2024.06.29. 12:36:58 4122 153

Az összehasonlítgatás ártalmai - Akire a legjobban hasonlítasz: az te magad vagy!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az összehasonlítgatás szokása a közösségi média színrelépése előtti időkben is aktív volt, ma viszont a fénykorát éli. Többekkel előfordult már az, hogy görcsbe ránduló gyomorral szemlélte mások online prezentált életét, miközben elbátortalanodást, szomorúságot, dühöt érzett magában. Ilyenkor az első gondolatok egyike az, hogy: „Hol vagyok én hozzá képest?” De mennyire is van ez rendjén?

Összehasonlítás Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Összehasonlítás Fotó:123rf.hu

A Masters Counselling szakember csapata egyenesen toxikusnak nevezi az összehasonlítgatás bevetté idomult szokását, mely erőteljes negatív hatást gyakorolhat az önértékelésre és a mentális egészségre egyaránt.

Vajon milyen pszichológiai erők mozgatják ezt az összemérő ingert?

Ezek javarészt olyan negatív előjelű érzelmi lenyomatokban csapódnak le, mint: az alkalmatlanság érzése, az irigység vagy éppen a szorongás. Mégis fontos megértenünk, hogy ez egy olyan pszichológiai tendenciaként tartható számon, mely mélyen beleivódott az emberi tapasztalatokba. Az ősidőkben az összehasonlítás egyfajta túlélési mechanizmus szerepet öltött magára, mely révén az emberek felmérhették a csoporton belüli státuszukat, társadalmi kapcsolataikat, érvényesítsék igényeiket. A 21. századi közösségi média által „uralt” világban viszont látványosan felerősödött ez a szokás, mely újszerű mentális kihívások elé állítja az ebben résztvevő feleket.

Természetes emberi vágyunk az, hogy a társaink elfogadjanak, elismerjenek bennünket, így egy idő után megszokottá vált számunkra az, hogy a körülöttük élők „értékét” a különféle teljesítmények, elért eredmények, anyagi javak, és legkevésbé sem utolsó sorban: a külső megjelenésük alapján mérjük fel.

A szakemberek megjegyzik, hogy ez leggyakrabban elégedetlenségek egész sorát indíthatja útnak, hiszen amikor elérkezik valaki egy „fellélegzési fázishoz”, melyben „jóváhagyták” érdemeit, jön valaki más, aki még szembetűnőbb, még figyelemre méltóbb babérokra tör. Az egyének pedig összetörnek a rájuk nehezedő elvárások mázsás terhei alatt, hiszen, ha megszakadnak sem tudnak mindig és mindenkit überelni.

Hiába vásárolt egy menő új autót, a szomszéd hamarosan egy még tetszetősebb példánnyal „premier-parkol.” Hiába fektet nagy hangsúlyt az önfejlesztésre és képzésekre, mégis egy kolléga kapja meg a hőn áhított előléptetést és az ezzel járó egyéb előnyöket. Mindhiába posztol mindenki számára hasznos, a közösség ügyét szolgáló tartalmakat, mégsem akaródzik feljebb kapaszkodni a lájkok száma - mert a közösségi médiabeli szomszéd posztja mindig zöldebb. Bár sikerült megszabadulnia a fölös kilóktól és folyamatosan törekszik arra, hogy ápolt legyen, mégsem érkezik annyi elismerő szó az irányába, amennyiről úgy véli, megérdemelné. És a sort még hosszan folytathatnánk, azonban a valódi kérdés az, hogy:

Milyen megoldásokkal győzhető le ez a mérgező tüskéjű szokás?

A Master Counselling tanácsadói szerint, annak elérése érdekében, hogy megszabadítsuk magunkat ettől a negatív „hagyománytól”, leginkább olyan stratégiákra van szükségünk, melyek elősegítik: az önismeretet, az együttérzést és a személyes növekedést.

Első lépésként fel kell mérni, hogy milyen hatásokat észlelünk, az összehasonlításból adódóan, az érzelmeinkben, gondolatainkban és a jóllétünkben. Erre azért van szükség, mert amennyiben sikerül beazonosítani a mintákat, a kiváltó tényezőket, és a hiedelmeket, melyek életben tartják az összehasonlítgatás szokását, hatékonyabban fel lehet venni ellenük a harcot.

A megerősítést érdemes kívülről befelé irányítani, vagyis ne a másokkal való összevetés révén határozzuk meg egyéni értékeinket, hanem inkább fordítsuk figyelmünket a személyes fejlődésünkre. Ebben szolgáltat támpontot az is, ha egyéni és releváns célokat állítunk fel, és mindezt a saját képességeinkhez, adottságainkhoz igazítjuk. Amennyiben egyedül nem megy, akár egy terapeuta segítségét is kérhetjük, aki szakmai támogatásával segít bennünket mérgező szokásaink kezelésében.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...