2014.05.02. 19:46:23 5874 37

Bebizonyították: a rostok segítenek a fogyásban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre megvan az éhségérzetet szabályozó molekula, amely a rostok emésztése során keletkezik. Hasznos trükk fogyókúrázóknak, egyenek sok rostos ételt, főként zöldséget és gyümölcsöt. Ez egyébként is az egészséges életmód alappillére, hátha így még nagyobb figyelmet fordítunk az étkezésre.

Rosttal az elhízás ellen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rosttal az elhízás ellen

A londoni Imperial College és a brit Orvosi Kutatások Tanácsa kutatói azonosítottak egy olyan molekulát, mely blokkolja az éhségérzetet – írja a Times of India. Az acetate-nek elnevezett részecske természetesen képződik a bélben rostok emésztése során. Ha már eleget ettünk, a molekula feláramlik az agyba, és szól: hagyjuk abba az evést.

A kutatás igazolta: minél több rostot eszünk, annál több acetate-molekula képződik, és így jelentősen csökken az elhízás esélye. Most, hogy sikerült izolálni a molekulát, azt remélik, sikerül kifejleszteni olyan gyógyszert, mely hatékony segítség lehet a fogyókúrázni vágyóknak.

A természetes rostok a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálhatóak, de a feldolgozott élelmiszerekben már nagyon kicsi az arányuk. A rostokat a vastagbélben egy baktérium bontja le enzimekre, és az acetate-molekula mintegy melléktermékként keletkezik. A kutatóknak sikerült végigkövetni a molekula útját a vastagbélből a májon és a szíven át egészen az agyig, és megfejtették azokat a mechanizmusokat, melyek során ott csökkenti az étvágyat. Ezt a folyamatot még soha senkinek nem sikerült feltárnia.

„A középkorban még napi 100 gramm rostot fogyasztottak, míg ma az átlag európai mindössze 15 gramm rostot eszik. Az emésztőrendszerünk még nem alkalmazkodott ehhez a változáshoz, és emiatt válhatott az elhízás népbetegséggé a modern társadalmakban. A kutatásunk bizonyítja, hogy a természetes rostoknak kiemelt szerepük van az éhségérzet szabályozásában” – mondta el Gary Frost professzor, a kutatás vezetője.

Még évekig tarthat, mire a felfedezésből emberi fogyasztásra alkalmas szer lesz, ezért azt javasoljuk, addig is egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, illetve menjen ki sportolni a szabadba, ha már ilyen szép az idő.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!