2024.01.27. 12:50:21 5977 212

Bevállalnád ezt a 75 napos kihívást?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A “75 napos kemény kihívás” – 75 Hard Challenge – mára elválaszthatatlanná vált Andy Frisella nevétől. A népszerű podcaster, író 2019-ben hozta nyilvánosságra összetett fitnesz programját. Mégis többnek tekinthető, mint egy kizárólag a testedzésre összpontosító tervezet. A komfortzóna feszegetés ez esetben ugyanis nem csak a testre irányul, hanem az elmére, valamint az életszemléletre egyaránt.

Fitness terv - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fitness terv

Az életmódváltó stratégia rövid időn belül felkapottá vált, és számos (videós) előtte-utána beszámoló készült a kihívás sikeréről. Legfőképpen az akaraterő és a kitartás acélozása valósul meg. A projekt „hard” oldala abban mutatkozik meg, hogy amennyiben nem sikerül teljesíteni az öt alapszabályra építkező kihívás valamelyikét a nap folyamán, úgy mindent elölről kell kezdeni. Igen, a legeslegelejétől… A 75 Challenge tudományos fogadtatása nem volt teljesen felhőtlen. Az ellenvetések között az is felmerült, hogy ebben a személyes tapasztalatok vannak túlsúlyban, és alig akad tudományos bizonyíték, mely alátámasztja a program előnyeit. Sokan problémásnak tekintik a merev szabályokat. De lássuk, miről is van szó?

A 75 napos kemény kihívás 5 szabálya

A programban szereplő öt feladatot 75 napon keresztül kell végezni. Az első lépés egy önként választott diéta követése, melyet időközben nem lehet megváltoztatni, szigorúan a választott táplálkozási tervet szükséges követni. Lehet ez mediterrán, keto, vegán, paleo, flexitárius, pegan, DASH, vagy akár Whole30 diéta. Ami viszont biztosan tiltólistás helyre kerül az alkoholfogyasztás. Dr. Matthew Sacco pszichológus szerint abból kifolyólag, hogy modern társadalmunkban már nem csak akkor étkezünk, amikor éhesek vagyunk, ugyanis az ételfogyasztásnak érzelmi aspektusa is van. Ezért sokaknak nehéz megszokni a hirtelen bevezetett szigorú változtatásokat. Sacco szerint mindenképpen javasolt, hogy mielőtt bármiféle diétába kezdünk, konzultáljunk az orvosunkkal, vagy egy táplálkozási tanácsadóval.

A második szabály az, hogy naponta iktassunk be két 45 perces edzést – ebből az egyiket mindenképpen a szabadban kell végezni. Ez gyökeresen eltér a szokványos edzéstervektől, melyek általában heti öt alkalomra és napi 30 percre korlátozódnak. Nem így a 75 hard, mely heti hétszer, napi kétszeri edzést követel. Dr. Sacco szerint még azok számára is erőteljes kihívás ez, akik rendszeresen végeznek testmozgást (túlterhelt szervezet, nincs pihenőnap, sérülésveszélyek kockázata megnő).

A harmadik elvárás a napi négy liter víz fogyasztása. Általában a napi vízmennyiséget az aktivitási szint, a testtípus és az anyagcsere is befolyásolja. Első hallásra itt az egy gallon (tehát nagyjából 4 liter víz) soknak tűnhet, ugyanakkor a több edzési idő szükségessé teheti ezt a mennyiséget. Dr. Sacco azért látja ennek előnyét, mert ezzel kiküszöböljük az egészségtelen italfogyasztás.

A negyedik feltételre a könyvimádók is felfigyelhetnek, hiszen arról van szó, hogy el kell olvasni 10 oldalt (ez egy könyvmoly számára még kevés is) egy ismeretterjesztő, vagy önfejlesztő könyvből. Szokatlan igény egy edzésprogramtól, igaz? Minderre azonban az öngondoskodás, az önfejlesztés a magyarázat, melyet mentális oldalról is meg kell közelíteni.

Végezetül pedig elérkeztünk az ötödik kikötéshez is, mely nem más, mint a kihívás fényképekben való megörökítése. Ebben a szakaszban a résztvevőknek minden nap kell készíteniük egy egész alakos fényképet. Ez egyaránt szól a megbirkózás nyomon követéséről, a fizikai változások felmérhetőségéről és a motivációról. Dr. Sacco úgy véleményezi ezt, hogy mindaz, aki az önfejlesztést tűzte ki célul, annak megerősítésként szolgálhat a vizuális megerősítés.

Sokan érdekesnek, izgalmas egyéni határfeszegető kalandként tekintenek a 75 hard kihívására. Van azonban egy 75 soft kihívás is, melyben a szabályok kissé egyszerűbbek, „szelídebbek”, ugyanakkor a cél az, hogy segítsenek egy egészséges rutin kialakításában. További infók: https://andyfrisella.com/pages/75hard-info

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...