2024.07.02. 12:35:43 3518 136

A dehidratáltság jelei, veszélyei - A dolog, amit nem jó szárazon megúszni
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kiszáradásról vagy dehidratációról akkor beszélhetünk, ha a szervezetünk vízleadása sokkal nagyobb, mint a vízfelvétele, ami súlyos károkat okozhat a sejtekben és a vérben található ásványianyag-egyensúlyt is felborítja. Mit tudhatunk a kiszáradásról, és mit tehetünk, hogy megelőzzük a bekövetkeztét?

Víz Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Víz Fotó:123rf.hu

A kiszáradás lehetséges tünetei

Kory Taylor és Elizabeth B. Jones - az NCBI felületés elérhetővé tett - közös tanulmányában a felnőttkori kiszáradás témáját járta körül. A szerzők rámutattak arra, hogy a több egészségügyi problémához is vezethető kiszáradás azon gyakori állapotok egyikeként tartható számon, amely minden korosztályt érinthet. Amikor a szervezet vízvesztesége meghaladja a vízpótlást, olyan tünetek üthetik fel a fejüket, mint: a hányás, hasmenés, izzadás, égési sérülések, vesebetegség, hiperglikémia (magas vércukorszint).

Az integrált egészségügyi ellátás mellett az oktatásra és kutatásra is összpontosító, amerikai Mayo Clinic oldalán arra is felhívják a figyelmet, hogy a kiszáradás különösen veszélyes lehet a kisgyermekekre és az idősebbekre. Míg az előbbiek esetében a kiszáradás jelei között kiemelkedik a hasmenés és a hányás, addig az utóbbiaknál olyan állapotok is előfordulhatnak, hogy az esetleges gyógyszeres kezelések hatására megnő a kiszáradás kockázata. A rendszeresen sportolóknak ugyancsak javasolt kiemelt figyelmet fordítaniuk a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra. Továbbá arra is felhívják a figyelmet, hogy az enyhe vagy közepes kiszáradás viszonylag könnyen visszafordítható, ha a folyadékpótlásra időben sor kerül. Azonban mindez nem jelenthető ki a súlyos kiszáradás vonatkozásában, mely esetben azonnali orvosi kezelésre van szükség.

Amire mindenképpen figyelni érdemes a kiszáradás időben történő megelőzése érdekében

A legtöbben arra gondolnánk, hogy a szomjúság elégséges jelzésértékkel bír arra nézve, hogy időben gátat tudjunk gördíteni a dehidratáció útjába. Ez azonban a Mayo Clinic szakemberei szerint nem minden esetben megbízható jelzés a szervezet vízszükséglet-pótlására nézve. Sok idősebb felnőttről elmondható, hogy nem érez szomjúságot, ezért kiemelten fontos, hogy emlékeztessük őket, magunkat a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra - kiváltképpen a nyári hőségben.

Nem haladhatunk el amellett a tény mellett sem, hogy a kiszáradás jelei és tünetei életkoronként eltérő formában mutatkozhatnak meg. A csecsemők és kisgyermekek esetében száj- és nyelvszárazság is árulkodó lehet, ahogyan az is, hogy például sírás közben nem keletkezik könny, három órán át nem kell nedves pelenkát cserélni. A felnőttek már nagyobb eséllyel felismerhetik a tüneteket, mely extrém szomjúság, ritkább vizelés vagy sötétebb színű vizelet, szédülés, zavar, fáradtságérzés formájában egyaránt jelentkezhet.

Mikor kell mindenképpen orvos segítségét kérni?

A szakemberek szerint abban az esetben, ha egy teljes napnál, azaz 24 óránál tovább tartó hasmenés gyötör valakit, ingerlékeny, dezorientált, rendkívül fáradtnak vagy inaktívnak érzi magát, fontos, hogy felkeresse a háziorvosát.

A legjobb védekezés a megelőzés

Midőn a szervezetünk folyadékot veszít, egyúttal elektrolitokat is, amelyeknek egyik kulcsfeladata éppen a sejten belüli és kívüli folyadékszint egyensúlyban tartása. Az ásványi anyagok ezen ionos formái, azaz az elektrolitok, amilyen például a nátrium, a kalium, a foszfor és a magnézium, megtalálhatók a vérben és a testnedvekben, befolyással vannak az izmok és az idegrendszer működésére is. Éppen ezért alapvető, hogy kellő mennyiségű folyadékhoz juttassuk a szervezetünket. Ugyanakkor ma már számos vény nélkül is beszerezhető elektrolit-pótló termék létezik (pl. sportitalok, zselék, cukrok, gumicukrok, tabletta formájában). Figyeljünk arra, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt is fogyasszunk a folyadékpótlás mellett.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...