2024.02.28. 12:35:40 6533 269

Amit a B12-vitaminról tudni érdemes
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A B12-vitamin, más néven kobalamin, elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez. Felfedezése és kutatása a vitaminok világában fontos mérföldkövet jelentett. Ebben a cikkben a B12-vitamin felfedezését, hatásait és természetes forrásait tekintjük át, hogy jobban megértsük ennek az esszenciális tápanyagnak a szerepét az egészségünkben.

Általános B12 források - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Általános B12 források

A B12-vitamin felfedezése a 20. század elejére vezethető vissza. Az első kutatásokat a a vészes vérszegénység iránti érdeklődés hajtotta. A tudósok rájöttek, hogy az anémiás betegeknél hiányzik egy olyan faktor, amely nélkülözhetetlen a vörösvértestek megfelelő képződéséhez.

A 1934-ben Nobel-díjat nyert tudós, George Whipple, májjal végzett kísérleteivel bemutatta, hogy a benne található vegyületek hatékonyan kezelhetik a vészes vérszegénységet. A későbbi években kimutatták, hogy a B12-vitamin a májban és más állati eredetű élelmiszerekben is megtalálható.

A B12 hatásai

A B12-vitamin elengedhetetlen a vörösvérsejtek megfelelő képződéséhez. Hiánya vészes vérszegénységhez vezethet, amely fáradtságot, gyengeséget és szédülést okozhat. Fontos szerepet játszik az idegrendszer megfelelő működésében. Hiánya neurológiai problémákat, például zsibbadást, egyensúlyi zavarokat és memóriavesztést okozhat.

A B12 vitamin részt vesz a DNS szintézisében és a sejtgyarapodásban, így szerepet játszik az új sejtek kialakításában és a genetikai anyag fenntartásában. A szervezet energiatermeléséhez elengedhetetlen, segíti a táplálékokból származó makrotápanyagok (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) lebontását és hasznosítását. A kobalamin, azaz a B12 az egyetlen olyan vízben oldódó vitamin, amit a szervezetünk, pontosabban a májunk, akár több évig is el tud raktározni.

Természetes forrásai és azok hiánya

Főként állati eredetű élelmiszerekben található meg. A felnőttek számára ajánlott napi 4 mikrogramm B12-vitamin ezen ételekben található meg: 10 g máj, 40 g hering, 100 g lazac, 100 g camembert. Azok, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek étrendkiegészítő formájában szedjenek B12-vitamint. A vitaminhiányra utaló tünetek sokfélék, érinthetik a szemet, a hajat, az idegeinket, de az izomzatot is. Ettől függetlenül a vérszegénység az egyik legelső tünet, ami megfigyelhető. A hiányállapotokra csak hosszú hónapok, évek után derül fény, de akkor fontos testi funkciók már nem működnek megfelelően, ez pedig hosszútávon komoly problémák, betegségek kialakulásához vezethet.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!