2024.02.27. 12:35:41 6224 260

Citrom, a tökéletes gyümölcs
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ez a C-vitaminban igen gazdag gyümölcs, frissítő hatása mellett a mediterrán konyha egyik fontos alkotóeleme. Számos jótékony hatással rendelkezik és sokoldalúan felhasználható. Sőt, Magyarországon is termeszthető. Bemutatjuk a citromot!

Citrom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Citrom

A citrom kiváló C-vitamin-forrás. A XVIII. században James Lind skót orvos feljegyezte, hogy a citrom leve megelőzi a skorbutot (ami a C-vitamin hiánya miatt tengerészeknél gyakran kialakuló hiánybetegség volt). Ennek következményeképp a citromlé fogyasztását kötelezővé tették a brit flotta hajóin. A portugálok már a XV. században felfedezték az összefüggést a betegség és a citromfogyasztás közt, így citromot és narancsfákat ültettek hajózási útvonalaik végpontjain.

A citromlé emésztést ösztönző hatással bír, serkentheti a májműködést és támogathatja a szervezet méregtelenítési folyamatait. Gyomorégés, puffadás esetén kiváló megoldást kínál. Bár savasnak tűnhet, az emberi szervezetben lúgosító hatású, segítve a test pH-értékének egyensúlyát. Sokféle tápanyagot, pl. citromsavat, kalciumot, magnéziumot, C-vitamint, bioflavonoidokat és pektint tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert, de segítenek a fertőzések leküzdésében is.

Tippek

  • Indítsd reggeleidet meleg víz és citromlé keverékével. Ez nemcsak frissítő, hanem segíti az emésztést és hidratálja a szervezetet.

  • A citromlé kiválóan alkalmas ételek ízesítésére, használd salátákhoz, húsokhoz és halakhoz. A friss (kezeletlen!) citromhéj különleges ízt ad a süteményeknek és egyéb édességeknek. Amennyiben teádat dobnád fel vele, várd meg, míg kihűl, így a C-vitamin is hasznosulhat.

  • Nem csak a konyhában, de a bőrápolásban is megállja a helyét. A citromlé segíthet a fejbőr problémáinak kezelésében, például bevetheted korpásodás ellen, de hozzájárulhat a haj ragyogásához is. Miután antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, kiváló társ a pattanások elleni küzdelemben és a bőr tisztításában.

  • Ez a nagyszerű gyümölcs segítségünkre lehet akkor is, amikor körmeink elszíneződtek. Fogjunk egy citromgerezdet, dörzsöljük át vele a körmeinket, és az elszíneződések eltűnnek. Ugyanezt megcsinálhatjuk áztatással is, utána alaposan mossunk kezet.

Bár a citrom számos jótékony hatással rendelkezik, fontos megjegyezni, hogy a túlzott mennyiségben fogyasztott citromlé károsíthatja a fogzománcot. Emellett, ha valaki allergiás a citrusfélékre, érdemes óvatosan fogyasztani a citromot.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...