2022.06.13. 14:51:10 8807 274

Vízveszélyben! 5 természeti jel, amire figyeljünk a tenger közelében
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A saját, országunkon belül található vizeinket elég jól ismerjük. Leginkább azért, mert szinte mindenki valamelyik nagyvízpart mellett töltötte az egész gyermekkorát, jellemzően családi nyaralóban. Mégis, a nagy strandszezon be sem köszöntött igazán, a Balatonban már két fiatal lelte halálát néhány napja. Ezek a tragédiák arra hívják fel a figyelmünket, hogy bármennyire is otthonosan érezzük magunkat a jól ismert vízparton, mégsem hanyagolhatjuk el a figyelmet és a biztonságot. És akkor is legyünk résen, ha külföldön nyaralunk!

Hullámok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hullámok

A külföldi tengerpartok mellett élő helyiek általában jól ismerik és tökéletesen tisztában vannak a természet adta figyelmeztető jelekkel. Mindannyian szeretünk tengerparton időzni és nagyokat kirándulni az egzotikus természetben, hegyekben és túraútvonalakon. Nemrégiben járt úgy egy kedves ismerős nyaraló pár, Mexikóban, hogy odaértek a parti kisvárosba, nyolc óra vezetés után, ahol a helyi szállásuk portáján azzal fogadták őket, hogy ugye tudják, hogy ide holnapra cunamit várnak? Nem, nem igazán voltak ezzel tisztában. Meg is ijedtek elég rendesen. Mivel pedig az autóutak elég szűkek és korlátozott számban találhatók arrafelé, villámgyorsan igyekeztek a cunami elől másik, biztonságos kisvárosba érni. Az ő útjuk szerencsére nem végződött tragédiával. De már a veszélyforrás tudata, ténye is elég ijesztően hatott számukra, hiszen Magyarország nem az az ország, ahol a cunami gyakori vendég.

Hogy mi ne kerüljünk ilyen váratlan és ijesztő helyzetbe érdemes utazás előtt tájékozódnunk a helyi időjárásról és néhány pontosabb információt gyűjtenünk az adott helyszínre vonatkozó természeti jelenségekről és vízi információkról. Mi most néhány, olyan általános természeti jelenségre szeretnénk figyelmet fordítani, amit, ha turistaként külföldön nyaralunk, laikus szemmel is észlelhetünk. Ha kellően óvatosan járunk el és időben észrevesszük ezeket, akkor a kisebb balesetektől a nagyobb tragédiákig is elkerülhetjük a kellemetlenségeket. Nézzük, mire is legyen nyitott a szemünk nyaralás közben.

A nagy vizek hullámai, azok áramlása bizony rengetegszer árulkodó jel lehet. Nagyon hamar felismerhetjük a közeledő veszélyt, ha tisztában vagyunk a hullámok színének és természetének tulajdonságaival.

A keresztező hullámok a vízpart közelében, látszólag nyugodt víznél is nagy veszélyt rejtenek. Jellemzően viccesnek tűnő, négyzet alakú hullámoknak tűnnek a nem hozzáértő szemekben, de ezzel a jelenséggel nem szabad packázni. Ha a parton állva azt látja, hogy a hullámok különböző irányokból verik egymást, akkor maradjon távol a víztől! Ezek a hullámok ugyanis úgynevezett rip-áramokat hoznak létre. Ezekbe az áramokba bekerülve még egy felnőtt, erőteljes és jól úszó ember is elmerülhet és megfulladhat.

A szakítóáramlások hihetetlenül veszélyesek lehetnek. Nagyon könnyen a tenger alá vagy a tengerbe sodorhatják az embert, bármilyen jó úszó is. A szokásosnál erőteljesebb, sűrűbb hullámok legtöbbször azt jelentik, hogy a víz felszíne alatt szakítóáramlás folyik. Ilyen hullámokat láttán bizony jobb távol maradni a víztől. Kis idő elteltével a tenger habjai kissé megnyugszanak. A megfigyelések szerint ilyen veszély esetében tanácsos a parttal párhuzamosan úszni. Talán nagyobbb eséllyel kerülhet ki az áramlatból ha a víz már "elengedi" és így kievickélhet a partra.

A partvonalat is érdemes szemmel tartani, mert az óceán jó előre figyelmeztet a veszélyes fordulatokra. Az apadó víz közelgő szökőárt jelenthet. A víznek ki kell töltenie a víz alatti földrengések által okozott üregeket, ezért ilyenkor a partvonalak visszahúzódnak. Ha ilyet lát és tapasztal gyorsan el kell tűnni onnan.

A tengeri barlangok kifejezetten csábítóak a romantikát kedvelő turisták számára. Ezzel nincs is semmi baj, de itt rendkívül óvatosnak kell lennünk. Főleg telihold idején járjon el nagyon óvatosan, ha ilyen barlangok felfedezésére indul. A hold apálykor olyan barlangokat fed fel, amelyek egyéb esetben víz alatt vannak. Dagálykor ezek azonban nagyon gyorsan újra víz alá kerülnek. A parti barlangokban nagyon óvatosan mozogjunk és a lehető legkevesebb időt töltsük bent. A vízállás változása gyorsan zajlik le és az ilyenkor ellentétes áramlás miatt lehet, hogy nem jutunk ki időben.

Érdemes a fülünket is hegyezni a vízparton. Az óceán hangja általában varázslatos, segít megnyugodni és ellazulni. Azonban a morajló mély hang, amikor a kellemes hang megváltozik, nem sok jót jelent. Ilyenkor a legjobb gyorsan elhagyni a strandot, és még a környékről is menekülni. A mély dübörgések semmiképp sem a szelíd óceán arcát mutatják majd, sokszor épp egy cunami előfutárai. Ez a természet egyik legpusztítóbb jelensége, kevés esély van a túlélésére.

Mindenképp figyeljünk a természetre. Az ösztöneink mellett hagyatkozzunk a megfigyeléseinkre, ha pedig bajt szimatolunk érdemes azonnal útilapuk kötni az autónk kerekeire, nehogy borzalmas élménnyel záródjon a kellemesnek indult nyaralásunk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...