mindig mossuk meg alaposan a zöldséget, gyümölcsöt. Ha ez az adott növény fajtája miatt nehezebb – például a szőlő esetében –, akkor áztassuk néhány percig fogyasztás előtt – javasolta a szakember.

Forrás: laboratorium.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...