2014.05.02. 19:46:23 5235 36

Bebizonyították: a rostok segítenek a fogyásban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre megvan az éhségérzetet szabályozó molekula, amely a rostok emésztése során keletkezik. Hasznos trükk fogyókúrázóknak, egyenek sok rostos ételt, főként zöldséget és gyümölcsöt. Ez egyébként is az egészséges életmód alappillére, hátha így még nagyobb figyelmet fordítunk az étkezésre.

Rosttal az elhízás ellen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rosttal az elhízás ellen

A londoni Imperial College és a brit Orvosi Kutatások Tanácsa kutatói azonosítottak egy olyan molekulát, mely blokkolja az éhségérzetet – írja a Times of India. Az acetate-nek elnevezett részecske természetesen képződik a bélben rostok emésztése során. Ha már eleget ettünk, a molekula feláramlik az agyba, és szól: hagyjuk abba az evést.

A kutatás igazolta: minél több rostot eszünk, annál több acetate-molekula képződik, és így jelentősen csökken az elhízás esélye. Most, hogy sikerült izolálni a molekulát, azt remélik, sikerül kifejleszteni olyan gyógyszert, mely hatékony segítség lehet a fogyókúrázni vágyóknak.

A természetes rostok a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálhatóak, de a feldolgozott élelmiszerekben már nagyon kicsi az arányuk. A rostokat a vastagbélben egy baktérium bontja le enzimekre, és az acetate-molekula mintegy melléktermékként keletkezik. A kutatóknak sikerült végigkövetni a molekula útját a vastagbélből a májon és a szíven át egészen az agyig, és megfejtették azokat a mechanizmusokat, melyek során ott csökkenti az étvágyat. Ezt a folyamatot még soha senkinek nem sikerült feltárnia.

„A középkorban még napi 100 gramm rostot fogyasztottak, míg ma az átlag európai mindössze 15 gramm rostot eszik. Az emésztőrendszerünk még nem alkalmazkodott ehhez a változáshoz, és emiatt válhatott az elhízás népbetegséggé a modern társadalmakban. A kutatásunk bizonyítja, hogy a természetes rostoknak kiemelt szerepük van az éhségérzet szabályozásában” – mondta el Gary Frost professzor, a kutatás vezetője.

Még évekig tarthat, mire a felfedezésből emberi fogyasztásra alkalmas szer lesz, ezért azt javasoljuk, addig is egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, illetve menjen ki sportolni a szabadba, ha már ilyen szép az idő.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...