2023.12.04. 15:32:56 6488 259

Vond be a gyerekeket is a karácsonyi készülődésbe, alkossatok együtt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Elérkezett az évnek azon szakasza, midőn kevés ideig élvezhetjük a szívet boldogító, kedvünket csalogató nappali fényeket. Ám a hosszúra nyújtózkodó téli estékből is előnyt tudunk kovácsolni, ha tudatosan megszervezzük a programokat. Az otthon kellemes, melengető kényelmében a család minden tagja részt vehet a kreatív foglalkozásokban, és élvezheti ennek örömét.

Karácsonyi készülődés a gyerekekkel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyi készülődés a gyerekekkel

Sok szülő azért várja nagy izgalommal ezt az időszakot, mert ekkor van itt az ideje a gyermekekkel való közös, ünnepre hangolódó sütéseknek, kézműves ajándékok készítésének. Vannak, akik egy mini könyvklubot verbuválnak, ahol sor kerülhet a mindenki által betervezett könyvek elolvasására, megbeszélésére. Ez kiváló alkalmat kínál arra is, hogy a gyermekeinkkel megbeszéljük az őket leginkább foglalkoztató témákat, hogy kutatásokat végezzünk egy-egy éppen fókuszban lévő kérdés kapcsán. Ugyanakkor ideális lehetőség kínálkozik a szókincsfejlesztésre is.

Továbbá mindenki számára kedves elfoglaltságot jelenthet a barkácsolás, kézműveskedés. A Waldorf-pedagógia atyjaként ismertté vált Rudolf Steiner egyik antropozófiai írásában figyelemre méltó meglátást fűz a kézzel alkotott játékok fontosságához. A gyermek szellemi képességei és alkotóképessége ugyancsak fejlődik, ha például egy játék babát nem megvásárolunk neki, hanem közösen elkészítjük. És itt nem a művészi tökéletességre törekvő babakészítésre kell gondolni, hiszen Steiner példája szerint mindehhez elegendő egy szalvétából készített figura is. Természetesen a szalvétafigura esztétikailag a vásárolt baba nyomába sem érhet, ám a szülői nevelés főfeladata az antropozófus szerint a legkevésbé sem ebben mutatkozik meg. Érvelése szerint, amennyiben a gyermek kezébe a szalvétababa kerül a fantáziájából kell majd kiegészítenie mindazt, amitől ez babaszerűbbé válik. Amikor ugyanis a gyermek kezébe a bolti játék kerül, úgy az agynak semmi dolga sem lesz, ezért az – Rudolf Steiner szavaival élve – „elnyomorodik, elszárad (…) Valamennyi olyan játék, ami csak halott matematikai formából áll, elaszályosító és pusztító hatást fejt ki a gyermek képzelőerejére.”

A fenti nézetet a Harvard Medical School adjunktusa, Dr. Michael Yogman is megerősíti azzal, hogy a játék nem tekinthető csupán csak szórakozásnak. Ez ugyanis komoly befektetés a gyermek egészséges fejlődésébe. Több kutatás is rámutatott a játékban rejlő előnyökre: nyelvi- és szociális készségfejlesztő, valamint stresszkezelő mibenlétére.

Ha a családi kézműves foglalkozásokhoz ihletet szeretnénk meríteni, akkor tapasztalhatjuk, hogy könyvesbolt-, könyvtár- és internet szerte bőségesen akad erre lehetőségünk. A téli ünnepek közeledtével ugyanakkor érdemes aktualizálni a hobbitevékenységeket. Ily módon az alkotás agy-, kedv- és sikerélmény serkentő mivolta mellett kedveskedhetünk a szeretteinknek, rokonainknak ezekkel a handmade apróságokkal.

Néhány ötlet a rajthoz: adventi fácska wc papírhengerből, angyalka vagy csillagkislány tobozból és dióból, karácsonyi dísz termésekből (tölgymakk, mákgubó, juharmag, fenyőtoboz stb.), színes karácsonyi lánc papírokból.
Jó hangulatú, boldog készülődést és örömteli alkotómunkát kívánunk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...