2019.10.09. 11:21:26 10061 314

3 őszi vitaminbomba, ami finomabb lesz, ha megcsípte a dér
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A csípős októberi reggeleknek is megvan a maga haszna. Egy kis hideg, egy kis dér, és máris édesebb az élet! Szó szerint, hiszen az ősz gyümölcseit ez a fehér csipke érleli meg igazán. Lassan lehet begyűjteni ezeket az értékes növényeket, hogy a hosszú tél során tápláló, egészséges és finom ételeket adhassunk a családnak. S hogy melyek ezek? Lássuk!

Sütőtök a kertben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sütőtök a kertben

Amit a nap már nem tud elvégezni, azt majd a hideg megteszi. Érdekes, de ezek a növények azután lesznek igazán édesek, miután csókot dob rájuk a dér.

Csipkebogyó - A C-vitamin bomba

Sétálj el egy közeli mezőre vagy erdőszélre és egész biztos, hogy találni fogsz egy csipkebogyó bokrot, s ha már ott jársz, szedj belőle a kosárkádba! Mindenképpen várd meg, amíg megcsípi a dér, hogy édeskésebb legyen az íze! A csipkebogyót beáztatva finom teát kapunk, ami teljesen természetes és simán kenterbe veri a bolti, tablettás C-vitaminokat. Mézzel és citrommal még jobban felturbózhatod, azonban vigyázz, a csipkebogyót ne forrázd le, és ne is forrósítsd fel!

Így kell elkészíthetni a házi csipkebogyó teát: Tisztítsd meg a csipkehúst, majd 1 csapott evőkanálnyit tégy 2 deciliternyi hideg vízbe, áztasd 5-6 órát, majd csak langyosra melegítsd, és szűrd le (de akár el is fogyaszthatod a bogyókat). Tégy hozzá mézet és már fogyaszthatod is.

Készíthetsz csipkebogyós mézet is: ehhez kemény csipkebogyót használj, vágd őket félbe, kapard ki a magját, mosd meg vízzel. Egy törlőkendőn szárogasd meg, tedd tiszta és száraz dunsztos vagy csatos üvegekbe, végül öntsd fel mézzel. 50 szem bogyóhoz 1 dl méz lesz a jó arány. A recept forrását itt találod.

A csipkebogyó tökéletes társad lesz a téli megfázásos betegségek megelőzésében, valamint segíthet az emésztésben, az erek épen tartásában, és még a koleszterinszintedre is jótékonyan hathat. B- és K vitaminokkal is ellát.

Sütőtök - A rostos finomság

Kell egy jó kis vendégváró őszi fogás, vagy egy egészséges uzsonna, esetleg bébiétel? Nem kérdés, hogy a sütőtökre van szükséged! A sütőtök karotinoid tartalmát a szervezetünk felhasználja majd az A-vitamin előállításához, ehhez még E-vitamin, C-vitamin, kálium, vas és magnézium is társul a zöldségből. Ha egy kicsit megdermesztette az őszi hideg, sokkal édesebbé válik. A zimankóban étrendünknek elengedhetetlen része a narancssárga csoda.

A csipkebogyóhoz hasonlóan kiváló hatással van az emésztésre, a vérerekre és a koleszterinszintre is, mindemellett a prosztata, húgyhólyag és vese egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhat a sütőtök! A magjából csodás olaj készülhet, ennek gyógyhatásáról itt olvashatsz: Tökmagba zárt csoda: ezért jó a tökmagolaj.

Naspolya

A téli gyümölcskínálat a tavaszi-nyári kavalkádhoz képest eléggé szegényes, ráadásul nagyjából import, déli gyümölcsökből áll. Esetleg - ha szerencsénk van - egy kis hazai almát még kaphatunk. Bizony, bizony szükségünk van erre az elfeledett csemegére, a naspolyára! Régen, gyerekkoromban nálunk rendszeres vendég volt, manapság azonban nem számít túl divatosnak, pedig változatosan felhasználható és rengeteg C-vitamin van benne. Akárcsak a csipkebogyó és a sütőtök esetében, a naspolyára is igaz, hogy sokkal édesebb, amikor megcsípi a dér. Ha ez megtörtént, szedjük le a fáról, távolítsuk el a szárát és már szippanthatjuk is ki a belsejét! Fűszeres különlegességben lesz részünk.

Ha pedig többet is sikerül szerezni készítsünk belőle lekvárt vagy zselét, amit karácsonyi sültek mellé fel is szolgálhatunk. Zamatos ízéhez remekül illenek a téli melengető fűszerek, úgy mint: gyömbér, fahéj vagy éppen a szegfűbors.

Rostos gyümölcshúsa az emésztés finom segítője lehet, vitamin tartalma pedig hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez! Régen felhasználták a garat gyulladásos megbetegedéseinek gyógyítására is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...