2022.01.16. 17:54:46 9578 257

A humor szerepe az életben. Ez tényleg nem vicc!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A humor és az általa kiváltott nevetés, az emberi létezésünk igen meghatározó tényezője. Összehozza az embereket, boldog és meghitt pillanatokat ajándékoz nekünk. De miért annyira fontos, hogy több vidámságot csempésszünk az életünkbe? Miért hat a humor és a nevetés annyira kedvezően az egészségünkre?

Nevetés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nevetés

A humor története

Tudtad, hogy a humor szó latinul nedvet jelent? Aránya a testben a régi orvosok szerint az ember fizikai és szellemi jóllétét határozta meg. A 18. században a humor szót a derültség és szeszély kifejezésére használták. Sigmund Freud osztrák pszichiáter különítette el egymástól a viccet és a humort. Mivel szerinte a vicc más ember felé irányul, míg a humor inkább a belső személyiségünk része. Úgy tartják, hogy az intelligencia és a humorérzék között szoros összefüggés van. Ezért is számít manapság sértésnek, ha azt mondják valakiről, hogy nincs humorérzéke.

A 19. századi „Pallas nagy lexikona” szócikk írója így fogalmazott: „A humoros stílus tulajdonképpen olyan, mint a szivárvány, mely minden színben játszik és a napsugár megtörését a felhős levegőben utánozza. A humor a borúra derűt hoz. A humor a kedély nevetése, mely míg megpirongat, egyszersmind megbocsát; míg gáncsol: tanít és javít, a fullánkot rögtön kiszedi és a sebekre írt önt. A humor fenséges, jólelkű, melegszívű ócsárlás, oly stílus, mely ellentétekben világítja meg az életet, az embereket, a problémákat.”

Miért jó a humor?

Azon felül, hogy nevetéssel párosul? Egyértelműen bizonyított tény, és ez igencsak visszanyúlik a régmúltra, hogy a nevetés gyógyít. Csak nézzük meg a piros orrú bohócdoktorok munkáját. Miért nevettetnek? A nevetés az immunrendszert kifejezetten erősíti, és az egyik legtermészetesebb fájdalomcsillapító, továbbá a bélműködés megfelelő működésében is kiemelkedő szerepet játszik. Arról már nem is beszélve, hogy a humor a legjobb híd az emberek közötti kapcsolódásra. Matthew McConaughey mondta: „Ha a humor lenne az alapérzelmünk, mind jobban kijönnénk egymással.” A humor segít az optimista szemléletben, nemcsak a lelki, de a mentális és a testünk egészséges működésére is rendkívüli hatással van. Ellazítja a testet, jótékonyan hat a vérkeringésre, és az endorfin termelődésének köszönhetően sokkal kiegyensúlyozottabbnak és boldogabbnak érezhetjük magunkat. Éppen ezért a stresszoldásban is az egyik legnagyszerűbb fegyver, amit bevethetünk.

„A humor - mint ismeretes - az élet sava-borsa. Olyan nedv, amely nélkül kiszáradnánk.” (Antal Imre)

Forrás: wikipedia

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...