2019.04.05. 13:25:08 10619 329

Az egészségtelen étkezés vagy a dohányzás halálosabb?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A válasz talán meglepő, de egy új, átfogó kutatás szerint többet ártunk magunknak azzal, ha nem eszünk elég rostot és omega-3-at (például), mintha dohányoznánk. Világszinten évente akár 11 millió ember halálát is okozhatja az egészségtelen életmód – állítja egy kiterjedt kutatás, amit a The Lancet egészségügyi folyóiratban publikáltak.

Egészséges és egészségtelen étrend - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészséges és egészségtelen étrend

Ha összekötjük egy másik statisztikával a számokat, akkor rádöbbenünk, hogy több ember életéért tehető felelőssé az egészségtelen ételek és italok fogyasztása, mint a dohányzás (8 millió évente) vagy a magas vérnyomás (10,4 millió emberélet évente). A szomorú a számokban az, hogy egyszerűen meg lehetne megelőzni ezeket a korai haláleseteket.

A rossz étkezési szokásokhoz köthető a legtöbb stroke és szívinfarktus, a rák, valamint a kettes típusú cukorbetegség, mint vezető halálokok. A kutatás szerint ötből egy halálesetet meg lehetne előzni a következetes és egészséges étrenddel.

Több zöldség és gyümölcs

A tanulmány készítői úgy látják, hogy a legnagyobb problémát az okozza, hogy nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Tudjuk, hogy a cukor, a só és a transzzsírok rosszat tesznek nekünk, és lehet, hogy igyekszünk is elkerülni ezen ételek fogyasztását, ugyanakkor mégsem iktatunk be elég rostos élelmiszert az étrendünkbe. A kutatás során 15-féle tápanyag fogyasztására koncentráltak, és azt figyelték meg, hogy a következő étkezési szokások jelentenek kockázatot világszerte:

  • túl sok só fogyasztása
  • kevés teljeskiőrlésű termék
  • túl kevés gyümölcs
  • minimális fogyasztása a dióféléknek, magvaknak – ezekből több kellene
  • túl kevés zöldség
  • túl kevés omega-3 zsírsavat tartalmú hal és tenger gyümölcse
  • alacsony tejtermék fogyasztás
  • túl sok vöröshús és feldolgozott húskészítmény
  • túl sok cukros üdítő

A katasztrofális étkezési szokások természetesen országonként eltérőek, hol jobb, hol rosszabb a helyzet, de sehol sem tökéletes – mondja Dr. Ashkan Afshin a tudományos kutatás egyik főszerzője.

Az egyik kulcs a jobb kommunikáció lenne?

Dr .Christopher Murray szerint (IHME – Institute for Health Metrics and Evaluation, vezérigazgató) eddig mindig a tiltólistás ételeken volt a hangsúly a kommunikációban, amit a dietetikusok világa követett. Azon, hogy ne együnk annyi cukrot, sót és zsírt… Arról, hogy ezt mivel pótoljuk pontosan, már kevesebbet lehetett hallani. Persze, a „sok zöldség és gyümölcs” – nagyvonalakban elhangzik mindenütt, de a valós alternatívákat kevesebbet hangoztatják. Ezentúl inkább a megerősítő, támogató kommunikációt szeretnének majd folytatni, ami jó és egészséges ételekre helyezi a hangsúlyt, hogy ezeket még jobban megismerhessék az emberek, így tényleg olyan alternatívát válasszanak, ami jót tesz nekik.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...