2023.07.07. 15:37:00 7089 254

Büdös, de finom – Te megkóstolnád a duriánt?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudományos berkekben egyre több kutatás születik a minőségi zöldségek és gyümölcsök egészségre gyakorolt jótékony hatásáról. A Harvard tudósai például arra hívják fel a figyelmet, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend akár bizonyos ráktípusok megelőzését is segítheti. Ám a gyümölcsök világában is találhatunk egynéhány egyedülállónak, majdhogynem kirívónak minősülő példányt, melyek között kimagasló helyen szerepel a durián névre keresztelt trópusi gyümölcsfajta.

Durián - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Durián

A durián kapcsán talán megfogan bennünk ez a gondolat: mintha a természet e gyümölccsel próbára akarná tenni az ember egészségmegőrzésre tett törekvését és elszántságát. Mintha feszegetni kívánná a „meddig vagyok hajlandó elmenni a saját testi-mentális épségem érdekében?” kérdés fonalát. Hogy miért állítható mindez?

Mivel a Délkelet-Ázsiában őshonos duriánnak létezik egy igencsak beszédes beceneve is: „a gyümölcsök királya”. E megtisztelő névtitulust a gyümölcs rendkívül magas tápanyagtartalmának köszönheti, melyből klasszisokkal többet tartalmaz gyümölcstársaihoz képest. Azonban itt is – mint az élet oly sok területén lenni szokott – képbe lép egy nehezítés: a durián erőteljes illata, melyről az interneten keringő számos videó is tanúskodik. Ebben a videóban például két férfi vív harcot az extrém íz- és illatvilágú növény megkóstolásával. A kóstolás folyamatában a szaglószervet a rothadó hús és használt sportzoknit övező „légkör” teszi próbára. Ami pedig az ízlelőbimbókat illeti, azt a videóban elhangzottak alapján az egyszerre sós és édes krém, metélőhagyma és fokhagyma íz jellemzi, mindez megsképelve karamelles tejszínhabbal.

A szakmai körökben Durio zibethinusként emlegetett, kemény külső héjjal és tüskékkel felruházott durián gyümölcsöt azonban különös ismérvei ellenére is sokan szeretik. Szívesen készítenek belőle gyümölcslevet, a magvát pedig pörköltként készítik el. Többen levest és édességet (pl. fagylalt, cukorka) készítenek belőle, valamint köretként is hasznosítják.

Csöppet sem meglepő, hogy a világ legtáplálóbb gyümölcse, a gyümölcsök királya a tudósok érdeklődését is felkeltette, és akik egyebek mellett a következő eredményekre jutottak kutatásaik során:

  • a durián antioxidánsai nagy eséllyel semlegesítik a rákelőidéző szabad gyököket, csökkentik a rák kockázatát

  • csökkenti a vércukorszintet

  • koleszterinszint-csökkentő vegyületei a szívbetegségek megelőzésében is aktiválhatók

  • antibakteriális hatású vegyületeket is tartalmaz

  • a tudósok viszont nem javasolják a gyümölcs alkohollal való egyidejű fogyasztását, mivel a benne lévő kénszerű anyagok megnövelik a vér alkoholszintjét.

2018 novemberében a CNN arról a nem mindennapi eseményről adott hírt, hogy egy indonéz repülőgépjáratot ideiglenesen le kellett állítaniuk, mivel az utasok elviselhetetlen szagokra panaszkodtak. Kiderült, hogy a durián volt a ludas. Egészen pontosan két tonna durián. Sokan a szagra panaszkodva nem voltak hajlandók felszállni a gépre, ezért a légitársaságnak nem volt más választása, minthogy kipakolja a gyümölcsrakományt.

Bár e különös tulajdonságokkal megáldott-átkozott gyümölcsöt rengetegen kedvelik, sőt immár léteznek „Durian Lovers” közösségi média csoportok is, mégis sokak szemében „tüske” ez a sokoldalú termés. Ha már a tüskéről esett szó, érdemes megemlíteni, hogy indonéziai mezőgazdászoknak több évet felölelő kísérletezés után sikerült tüskétleníteni a durián felületét. A kísérlet további foganata a könnyebb nyithatóság, az édesebb és vékonyabb hús is. És az illat? Nos, bár a tüske ment, a szag azonban megmaradt a maga hamisítatlan és tántoríthatatlan karakánságával karöltve.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...