2015.09.17. 16:32:08 10191 263

9 tipp, hogy könnyebben menjen az ébredés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megszólal az ébresztőóra, és Te már nyomod is a szundi gombot. 10 perc múlva megismételed a mozdulatot, s 10 perc múlva megint. Ajjaj, el fogsz késni, és ezen már a kávé sem segít. Mit tehetnél, hogy könnyebben menjen az ébredés? Jönnek a tippek.

Reggeli ébredés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Reggeli ébredés

1. Fő a rendszeresség

Egy pénteki borozás, munka vagy akár sport, ami az alvás rovására megy, rögtön kizökkenthet, s akár napokig eltarthat, mire a szervezeted visszaáll a megszokott „rendszerbe”. Nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is szükségük van a rendszerességre, erre figyelj oda! Előfordulhat, hogy nem sikerül, ekkor tégy meg mindent azért, hogy minél hamarabb visszatérhess a régi kerékvágásba.

2. Feküdj le időben!

Igen, minden ezzel kezdődik. Az előző estével... A felnőtteknek is szüksége van arra a bizonyos 8 órára, de a 9-10 órával sem esel túlzásba. Ez személyenként változó lehet. A javasolt minimum az a 7 órányi alvás, a nagyon minimum 6, de ezzel már egészségügyi kockázatoknak is kiteszed a szervezeted. A legjobban úgy tapasztalhatod ki, hogy neked hány óra alvásra van szükséged, ha hagyod, hogy este elaludj, amikor álmos vagy, és reggel ébresztőóra nélkül akkor ébredsz fel, amikor a szervezeted azt mondja.

3. Ne kávézz este!

Sőt, a legjobb ha már délután sem iszol feketét, mert teljesen megzavarja a szervezeted ritmusát, hiszen stimuláló hatással van rád. Ez a hatás reggelente jól jöhet, de lefekvés előtt csak kizökkent a megszokott rendszerből, és nem tudsz majd időben elaludni, vagy nem fogsz olyan jól aludni.

4. Menj ki a szabadba!

A kutyások előnyben vannak, de ezt akkor is megvalósíthatod, ha nincs háziállatod. Tölts legalább 20 percet egy közeli parkban, tóparton vagy erdőben, és sokkal energikusabb leszel! A kutatások szerint akár 20%-kal is nőhet az energiaszinted. Tudjuk, könnyebb leírni, mint megvalósítani, de minden csak motiváció és akaraterő kérdése.

5. Ne bújj el a nap elől!

Ha már a szabadban vagy, menj ki a napfényre! A természetes napfény csökkenti a melatonin termelődést (ez a hormon is alvás közben termelődik), ezért ideális esetben már korán reggel érdemes eltölteni egy kis időt a napon. Ez egyébként is jót tesz a szervezetnek, és fel is ébreszt. Télen kicsit nehezebb kivitelezni, ekkor pótoljuk a többi módszerrel a napfény hiányát, vagy csapjuk be magunkat egy erősebb lámpa fényével (a melatonin lámpafényben sem tud termelődni). :)

6. Igyál vizet!

Mivel egész éjszaka nem ittál, reggelre kissé dehidratálódsz. Egy pohár vízzel segíthetsz a reggeli indulásban a szervezetednek, hiszen serkenti a vérkeringést és úgy általában jó hatással van a testre. Ha magas gyomorsavval küzdesz, igyál egy pohár meleg vizet minden reggel, rögtön felkelés után, ez az emésztést fogja segíteni.

7. Reggelizz!

Lényegében a reggeli segít a vércukorszint stabilizálásában, s abban, hogy energikusabban induljon a nap. Ne csodálkozz, ha egész délelőtt mozdulni sincs kedved, ha nem reggeliztél. Az, hogy neked szénhidrát vagy fehérje alapú reggelire van-e szükséged, személy függő. Egyél, amit megkívánsz, a lényeg, hogy legkésőbb másfél órával az ébredés után fogyaszd el a reggelid!

8. Meditálj!

Furcsának hangozhat, de a meditáció során felélénkülhet az agyműködés. 15 perc meditáció a szabadban? Tökéletes reggeli ébresztő kombináció! Kellemes mellékhatás, hogy nyugodtabb leszel tőle a nap során. Szóval miért is ne, egy próbát megér!

9. Mozogj!

Ha nem vagy az a meditálós fajta, és azt sem tudod, hogy hogyan kezdj neki, akkor kezdd a reggelt egy kis mozgással. A futás, a jóga, az úszás vagy akár egy tempós séta is segíthet. Ha összekötnéd a kellemest a hasznossal, menj gyalog vagy biciklivel dolgozni.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...