2018.02.17. 10:50:43 13570 416

A tej élet, erő, egészség – No, de melyik?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tejet inni jó dolog. Tejet inni tényleg jó dolog? Bevallom, bő 1,5 évig egyáltalán nem foglalkoztatott ez a kérdés. Egyrészt, a napi egy tejes kávém, tejes cappuccinóm nélkül nem bírtam elképzelni a mindennapokat (egy édes újszülött gondoskodott róla, hogy éjszaka se unatkozzak:-)). Másrészt meg nem is volt ez kérdés.

Kókusztej - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kókusztej

Aztán ahogy az újszülött egyre növekedett, elkezdődött a hozzátáplálás, egyre többet olvasgattam, hallottam a témával kapcsolatban, úgy vált valódi dilemmává: tejet fogyasztani valóban olyan jó dolog? Erre a kérdésre mindenki döntse el a számára helyes választ, és annak megfelelően cselekedjen, hiszen nem tisztünk érvelni sem a tejfogyasztás mellett, sem ellene. Sajnos, jócskán akadnak olyanok is, akik kényszerűségből mondanak le a tej kortyolgatásáról, hiszen allergiások, érzékenyek annak valamely összetevőjére. Ez volt a másik indok, amiért körbe kellett járnom a tej, illetve annak lehetséges helyettesítői körüli mizériát. Akár kényszerűségből, akár egyéb megfontolásból döntünk úgy, hogy mellőzzük a fehér ital fogyasztását, szerencsére több lehetőségünk is akad annak pótlására.

Tej magokból és gabonákból?

Bizony, ma már rengetegféle mag- illetve gabonatej kapható, így nem árt tisztában lennünk ezek előnyeivel, esetleges hátrányaival, hogy biztonsággal ki tudjuk választani a számunkra megfelelőt.

Ami minden tej esetében fontos!

Bármelyik alternatívát választjuk, mindig alaposan olvassuk el a termék összetevőit, nehogy valamiből többet vigyünk be a szervezetünkbe, mint amennyit szeretnénk. Mondjuk a hozzáadott cukrot tartalmazón növényi tejekkel, tejitalokkal nem biztos, hogy túl jót teszünk a szervezetünknek!

Tej rizsből

Talán az egyik legismertebb ital a tej alternatívájaként, vállalkozó kedvűek akár még otthon is nekiugorhatnak az elkészítésének. Magas a D-vitamin és a kalciumtartalma, ám szénhidráttartalma is, épp ezért a szívbetegségben szenvedőknek vigyázniuk kell a fogyasztásával. Ugyanez igaz az inzulinrezisztenciával küzdőkre is, hiszen magas vércukorszint-emelkedést is okozhat. Sajnos, fehérje tartalma sem az igazi, így ha a fenti két betegség nem akadályoz meg minket abban, hogy a rizstejet válasszuk, figyeljünk oda a megfelelő fehérjebevitelre.

Tej, ha szójából készül

Valószínűleg ezt a verziót is sokan ismerik. Laktózérzékenység esetén is megoldás lehet ennek a fogyasztása. Természetes káliumforrásként tartják számon, és magas fehérjetartalommal bír, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Ám szénhidrátban sem szűkölködik, így az inzulinrezisztenciával küzdők inkább hanyagolják ezt a fajta italt. Koleszterinszintje szintén alacsony, ám a szója körül kialakult viták (ösztrogénre gyakorolt hatás) miatt érdemes szakemberrel konzultálni, mielőtt mellette tesszük le a voksunkat. (Pajzsmirigy gyógyszert szedőknek kifejezetten ellenzett a szóját tartalmazó ételek, italok fogyasztása.)

Szereted a mandulát? És a mandulatejet?

Merthogy ilyen is van, illetve mandulaital inkább. Rengetegféle változatát lehet kapni, úgyhogy érdemes meggondolni, melyik mellett tesszük le a voksunkat. Vagyis, összetevők, összetevők, összetevők! Törekedjünk itt is a cukrozatlan verzió fogyasztására, mert a túlzásba vitt cukor árthat a szívünknek, pláne, ha amúgy is küzdünk valamilyen őt érintő betegséggel. Kalóriatartalma és telített zsírsav tartalma alacsony, E-vitaminban, omega-3-ban, kalciumban ezzel szemben bővelkedik.

Kókusztej? Ilyen is van?

Bizony, van ám, méghozzá nagyon finom! És én most a valódi kókusztejről beszélek, nem a különböző kókuszitalokról. A kókuszzsír amúgy is egészséges (a tudomány jelenlegi állása szerint:-)), a benne található közepes-láncú-zsírsavaknak köszönhetően. Ezért jótékony hatással lehet az anyagcserénkre, immunrendszerünkre is. Szívbetegek vigyázzanak vele, illetve alacsony fehérjetartalma miatt fogyasztása mellett szintén érdemes odafigyelni a megfelelő fehérjebevitelre. Személyes tapasztalatom annyi vele, hogy rendkívül sokoldalúan felhasználható. Mi kókuszkrémet vásárolunk, és ezt felhígítva készítek belőle „tejet”, ami kávéba, müzlihez kerül, de sütemények, levesek egyik alapanyaga is volt már így. A krém pedig főzelékek „krémesítője” lehet, de akár tejföl gyanánt is használható, ha egy-egy étel megkívánja. Természetesen, némi kókusz íze van, de ha nincs más lehetőség, úgy gondolom, meg lehet szokni ezt is.

Cikkünk csupán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvossal, szakemberrel való konzultációt.

Forrás: blog.egeszsegeletmod.hu, hazipatika.com, peakshop.hu, peakshop.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...